Stoltenberg: – Jeg vet ikke hva vi skal leve av etter oljen

Statsministeren vet ikke hva Norge skal leve av etter olje. Og det er betryggende, mener han.

ANER IKKE: Statsminister Jens Stoltenberg sier han ikke aner hva vi skal leve av etter oljen, men at han ville vært skremt om vi hadde en statsminister som gjorde det.
ANER IKKE: Statsminister Jens Stoltenberg sier han ikke aner hva vi skal leve av etter oljen, men at han ville vært skremt om vi hadde en statsminister som gjorde det.

– Oljen vår vil vare 50-100 år til, og jeg mener vi derfor kan si veldig lite om hva vi skal leve av da. Du kan spekulere og resonnere, men de menneskene som sier noe om dette i dag, de bør du egentlig ikke stole på. De får godt betalt for mye sludder, sa Stoltenberg til studenter, ansatte og inviterte gjester da han tirsdag besøkte NTNU for å åpne nye Norwegian Brain Centre.

Dårlige spådommer

Han peker på at vi for 50-100 år siden ikke var spesielt kapable til å spå hva vi ville leve av i dag.

– La meg ta et eksempel: I 1959 gjorde Norges Geologiske Undersøkelse en enorm undersøkelse med datidens beste geologer for å kartlegge mulighetene for forekomster på norsk sokkel. Jeg tror jeg siterer dem noenlunde ordrett når jeg sier “Det kan utelukkes at det finnes norske hydrokarboner på norsk kontinentalsokkel”.

– Ti år senere gjør vi funnet på Ekofisk, og det dominerer resten av århundret.

Les også: – 2011 var et jubelår for norsk olje

– Statoil hjalp Norge gjennom krisen

Oppdrett og Televerket

Statsministeren bemerket også at oppdrett ble sett på som ganske rart da han vokste opp.

– Det ble ansett som noe sært. Marginalt. Fisk i bur, liksom. I dag er dette en kjempenæring.

I tillegg dro han frem Telenor.

– I dag er de en bedrift med noen hundre millioner kunder – riktignok ganske mange i India, som er noe mer usikkert. De er en lønnsom bedrift med milliardoverskudd og stor business. Hadde noen sagt i 1990 at Televerket skulle bli noe av det mest profittgenererende vi kunne få i dette landet, ville de blitt sett på som idioter, sa Stoltenberg til latter fra et fullsatt auditorium.

Les også: Mot olje- og gassbonanza i Barentshavet

100 milliarder i kostnadssprekker på sokkelen

Kunnskap

Vi var ikke i stand til å forutse noen av de tre største næringene i Norge i dag – petroleum, oppdrett og telekommunikasjon, og derfor skal vi være ekstremt ydmyke når vi snakker om hva vi skal leve av om 50-100 år, mener statsministeren.

– Men det vi vet, er at det vi skal leve av kommer til å handle om kunnskap. Måten vi skal utvikle disse virksomhetene, det er gjennom forskning og kunnskap, både målrettet og ekstremt lite målrettet, altså grunnforskning. Jeg sier altså at jeg ikke vet hva vi skal leve av, men det er beroligende – ikke bli urolig. Jeg ville blitt urolig om en statsminister i dag hadde sagt hva vi skal leve av om 100 år.

Jonas Gahr Støre: – Feil å snakke om tida etter oljen

– En styrke

Stoltenberg snakket også om ingeniørmangelen.

– Vi mangler altså ikke penger i dette landet, men vi mangler folk. Det er selvfølgelig et problem, men mer grunnleggende er det et uttrykk for at det går veldig bra i Norge. Det hadde vært et større problem om vi manglet arbeidsplasser, og det er en enorm styrke for Norge at mennesker ønsker å flytte hit og bidra til vekst og utvikling, sa han.

Les også:

– Færre ingeniører utdannes under Jens

Statoil har fått 6.273 søkere til 320 sommerjobber

Utenlandske ingeniører redder industriveksten

Vil slette ingeniørenes studiegjeld

Slår alarm om ingeniørmangel

Saken ble opprinnelig publisert på tu.no

På forsiden nå