Storbank tror på oljeprisløft om USA får viljen sin

Et fat med olje kan koste over 120 dollar, om USA klarer å isolere ut Iran fra oljemarkedet, tror Bank of America.


<p><b>OLJEPRISEN</b>: USAs sanksjoner mot landet kan føre til en høyere oljepris, ifølge Bank of America. </p>

OLJEPRISEN: USAs sanksjoner mot landet kan føre til en høyere oljepris, ifølge Bank of America. 

– Vårt syn er at fullstendig kutt i iransk eksport vil være vanskelig å takle, og sannsynligvis resultere i en oljepris over 120 dollar fatet, skriver Francisco Blanch, direktør for råvare- og derivatanalyse i Bank of America i et notat, omtalt av CNBC. 

Oljeprisen (Brent) er nå på 77,10 dollar, og et fat med amerikansk lettolje (WTI) handles for 73,87 dollar.

Blanch mener et kutt i iransk eksport vil være spesielt smertefullt nå, og viser til at 1,2 millioner fat med iransk olje ble fjernet fra markedet sist gang landet ble utsatt for sanksjoner fra USA. 

Analytikeren er også skeptisk til om Saudi-Arabia kan pumpe mer enn 12 millioner fat om dagen. Trump spurte nylig om landet kunne produsere to millioner flere fat for å få mer olje inn på markedet. 

LES OGSÅIran ber Trump slutte å tvitre – mener det driver oljeprisen opp

Krever full stans i Iran-importen

Forrige uke ble det kjent at USA krever full stans av oljeimport fra Iran innen november. Konsekvensen vil være «sterke sanksjoner» fra amerikanerne om det ikke blir fulgt. USA trakk seg fra atomavtalen med Iran tidligere i år, og har gjeninnført flere av sanksjonene mot landet. 

Iran produserer mer enn 2 millioner fat med olje daglig, og Bank of America estimerer at rundt 25 prosent av det kan forsvinne fra markedet. 

Irans president Hassan Rouhani advarte senere om konsekvensene dersom USA klarer å overtale allierte til å stanse kjøp av iransk olje. En kilde i Revolusjonsgarden skal ha fortalt til nyhetsmedier at det kan være aktuelt å blokkere Hormuz-stredet, som vil stanse den eneste passasjen fra Persiagulfen til åpent hav. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå