Dyr tysk kullkraft bidro til nytt strømprishopp i januar

Januarstrømmen var den dyreste på åtte år.

Oslo 20180520. Illustrasjonsbilde på strøm, høyspentmast, energi, energipriser, strømpriser, strømkabel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20180520. Illustrasjonsbilde på strøm, høyspentmast, energi, energipriser, strømpriser, strømkabel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Til jul hadde vi den dyreste strømmen på åtte år, og bedre ble det ikke i januar da prisene fortsatte oppover.

I måneden som gikk var snittprisen for nordisk kraft 53,87 euro per megawattime. Strømmen har kun vært dyrere i 2011 og i 2003, ifølge strømleverandøren Entelios.

Det gjør januarprisen 70 prosent dyrere enn snittet for januar de siste fem årene, ifølge selskapet.

I en priskommentar peker Entelios på særlig to faktorer som har påvirket prisen.

Den første er lite snø i norske fjell, som bidrar til at Norden må importere mer og eksportere mindre strøm. Det ser heller ikke ut til å bli så mye bedre med det første, ettersom prognosen for februar viser tørt og kaldt vær.

Enda viktigere er de tyske strømprisene. Tyskland er Nordens viktigste handelspartner for strøm, og har dermed direkte innvirkning på nordiske strømpriser.

Prisen har økt betydelig på både kull, som er viktig for strømproduksjonen i Europa, og på CO 2-utslipp de siste årene. Strømprisene har gått samme vei, ifølge Entelios.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå