Kraftbransjen forsvarer dagens strømmarked: – Det beste for kunden over tid

Kraftbransjens organisasjon Energi Norge har forståelse for at dyr strøm svir for kundene, men mener billig strøm i tidligere år viser at strømmarkedet fungerer.


<p><b>FORSTÅR KUNDENE:</b> Kraftbransjens organisasjon Energi Norge har forståelse for at vinterens høye strømpriser svir for strømkundene, men fastholder at det nordiske markedssystemet er bra for kundene på lang sikt. Dette er Reinsfors dam i Mo i Rana.</p>

FORSTÅR KUNDENE: Kraftbransjens organisasjon Energi Norge har forståelse for at vinterens høye strømpriser svir for strømkundene, men fastholder at det nordiske markedssystemet er bra for kundene på lang sikt. Dette er Reinsfors dam i Mo i Rana.

Mange nordmenn lar seg engasjere av strømprisene, og tidligere perioder med dyr strøm som i 2003 og i 2010 skapte sterke reaksjoner.

Etter mange år med lav strømpris har en tørr sommer og europeisk klimapolitikk bidratt til uvanlig høye strømpriser. Det kan gi en vanlig husholdning en ekstraregning på 800 kroner bare for januar, og skaper utfordringer for blant annet gartnerier.

Fungerende leder Knut Kroepelien i kraftbransjens organisasjon Energi Norge forstår at prisene kan skape frustrasjon.

– Jeg har forståelse for kundenes utfordringer, særlig de som har stram økonomi, sier Kroepelien til E24.

– Når man får disse toppene med ujevne mellomrom, så er det krevende for dem som har lite handlingsrom. Det vi må formidle er at et markedsbasert system med god konkurranse over tid er det beste for kunden, sier han.

Kroepelien er konstituert sjef i Energi Norge etter at Oluf Ulseth sluttet i høst og nå har blitt statssekretær ved Statsministerens kontor for Høyre.

– Lave priser i seks-syv år

 <p><b>KRAFTBRANSJEN:</b> Knut Kroepelien er fungerende leder for Energi Norge.</p>

KRAFTBRANSJEN: Knut Kroepelien er fungerende leder for Energi Norge.

Ifølge Energi Norge er mange land i Europa misunnelige på den nordiske markedsmodellen, som nå har fungert i drøye 30 år, og i lange perioder har levert stabilt lave strømpriser.

– Den har gitt oss lave priser nå i seks-syv år, og da var det ingen som snakket om det. Men når prisene går det opp blir det selvsagt et tema, sier Kroepelien.

Vi skal ikke bagatellisere det eller la være å ta diskusjonen, men vi må holde fast ved at et bredt politisk flertall mener dette markedet er det beste for kunden over tid, legger han til.

Siden årtusenskiftet har norske strømpriser i snitt ligget godt under nivået i Europa, ifølge en oversikt Kinect Energy har utarbeidet for Energi Norge.

Kommentar i VG: Den rekorddyre strømmen

– God verdi for kunden

Norge har hatt et markedsbasert strømsystem siden 1990-tallet da energiloven ble vedtatt, og Kroepelien mener at det har fungert bedre enn det systemet som fantes tidligere.

– Før var det regulerte priser, og noe av grunnen til at man gikk bort fra det var at industrien og forbrukerinteresser ønsket mer konkurranse og at prisene skulle dannes gjennom tilbud og etterspørsel. Erfaringen har vist at det gir god verdi for kunden over tid, sier Kroepelien.

– Den gangen satt det noen selskaper sammen med myndighetene på et lukket rom og fastsatte prisene. Det skapte ikke tillit, ga ikke riktige priser, og det var ikke gunstig for kundene over tid, legger han til.

– Konspirasjonsteori

I kommentarfelt og på sosiale medier møtes man av og til av påstander om at kraftselskapene utnytter situasjonen i strømmarkedet til å manipulere prisene. Dette avviser Energi Norge blankt. Det er tilbud og etterspørsel som avgjør produksjonen, ifølge Kroepelien.

– Det er mange ting vi kan gjøre for å forbedre dette markedet og kundens valgmuligheter, men ikke med utgangspunkt i at noen manipulerer. Det blir en ubegrunnet konspirasjonsteori, sier han.

– I sosiale medier brukes uttrykk som «kraftmafia» og «manipulasjon». Hva sier bransjen til slike utspill?

– Det vi kan møte det med er åpenhet om vår forretningsmodell og hvordan dette fungerer i praksis, og prøve å minne om den reisen vi har hatt siden 1990. Før det var det nok mye større grunn til å være bekymret for at noen satt sammen og ble enige. Det var i utgangspunktet ikke et velfungerende marked, sier han.

Positiv til strømkabler

Også mellomlandskablene, som Norge har hatt helt siden 1960-tallet, er først og fremst til fordel for strømkundene, mener Kroepelien.

Når kablene under bygging til Tyskland og Storbritannia er klare vil Norge ha syv mellomlandskabler og totalt 17 utenlandsforbindelser.

– Vi må selvsagt diskutere fordeler og ulemper med hvert enkelt prosjekt, men det å prinsipielt å være skeptisk til marked og mellomlandsforbindelser, det er det ikke noe grunnlag for, sier Kroepelien.

– Jeg syns det blir litt tendens til skyttergravskrig, at det er for eller mot mellomlandskabler. Det å ikke ha forbindelser er urealistisk av hensyn til forsyningssikkerhet og rasjonell ressursutnyttelse, sier han.

– Hva ville skjedd hvis vi kuttet kablene?

– Jeg tror det er en veldig urealistisk situasjon. Vi har hatt forbindelser til våre naboland i Norden siden 1960-tallet. Men det ville i teorien medføre at vi ville måtte ha en mye høyere produksjonskapasitet i Norge for å kunne ta unna toppene, sier Kroepelien.

Les mer: Statnett vil vente med ny britisk strømkabel

Saken fortsetter under annonsen.

(saken fortsetter under bildet)

 <p><b>UTVEKSLER KRAFT:</b> Illustrasjonsbilde fra leggingen av Skagerak 4-kabelen mellom Norge og Danmark.</p>

UTVEKSLER KRAFT: Illustrasjonsbilde fra leggingen av Skagerak 4-kabelen mellom Norge og Danmark.

Dyrere strøm til 2030

Det neste tiåret vil strømprisen trolig etablere seg på et nivå på rundt 40 øre kilowattimen, før den skal falle igjen, ifølge anslag fra Statnett.

Det er rundt ti øre høyere per kilowattime enn det vi har sett de siste årene, og det kan fort bety et par tusenlapper i økte utgifter for en vanlig husholdning sammenlignet med de foregående årene med lave priser.

– Det man kan gjøre som kunde er å være aktiv selv, i den grad man har mulighet til det. Både når det gjelder temperaturstyring hjemme og det å velge riktig leverandør, sier han.

Det finnes også løsninger med fastpris på strøm i markedet hvis man vil betale for mer forutsigbarhet, påpeker Energi Norge-sjefen.

– Når det gjelder hva myndighetene kan gjøre, så har vi pekt på elavgiften. Det finnes avgiftselementer som slår sterkere ut når prisene er høye. Avgiften har vært satt opp 60 prosent på ti år i le av lave priser, sier han.

I tillegg minner han om at det fortsatt koster mye mer å kjøre fossilbil enn elbil, og at det derfor kan være mye å hente på en overgang til strøm.

– Det er om totale energikostnader for kunden og samfunnet diskusjonene må være, sier han.

Nye målere, nye løsninger

Energi Norge påpeker også at det vil bli større muligheter for kundene til å påvirke strømregningen nå som de automatiske strømmålerne har kommet på plass, kombinert med kraft- og nettbransjens felles datasentral Elhub som tas i bruk i disse dager.

– Nå som de nye, smarte strømmålerne og Elhub kommer opp vil vi ha mulighet til å få reelle timebaserte priser, og da vil kunden i større grad kunne få respons på sitt strømforbruk dersom de ønsker det. Der er det fortsatt mer å gå på når det gjelder å gi kundene informasjon, sier Kroepelien.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå