– Kan få riktig høye priser

Norge eksporterte strøm i juli, men mindre enn i samme periode i fjor, ifølge NVE. Hvis regnet uteblir kan prisene bli enda høyere enn i sommer, tror analytiker.


<p><b>LITE VANN:</b> Norge og Sverige eksporterte strøm til sine naboer i juli, til tross for lav vannstand i vannmagasinene. Uten mye nedbør kan de rekordhøye juli-prisene bare være begynnelsen, men dårlig vær kan redde strømkundene fra en smell utover høsten. Dette er Pålsbudammen øverst i Numedalslågen i Hol og Nore og Uvdal kommuner, hvor det har vært lite vann i sommer.</p>

LITE VANN: Norge og Sverige eksporterte strøm til sine naboer i juli, til tross for lav vannstand i vannmagasinene. Uten mye nedbør kan de rekordhøye juli-prisene bare være begynnelsen, men dårlig vær kan redde strømkundene fra en smell utover høsten. Dette er Pålsbudammen øverst i Numedalslågen i Hol og Nore og Uvdal kommuner, hvor det har vært lite vann i sommer.

Norge eksporterte mer strøm enn vi importerte i juli.

Det viser tall for kraftutvekslingen i Norden fra 2. juli til 30. juli, som E24 har fått fra Statnett.

Nettoeksporten skjedde til tross for at det er mindre vann enn vanlig i de norske vannmagasinene, etter en periode med tørt og varmt vær.

Det nordiske kraftmarkedet henger sammen gjennom en rekke mellomlandsforbindelser, og baserer seg på at kraftprodusentene selger strøm mellom landene når det trengs og er lønnsomt.

Når det for eksempel blåser mye i Danmark kan Norge importere billig strøm, mens vannmagasinene leverer strøm til danskene når det blåser lite.

Selv om Norge eksporterte mer strøm enn landet importerte i juli, har Norden som helhet importert strøm fra det kontinentale Europa, særlig Tyskland.

Solgte til Finland og Danmark

I juli var mottakerne av den norske kraften særlig nabolandene Finland og Danmark (se faktaboks).

Finnene og Danmark kjøpte strøm av Norge og Sverige blant annet fordi atomkraften og vindkraften ikke har levert som vanlig i sommervarmen.

Det tørre og varme været har likevel ført til mindre eksport enn i samme periode i fjor, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Våre naboland trenger import. Tørken har redusert norsk eksport av kraft. Foreløpige tall viser at eksporten i juli er mer enn halvert sammenliknet med fjoråret, skriver NVE i en epost til E24.

Ifølge NVE har de nordiske landene hatt nettoimport av strøm i seks uker på rad frem til uke 31. Strømmen kommer blant annet fra Tyskland.

Noe av årsaken er svak produksjon av vindkraft i Danmark, samt at Sverige har redusert sin atomkraftproduksjon fordi sjøvannet som brukes til kjøling har vært for varmt.

Rekordpriser for juli

Situasjonen i kraftmarkedet har bidratt til skyhøye priser, langt over normalen. Ifølge NVE var strømprisen for nordisk kraft i snitt på hele 49 øre kilowattimen i juli, noe som er den høyeste prisen noen gang for juli måned.

Nå kommer mye an på været. Dersom høsten blir like tørr som årets sommer, kan strømmen holde seg svært dyr utover vinteren.

– Vi importerer fra kontinentet nå, og prisene er deretter. De er relativt høye sammenlignet med det som er normalt, sier kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy til E24.

– Bekymringen fremover er om vi ikke får mer nedbør. Blir det tørt og vindstille, kan vi få riktig høye priser, sier han.

Les mer: Spår større svingninger i strømprisene fremover

Risikerer enda høyere priser

I dag har Norge omtrent like høye priser som Tyskland. Systemprisen ligger ifølge Brottemsmo på rundt 50 euro per megawattime, som tilsvarer drøye 48 øre kilowattimen.

– Hvis vi skulle gå inn i en periode der vi hadde veldig mye manko i det nordiske systemet så kan man tenke seg at for å tiltrekke oss nok kraft fra Tyskland og omkringliggende land, må vi betydelig over tyske priser, sier Brottemsmo.

En tørr høst kan ifølge analytikeren gi nordiske priser på opptil 60-70 euro per megawattime, som tilsvarer mellom 57 og 67 øre per kilowattime.

I tillegg kommer nettleie og avgifter, som i første kvartal utgjorde drøye 64 øre kilowattimen, men som stiger sammen med strømprisen.

– Ikke bekymret

NVE følge kraftsituasjonen nøye, etter en varmeperiode som har ført til betydelig lavere vannstand i magasinene enn det som er vanlig for årstiden.

Så langt har NVE ikke funnet grunn til å slå alarm for kraftforsyningen, for det kan komme mye regn før vinteren setter inn.

– Det er imidlertid fortsatt noe tid frem til vi får minusgrader. Det betyr at frem til midten av oktober vil nedbør kunne bidra til å fylle magasinene til vintersesongen. På nåværende tidspunkt er NVE ikke bekymret for forsyningssikkerheten kommende vinter, skriver direktoratet.

Nå fylles vannmagasinene

Fyllingen av norske vannmagasiner økte for første gang på fem uker i uke 31, fordi det regnet mer enn normalt. Men fortsatt er det mye mindre vann enn vanlig i magasinene.

Ifølge Brottemsmo skulle de norske magasinene normalt ha inneholdt vann nok til produksjon av 68 terawattimer strøm på denne tiden av året, men det mangler 18 TWh.

– Vi som bor på Vestlandet vet at det kan komme mye nedbør om høsten, men slik det ser ut i dag har vi betydelig manko. Vi kan ikke regne med mye hjelp fra våre naboer, for svenskene har også betydelig manko på vann i sitt system, sier han.

– Hvor uvanlig er denne kraftsituasjonen?

– Vi har hatt perioder før med svært lav magasinfylling og lite snøressurser, også like lavt som nå. Men jeg tror ikke det har skjedd om sommeren. Det skal veldig mye nedbør til for å kompensere for det vi mangler, sier Brottemsmo.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå