Regnet fyller magasinene - strømprisene stuper videre

Kraftig nedbør fyller norske vannmagasiner. Det har kuttet strømprisen, og nå faller også innkjøpsprisene på leveranse av strøm til vinteren.


<p><b>FYLLER MAGASINENE:</b> Betydelige mengder regn bidrar til å fylle norske vannmagasiner, ifølge NVE. Det har også bidratt til å senke strømprisen betydelig, og nå faller også vinterprisene. Dette er magasinet Kvilesteinsvatn.</p>

FYLLER MAGASINENE: Betydelige mengder regn bidrar til å fylle norske vannmagasiner, ifølge NVE. Det har også bidratt til å senke strømprisen betydelig, og nå faller også vinterprisene. Dette er magasinet Kvilesteinsvatn.

Stormer og nedbør fyller opp igjen vannmagasinene, og det er bra for nordmenns lommebøker.

I forrige uke steg magasinfyllingen til 73,4 prosent, viser ferske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat.

Uken før hadde fyllingsgraden økt til 69,5 prosent fra 65,5 prosent én uke før der igjen.

– Det er en klar forbedring sammenlignet med de tallene vi så i forrige uke. Man har merket her vestpå at det er kommet mye nedbør, og da har man fått en bedring på tre terawattimer i de norske magasinene, eller rundt fire prosent av total kapasitet, sier John Brottemsmo i Kinect Energy til E24.

– Det er en god forbedring. Det merkes i systemet, legger han til.

Sterk nedbør og mer vann i magasinene påvirker også strømprisen, som har falt fra 48 øre kilowattimen i forrige uke til rundt 33 øre kilowattimen i dag.

Hoppet i strømprisene har spilt en viktig rolle i prisveksten, som i september var på tre prosent fra ett år siden, mens prisveksten utenom endringer i energipris og avgifter var mye lavere, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Les mer: Dette vil ramme privatøkonomien din i høst

Fallende priser

Brottemsmo peker på at godt vær (som i dette tilfellet betyr mye nedbør), vil kunne senke kraftigprisene videre også fremover. Kontraktene for leveranse av strøm i fjerde kvartal har allerede falt kraftig i pris.

– I slutten av august, før vi fikk nedbøren, var prisen på 59 euro per megawattime, og nå er den på rundt 46 euro. Den har falt betydelig. Forventningene til prisen i fjerde kvartal er tett knyttet til den hydrologiske situasjonen, altså vann og snø, sier Brottemsmo.

Det vil si at prisen per kilowattime for leveranse i fjerde kvartal har gått ned fra 56 øre til drøye 44 øre. Prisen på kontrakter for leveranse av strøm i første kvartal neste år er ifølge Nasdaq-børsen på 45 øre kilowattimen.

Fremtidshandelen med kraft på Nasdaq-børsen har vært mye omtalt etter at den Grimstad-baserte eks-milliardæren Einar Aas nylig meldte om at han stod på konkursens rand etter spekulasjoner på fremtidskontrakter i norsk og tysk kraft. Hendelsen kan ha bidratt til usikkerhet i markedet.

Les mer: Kraftselskap om Einar Aas’ avtale med Nasdaq: – Viser ryddighet

Var oppe i 60 øre

I løpet av de siste ukene har innkjøpsprisen på strøm falt fra nær 60 øre per kilowattime og helt ned til under 30 øre kilowattimen i noen perioder.

Ifølge strømbørsen Nordpool er prisen på strøm for levering torsdag på 33 øre kilowattimen.

Noe av årsaken til prisnedgangen i høst er at den svært tørre sommeren er avløst av stormer og kraftig regn, noe som bidrar til å fylle opp vannmagasinene igjen.

Brottemsmo sier at prisen kan falle videre hvis regnet fortsetter, men at det ikke er sikkert. Norske vannmagasin er fortsatt mindre fulle enn vanlig. I uke 38 for ett år siden var for eksempel magasinfyllingen på 82,9 prosent.

– Det kan falle videre, men det kan også snu. Men med de utsiktene vi har nå, forventer vi videre nedgang i strømprisen, sier han.

Ved utgangen av uke 38 holder magasinene rundt 60,4 terawattimer strøm, mot 68,2 TWh for ett år siden. Det er i Vest-Norge at magasinene er fullest, med 79,5 prosent fylling. Midt- og Nord-Norge har lavest fylling med 61,4 prosent, mens magasinene i Sørøst-Norge er 78,6 prosent fulle.

Les mer: Høstregnet gir lavere strømpriser

Så mye koster strømmen

Strømleddet utgjør normalt rundt en tredjedel av prisen på strøm.

I andre kvartal betalte kundene i snitt 1,10 kroner per kilowattime, hvorav strømprisen utgjorde 44,6 øre, nettleien 28,9 øre og avgtifter 36,8 øre per kilowattime, ifølge SSB.

I sommer advarte blant andre Industri Energi om at den lave magasinfyllingen kan føre til riktig høye priser i vinter. Magasinfyllingen er også lavere enn den bruker å være på denne tiden. Normalt er den på rundt 85 prosent.

Les mer: Eksporterte strøm tross lav magasinfylling: – Kan få riktig høye priser

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå