Tapsfare i en hel generasjon

Oljefondet tapte trolig 500 milliarder kroner på børskrakket i fjor. Eksperter frykter at det tar flere tiår å vinne tilbake det tapte.
<b>FASTLÅST: </b> Øystein Stray Spetalen ville ikke risiker å bli fastlåst i sine andre investeringer, og trakk seg fra sitt eget fond.
FASTLÅST: Øystein Stray Spetalen ville ikke risiker å bli fastlåst i sine andre investeringer, og trakk seg fra sitt eget fond.

I dag legger Oljefondet frem resultatet etter børskrakkåret 2008. Som Aftenposten skrev i går, vil tallene vise at mer enn all avkastning fra oppstarten i 1998 er borte. Om man regner med utviklingen etter nyttår, er tapet siden begynnelsen trolig rundt 300 milliarder kroner.

Nå frykter eksperter at det vil ta svært lang tid å vinne tilbake det tapte.

Selve marerittet er at verdens børser går inn i samme spor som aksjemarkedet i Japan, verdens nest største økonomi (se grafikk):

– Det er nå snart 20 år siden toppen for børsen i Tokyo. Fortsatt ligger aksjemarkedet på en femtedel av tidligere verdi. Det er et ekstremt tilfelle. Men det viser helt klart at man ikke skal ta for gitt at aksjemarkedet tar seg raskt opp etter slike fall, sier førsteamanuensis Egil Matsen ved NTNU til Aftenposten.

Kan du gjøre det bedre enn Oljefondet? Meld deg på E24s AksjeNM her.I april i fjor la Finansdepartementet frem stortingsmeldingen om forvaltningen av Oljefondet. Der ble det gjort en historisk simulering som viste at fondet bare i ett av hundre år ville tape 20 prosent av sin verdi. Lite visste byråkratene om at fjoråret skulle bli verre enn det simuleringene fanget opp: I fjor falt oljefondet trolig i underkant av 25 prosent.

I samme melding regnet departementet på hvordan fondet ville ha klart seg gjennom 1900-tallets aksjekriser. Beregningene viser at fondet ville vært i pluss fem år etter krakket i 1929.

Men Matsen er ikke overbevist om at Finansdepartementet har regnet grundig nok på risikoen.

– Av en eller annen grunn er ikke Japans historie med i analysen. For depresjonens del har de sett på perioden fra krakket i 1929 og frem til 1933. Jeg mener fem år er en alt for kort periode for å se hva som kan skje. Det er jo Japan det ultimate eksempel på.Også investor Øystein Stray Spetalen er sterkt kritisk til forutsetningene som ligger til grunn for Oljefondet. Han levner regnearkene med historisk avkastning liten ære.

– Det er som å kikke i speilet og tenke at dersom det er firefelts motorvei bakover, er det firefelts motorvei fremover også. Det er dessverre ikke slik at bare en tidsrekke er lang nok, så stemmer den. Hadde det vært sånn, hadde det ikke vært ett menneske i den vestlige verden som hadde jobbet. Da hadde alle sprunget i banken og fått lån og investert i aksjemarkedet.Etter at finanskrisen slo ut i fjor, er en rekke av verdens børser satt 10-12 år tilbake i verdi. Det gjelder blant annet aksjemarkedene i viktige oljefondland som USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

Spetalen mener det kan gå årtier før oljefondets tap er hentet inn igjen.

–Det er helt umulig å si hvor lang tid det vil ta. Er man heldig får man tilbake det man har tapt om 20-30 år.Han er opprørt over det han mener er politikernes spekulasjon med oljeformuen. Regjeringens vedtak i 2007 om å øke aksjeandelen fra 40 til 60 prosent er en skandale, sier milliardæren.

– De har tatt sparepengene våre, sprunget til Wall Street og spilt dem bort, sier han.

Han har en enkel leveregel til alle som først er blitt rike, slik Norge er blitt med oljen:

– Poenget er at når man vinner i Lotto, har man én oppgave, det er å ikke miste pengene. Her har man gamblet bort penger fordi politikerne har tatt altfor høy risiko med sparepengene til vanlige nordmenn.

–Men hva bør Regjeringen gjøre?

–Hadde jeg vært statsminister, hadde jeg satt hele Oljefondet under administrasjon og ikke gjort noen ting inntil man hadde funnet ut hva man skulle gjøre.

Oljefondet legger frem årsrapporten for 2008 klokken 10 onsdag. E24 dekker saken.

Les også:

Les mer på E24 her

På forsiden nå