Oljeminister frykter oljepris på 20-tallet

Med mindre Opec skifter kurs, kan et fat olje snart koste rundt 25 dollar, tror Venezuelas oljeminister Eulogio del Pino. Han står ikke alene.


<p><b>HARDT RAMMET:</b> Venezuela er blant Opec-landene som virkelig har fått merke oljeprisfallet. Nå spår landets oljeminister at det kan komme ytterligere fall. Her fra feltene ved Maracaibo-sjøen i delstaten Zulia.</p>

HARDT RAMMET: Venezuela er blant Opec-landene som virkelig har fått merke oljeprisfallet. Nå spår landets oljeminister at det kan komme ytterligere fall. Her fra feltene ved Maracaibo-sjøen i delstaten Zulia.

– Det kan godt skje, selv om markedene har alltid en tendens til å overreagere. En oljepris under 30 dollar vil være skikkelig «grøfting», sier sjefstrateg for råvarer i SEB Bjarne Schieldrop til E24.

Venezuelas oljeminister Eulogio del Pino mener Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec), ikke kan tolerere en priskrig og er nødt til å ta grep for å stabilisere det globale markedet.

Da oljeministeren søndag ble spurt om hvor lavt oljeprisen kan gå i 2016 dersom oljekartellet Opec ikke skifter kurs, svarte han ifølge Reuters «midten av 20 tallet» – altså rundt 25 dollar fatet.

Mandag har oljeprisen oppført seg som den reneste sprettballen.

Den beveget seg fra 43,6 dollar og opp til 45,7 dollar på bare en halvtime rundt lunsjtider, for så å falle tilbake - for så igjen å stige markant, og deretter dette noe tilbake igjen.

Brent-oljen ligger i åtte-tiden opp vel prosent for dagen, og omsettes for 44,85 dollar fatet.

Årsaken til dagens byks skal være at Saudi-Arabias regjering er klar til å gjøre det som trengs for å stabilisere oljemarkedet, ifølge Saudi Press Agency og Bloomberg News.

Venter prisras etter mild vinter

Neste Opec-møte avholdes i Wien fredag 4. desember.

Utfallet av møtet vil kunne ha stort innvirkningen på retningen oljeprisen tar fremover.

(saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>FRYKTER NY OLJENEDTUR:</b> Venezuelas oljeminister Eulogio Del Pino.</p>

FRYKTER NY OLJENEDTUR: Venezuelas oljeminister Eulogio Del Pino.

Del Pino står ikke alene om å spå lave oljepriser. Ministerens pessimisme føyer seg til forventninger fra flere tradere om at en ny, stor oljeprisknekk er nært forestående. Markedsdata viser at knekken ventes innen mars 2016, etter en tilbakelagt vinter som spås uvanlig varm.

Torsdag før helgen var Goldman Sachs ute og varslet «betydelig risiko» for oljepris ned mot 20 dollar fatet.

 <p><b>– STØRRE NEDSIDE:</b> Oljeanalytiker Thina  Saltvedt i Nordea Markets</p>

– STØRRE NEDSIDE: Oljeanalytiker Thina  Saltvedt i Nordea Markets

Banken tror etterspørselen etter oppvarming i både Europa og USA kan vise seg langt lavere enn normalt som følge av milde vintermåneder, ifølge Reuters.

Dette tyder på nytt oljeprisfall

– Det er ikke første gang Goldman Sachs er ute med 20-dollarscenarioet sitt, men nedsiderisikoen er helt klart blitt større nå, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

Hun viser til flere faktorer som utløser den nye pessimismen:

  • Overskuddslagrene er enormt store. Det koster mer å lagre ny olje.
  • Vi nærmer oss renteheving fra Fed, som gjør dollaren styrket og gjør oljelagring enda dyrere.
  • Etterspørselen er svekket og ventes å være svak som følge av en varmere vinter.
  • Iran gjør seg klare til å skru på oljekranene.

Det ventes at sanksjonene mot Iran fjernes i starten av 2006, og at landet deretter kan eksportere olje på verdensmarkedet.

– De vil skru på kranene så fort det lar seg gjøre. I tillegg til at tilbudet øker, har Iran pleid å gå i priskrig med Saudi-Arabia, noe som kan svekke oljeprisen ytterligere, sier Saltvedt.

(saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>– KAN SKJE:</b> Sjefstrateg for råvarer i SEB Bjarne Schieldrop forklarer hvorfor man nå snakker om oljepris ned mot 20-tallet.<br/></p>

– KAN SKJE: Sjefstrateg for råvarer i SEB Bjarne Schieldrop forklarer hvorfor man nå snakker om oljepris ned mot 20-tallet.

– Ikke et pent bilde

Denne uken åpnet med nytt oljeprisfall. Mandag formiddag vaker amerikansk lettolje (WTI) rett over 40 dollar, mens brentoljen er rett under 44 dollar.

– Kommer oljeprisen ned i 20 dollar? Det er umulig å si hvor den bunner ut. Men vi ser at prisen nå trykker ned mot det lave 40-tallet, sier Schieldrop i SEB.

– Og fremover ventes høyere lagerkostnader, renteheving i USA, sterkere dollar, oljeeksport fra Iran, varmere vinter enn vanlig, pluss generelt lavere etterspørsel på nyåret.

– Det er ikke et veldig pent bilde. Alt ligger an til at vi skal bryte under 40-dollarstreken, sier råvarestrategen. 

Fulle lagre gir rabatt

Selv om amerikansk oljeproduksjon er fallende, går det ikke fort nok til å få ned de overfylte oljelagrene, påpeker Schieldrop. Og det tvinger frem billigsalg:

 – Det koster å putte olje på lager, og dette finansieres ved å gi rabatt på spotpriser mot priser på fremtidige leveringskontrakter, sier han.

Jo mer av lagerkapasiteten som allerede er utnyttet, jo dyrere er det å lagre ny olje. Dermed øker rabattene som følge av økende lagerkostnader, forklarer oljeeksperten.

– Oljelagrene økte i hele fjor, vil øke i hele år og vil øke første halvår neste år. I det øyeblikket kapasiteten er så sprengt at du må bruke supertankere som flytende lagre, blir det radikalt mye dyrere å lagre olje. Høyere rente fra Fed kommer på toppen og gir enda dyrere oljelagring.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå