Venstre-topp vil finansiere klimatiltak med Equinor-aksjer

Venstres Ketil Kjenseth mener staten bør selge seg ned i Equinor og bruke pengene fra aksjesalget på klimatiltak.


<p><b>VIL FINANSIERE GRØNT SKIFTE</b>: Venstres Ketil Kjenseth mener nedsalg i statens petroleumsaksjer kan finansiere grønn satsning.</p>

VIL FINANSIERE GRØNT SKIFTE: Venstres Ketil Kjenseth mener nedsalg i statens petroleumsaksjer kan finansiere grønn satsning.

Statens eierandel på 67 prosent i Equinor er verdt rundt 400 milliarder kroner, skriver Aftenposten.

– Dette er enormt med fossil kapital. Det er på tide å diskutere om noe av dette kan plasseres annerledes. Det er en stor klimarisiko å sitte med dette, sier Kjenseth, som leder Stortingets energi- og miljøkomité.

Regjeringen har allerede bestemt at oljefondet ikke lenger skal ha eierandeler i rene gass- og oljeselskaper, men Kjenseth mener klimaendringene krever at man diskuterer større grep.

Han vil ikke si noe om hvor mye staten bør selge, men sier utspillet er i tråd med Venstres programpunkt om å vurdere et nedsalg i Equinor til fordel for fornybare og utslippsfrie sektorer.

Et slikt nedsalg er ikke en del av regjeringsplattformen.

Leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero påpeker at staten kan bruke sin eiermakt i Equinor og hente ut større utbytte, som igjen kan reinvesteres i andre selskaper.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå