Frøyas kommunestyre advarer ministeren mot å gripe inn

Lokalpolitikerene påpeker at statlig inngrepen er et drastisk inngrep i det lokale selvstyret.

I slutten av april ba Trønderenergi staten om å gripe inn, etter at Frøya kommune stanset arbeidet med et omstridt vindprosjekt i Frøya kommune i Trøndelag.

Under et ekstraordinært kommunestyremøte i Frøya denne uken ble det vedtatt å advare energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) mot å gripe inn med en statlig plan for å få realisert parken. Det skriver avisen Hitra-Frøya.

Drastisk inngrep

Dette ble vetatt med 21 mot to stemmer.

I sitt svar til Olje- og energidepartementet påpeker kommunen at statlig plan er et drastisk inngrep i det lokale selvstyret.

– Kommunen stiller også spørsmål ved hvilke nasjonale interesser som er beskyttelsesverdige ved Frøya vindkraftverk, og som eventuelt kan begrunne bruk av statlig plan, står det i svaret, ifølge lokalavisen.

Det omstridte prosjektet på Frøya eies 70 prosent av tyske Stadtwerke München og 30 prosent av Trønderenergi, og består av 14 vindturbiner på 180 meters høyde. Tidligere var det snakk om 26 turbiner på 150 meters høyde.

Brutt frist

Utbyggeren Trønderenergi har konsesjon fra NVE og skulle til å begynne byggingen i mars, men lokale demonstrasjoner gjorde at selskapet ikke rakk å sette i gang.

Da fristen ble brutt bestemte kommunestyret i Frøya at vindprosjektet skulle stanses. Tidligere har kommunen støttet vindkraftutbyggingen.

Trønderenergi har fått støtte av NHO, NHO-foreningene Energi Norge og Norsk Industri, fornybarbransjens organisasjon Norwea, Distriktsenergi, Småkraftforeninga, miljøorganisasjonen Zero og Nelfo, som blant annet organiserer elektrobedrifter.

Disse organisasjonene har sammen skrevet et brev til Olje- og energidepartementet, der de ber om forutsigbarhet for selskaper som har fått konsesjon til å bygge ut fornybar energi i Norge.

– Vi kan ikke risikere at store verdier settes i spill når det foreligger en lovlig konsesjon. Derfor ber vi departementet benytte statlig arealplan, slik det er brukt i tilsvarende saker tidligere, sa administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge til E24.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå