Vil lage verdens største vindmølle

Amerikanske GE skal lage en vindmølle på hele 12 megawatt, som kan levere 45 prosent mer strøm enn de største møllene i dag. Statoil syns utviklingen er spennende, og tror kostnadene for havvind vil falle.


<p>VERDENS STØRSTE: GEs nye monstermølle på 12 megawatt.</p>

VERDENS STØRSTE: GEs nye monstermølle på 12 megawatt.

Denne uken sa GE at selskapet vil bruke 3,2 milliarder kroner på å utvikle en kjempevindmølle.

Den nye Haliade-X blir på 12 megawatt, som er et betydelig sprang fra dagens største havvindturbiner på 8 megawatt.

– Vi ønsker å være ledende innen teknologiene som driver den globale energiomstillingen, sier GEs konsernsjef John Flannery.

Hver enkelt av de nye kjempemøllene skal være 260 meter høy, og bladene på rotoren vil være 107 meter, som lenger enn en fotballbane, sier selskapet.

En demonstrasjonsenhet skal være klar neste år, og selskapet tror det kan sende av gårde de første møllene fra produksjonen allerede i 2021.

– Milepæl for industrien

Ifølge GE vil én slik gigantisk vindmølle kunne produsere opptil 67 gigawattimer strøm hvert år, noe som betyr at en park på bare 15 vindmøller vil kunne produsere rundt én terawattime strøm årlig. Total norsk strømproduksjon er på 148 terawattimer per år.

Når man kan produsere det samme med langt færre enheter, vil det kunne bidra til lavere kostnader, fremhever GE.

– Det er en milepæl for industrien, siden havvindmøller vil fortsette å vokse i størrelse og kraft, 12 megawatt i dag, 14 neste gang, vi bare fortsetter, sier Jérôme Pécresse, som er direktør for GE Renewable Energy.

Utbyggere av havvind som Statoil og danske Ørsted er avhengige av større turbiner for å kunne levere lønnsomme prosjekter uten subsidier på 2020-tallet. Ørsted (tidligere Dong Energy) har levert bud i Tyskland på å bygge ut prosjekter innen havvindkraft uten subsidier, og Statoil gjorde nylig det samme i Nederland.

Øker konkurransen

– Helt overraskende er det ikke, men veldig spennende. Utviklingen har gått i retning av stadig kraftigere turbiner, og vi har sett for oss at det kom turbiner opp i 12 megawatt på et tidspunkt, sier Elin Isaksen, talskvinne for Statoils enhet for nye energiløsninger.

 <p>NÅR NESTEN EIFFELTÅRNET: GEs nye vindmølle blir gigantisk. Bladene alene er på lengde med en fotballbane.</p>

NÅR NESTEN EIFFELTÅRNET: GEs nye vindmølle blir gigantisk. Bladene alene er på lengde med en fotballbane.

– Større turbiner er viktig for å få ned kostnadene. At GE nå presenterer denne størrelsen på turbin, øker konkurransen, og det er bra for lønnsomheten innen havvind. Vi har sett en betydelige kostnadsreduksjoner innen vindkraft de siste årene, og dette vil bidra i samme retning, sier Isaksen.

Både vindkraft og solkraft har levert enorme kostnadskutt de siste årene, og sammen med subsidier har det bidratt til en voldsom vekst i denne sektoren. I en del markeder kan vindkraft på land og solkraft nå konkurrere uten subsidier, og flere eksperter tror havvind kan være konkurransedyktig uten subsidier på 2020-tallet.

Fjerner behov for subsidier

Lenge var dansk-japanske MHI Vestas V164 verdens største havvindmølle med en kapasitet på 8 megawatt. Nå tas også Siemens Gamesas turbin av tilsvarende størrelse i bruk, blant annet av danske Ørsted på havvindprosjektet Hornsea Two, som med sine 1.400 megawatt blir verdens største når det er ferdig.

GEs turbin på 12 megawatt vil bli 50 prosent større enn de største turbinene som er i bruk i dag, og hvis den holder det den lover vil havvind trolig ikke lenger trenge subsidier, sier spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i fornybarorganisasjonen Norwea.

– Du skal ha åtte slike turbiner for å få et Altakraftverk, og med 16 slike turbiner dekker du Drammens forbruk. Det er nesten skremmende at de sier at disse turbinene nå skal bli enda større. Er GE i nærheten av å levere den kapasitetsfaktoren de lover på 63 prosent, så er dette en «game changer», sier Aasheim til E24.

– Da blir også havvind mer konkurransedyktig?

– Jeg tør ikke begynne å regne på det. Dette er helt nytt farvann. Snittstørrelsen på turbiner som ble satt i vannet i 2017 var 6 megawatt. Nå vil du kunne halvere mengden installasjoner og fundamenter for samme kapasitet. Hvis de holder det de lover vil dette trolig kunne konkurrere mot det meste, sier Aasheim.

BådeGE og Siemens har for øvrig tapt penger på sin tradisjonelle kraftvirksomhet i det siste, blant annet fordi etterspørselen etter tradisjonelle gassturbiner har falt kraftig, til bare 110 i året. Markedet har kapasitet til å levere 400 gassturbiner i året, sier Siemens ifølge Financial Times.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå