Atlantic Sapphire minsker underskuddet i første halvår

Totalt ender det landbaserte oppdrettsselskapet med et tap på 140 millioner kroner. Fremover ventes det mer stabil USA-produksjon.

LAKS PÅ LAND: Atlantic Sapphire satser stort på landbasert oppdrett i USA, og har fått med seg flere kjente investorer på laget.
Publisert:

Atlantic Sapphire omsatte for 9,68 millioner dollar i første halvår, ned fra 10,88 millioner på samme tid i fjor. Totalt slaktet selskapet 1.217 tonn laks i halvåret, som er en nedgang fra 1.275 tonn.

Nedgangen skyldes produksjonsstansen i Danmark i kjølvannet av brannen i fjor. Selskapet vurderer fortsatt strategien fremover for driften i Danmark.

Driftsresultatet endte på minus 12,34 millioner dollar, opp fra minus 49,73 millioner etter første halvår 2021. Totalt ble det et tap på 14,47 millioner dollar, tilsvarende 140 millioner kroner.

Det er også en betydelig reduksjon i totale kostnader per kilo fisk produsert sammenlignet med samme tid i fjor, skriver selskapet.

Les på E24+

Analytikere tror på styrket laksepris i høst

Økt slakt i USA

I USA er slaktevolumet både inntekter og slaktevolum økt. De første partiene med fisk, som ble satt ut under mer ustabile forhold i byggeperioden i fase en, er nå helt slaktet ut.

Ny fisk er satt ut under bedre forhold, og disse utvikler seg også bedre enn de første partiene. Dermed ventes det at selskapet kommer inn i stabil produksjon i andre halvår 2022, som betyr rundt 790 tonn i måneden eller 9.500 tonn årlig i USA.

Lakseselskapet er det første som satser på landbasert oppdrett i stor skala, men har hatt en rekke problemer i oppstartsfasen. Målet er å gradvis øke årlig produksjonskapasitet til 220.000 tonn i USA i 2031.

Usikkerhet rundt budsjett

Tidligere i sommer hentet selskapet 1,2 milliarder i frisk kapital for å finansiere fase to av byggingen av et anlegg i Miami i USA.

Det påpekes imidlertid at det er usikkerhet rundt det estimerte budsjettet på 275–300 millioner dollar for fase to.

– Det er fortsatt risiko knyttet til dette intervallet i byggebudsjettet, ettersom arbeidet fortsatt pågår for å fullføre designet og sikre de gjenværende kontraktene som trengs for å fullføre fase to-konstruksjonen, skriver selskapet.

Det ventes nå at første fisk vil settes ut i fase to-systemet i første halvår 2024.

Aksjen har falt over 70 prosent det siste året til en markedsverdi på 2,18 milliarder.

De profilerte investorene Petter Stordalen og Runar Vatne er blant storeierne i selskapet.

I forkant av tallene hadde fem av åtte meglerhus en kjøp-anbefaling på aksjen, mens resten anbefalte hold, ifølge Bloomberg.

Her finner du halvårsrapporten
Publisert:
Gå til e24.no