Tunge aktører satser over 400 millioner på tare-selskap

Mangemilliardær Jakob Hatteland, industrikonsernet Borregaard og det europeiske innovasjonsrådet går til sammen inn med 427 millioner kroner i tare-selskapet Alginor.

Alginor er et selskap som driver med forskning og utvikling for å komme frem til miljøvennlig høsting og totalutnyttelse av stortare.
 • Kjell-Ivar Gilje Grøndal (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

Selskapet har i sju år drevet forskning og utvikling for å komme frem til miljøvennlig høsting og totalutnyttelse av stortare. Selskapet har base i Nord-Rogaland og er tilknyttet inkubatoren (se faktaboks) til Validé Haugesundregionen.

Fredag i forrige uke ble det klart at Borregaard, det europeiske innovasjonsrådet og seriegründer Jakob Hatteland investerer totalt inntil 427 millioner kroner i biotech-selskapet Alginor. Hatteland, som kommer fra Nedre Vats, er ifølge Kapital god for godt over 4 milliarder kroner og er med det én av Norges rikeste.

Fikk 185 mill. fra EU

For ett år siden fikk Alginor fullt tilslag, 185 millioner kroner, på sin søknad til EU. Det innebar en investering på inntil 150 millioner kroner i egenkapital fra det europeiske innovasjonsrådet. Det er den største summen et norsk startup-selskap noensinne har mottatt fra EU.

Egenkapitalinvesteringen var betinget av at beløpet ble matchet med frisk kapital og med en ledende investor som ikke var involvert på eiersiden fra før. Dette er nå på plass gjennom Hatteland og Borregaard.

Seriegründer og mangemilliardær Jakob Hatteland investerer tungt i Alginor.

Kapitalinnhentingen som nå gjennomføres skal gjøre Alginor i stand til å industrialisere og kommersialisere teknologien. Det foreligger også planer om å bygge Europas første bioraffineri for stortare på Karmøy. Satsingen gjør også at det skapes mange nye arbeidsplasser i regionen.

– I et slikt scenario estimerer vi at Alginor, inkludert våre datterselskaper, vil ansette inntil 50 personer, sier finansdirektør Haakon Simonsen Farstadvoll til Haugesunds Avis. Selskapet har nå rundt 25 ansatte fra inn- og utland.

Vil på børs i 2024

Kapitalutvidelsen vil skje i flere omganger, før planlagt børsnotering i 2024.

I løpet av høsten blir det også tilrettelagt for en offentlig emisjon der både eksisterende og nye aksjonærer inviteres til å delta. Alginor har i dag 297 aksjonærer.

Alginor styrker først egenkapitalen med 230 millioner kroner, før Borregaard og det europeiske innovasjonsrådet matcher beløpet som innhentes i den offentlige emisjonen. I sum utgjør dette inntil 370 millioner kroner i løpet av første halvår 2022.

– Det er helt fantastisk å se at Alginor så til de grader lykkes med kapitalinnhenting, og får ett av Norges største industrikonsern i Borregaard med på laget, sier daglig leder i Validé Haugesundregionen og styremedlem i Alginor, Åse T. Samdal.

– Vi er stolte av at vi har fått bidra til selskapets utvikling. Spesielt de første årene selskapet var i inkubator bidro vi til å åpne noen dører og skaffet tilgang til kapital gjennom vårt nettverk. Da har også vi lykkes med vår rolle og vårt mandat som næringsutvikler.

Bioraffineri på Karmøy

Så hva gjør egentlig Alginor? Selskapets innovasjon, AORTA, er todelt og kombinerer bærekraftig, miljøvennlig og moderne høsteteknologi med avansert bioraffineringsteknologi for totalutnyttelse av stortare til fremstilling av mat- og legemiddelingredienser uten bruk av skadelige kjemikalier.

Ifølge selskapet selv er alle deler av innovasjonen verifisert i pilotskala. Prosjektet som Alginor har søkt, og fått 185 millioner kroner fra EU til, tar piloten til industriell skala. Det innebærer blant annet design og konstruksjon av et høstefartøy og et bioraffineri på Karmøy.

Thorleif Thormodsen, administrerende direktør og gründer av Alginor.

– Gjennomslaget i EUs «Green Deal» markerer en viktig milepæl for selskapet og for gjennomføring av et helt nødvendig grønt skifte i den europeiske alginatbaserte tareindustrien. Vi er veldig glade for at EU i likhet med oss har sett det uforløste potensialet og verdien som ligger i bærekraftig totalutnyttelse av stortare som har en biomasse på 100 millioner tonn langs Europas kyst, sier administrerende direktør i Alginor, Thorleif Thormodsen, som også er gründer av selskapet.

Har kostet 100 mill.

Alginor ASA har siden 2014 finansiert og gjennomført et forsknings- og utviklingsprogram på over 100 millioner kroner.

– Validé var blant de aller første, og tok dermed stor risiko, ved å gå inn i Alginor med kapital. At selskapet nå får nasjonal og internasjonal anerkjennelse for sin teknologi, er en glede både for oss i Validé, for Forskningsrådet, Innovasjon Norge og SIVA som har vært med siden den spede start, sier Anne Cathrin Østebø, daglig leder i Validé AS.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Innovasjon
 2. Borregaard
 3. Karmøy
 4. Børsnotering
 5. Gründer
 6. Teknologi
 7. Forskning

Flere artikler

 1. Borregaard investerer 144 mill. i Alginor

 2. Burger-gründere leide privatflyet til mangemilliardær for å feire seg selv i Manchester

 3. Betalt innhold

  Selskapet skal gjøre ørkensand om til dyrkbar jord – nå varsler de storsatsing i USA

 4. Sandnes-selskap får det til å spire i ørkensand

 5. Vedum svarer klimakritikerne: – Revolusjonen skjer her