Fiskeoppdretterne

Utsetter Mowi-tillatelse i verdensarvområde

Det ligger an til omkamp om lakseoppdretteren Mowis etableringstillatelse i verdensarvområdet Vegaøyan i Nordland, etter flere nye klager. Fiskeridirektoratet utsetter foreløpig tillatelsen til klagene er behandlet.

Mowi håper på rask behandling av klagene på etableringstillatelsen i Vegaøyan. Bildet viser lakseoppdrett i Vega i Nordland, men er fra en tidligere anledning.
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Etter flere klager, blant annet fra Riksantikvaren, har Fiskeridirektoratet valgt å utsette tillatelsen til etableringen av Mowis lokalitet i Vegaøyan verdensarvområde.

Det skriver direktoratet i en melding torsdag.

Den kontroversielle saken startet i 2016, da lakseoppdretteren Mowi først fikk utslippstillatelse av Fylkesmannen i Nordland til etableringen av lokaliteten «Rørskjæran S» i Vega kommune i Nordland.

I 2018 ga Nordland fylkeskommune videre tillatelse til midlertidig klarering av lokaliteten fram til 2024. Dette vedtaket ble påklaget av flere.

Den opprinnelige utslippstillatelsen ble så tilbakekalt av Miljødirektoratet, og tillatelsen til midlertidig klarering ble trukket tilbake.

I april i år fikk Mowi igjen tillatelse etter å ha klaget på avgjørelsen. Deretter kom det nye klager.

– Denne saken skiller seg klart fra andre typiske saker om klarering av lokalitet. Vi har derfor besluttet at Nordland fylkeskommunes vedtak fra 2018, om klarering av lokaliteten, ikke skal iverksettes før klagene er avgjort, sier kyst- og havbruksdirektør Øyvind Lie i meldingen.

Usikkerhet om virkning på verdensarv

Riksantikvaren skriver i sin klage at det er påvist usikkerhet om virkninger av akvakultur i verdensarvområdet, og mener at det mangler nødvendige utredninger.

– Fiskeridirektoratet vurderer at hensynet til verdensarv-verdiene i denne saken utgjør et særegent og tungtveiende forhold som taler for utsatt iverksetting av fylkeskommunens vedtak, og vi legger avgjørende vekt på dette i vår vurdering, sier Lie.

Fiskeridirektoratet forventer å behandle klagene før 15. juli 2020.

– Enda en omkamp

Mowi opplyser til E24 at de snarlig vil gi sine kommentarer til direktoratet og forutsetter at behandlingen blir prioritert.

– Slik vi oppfatter klagene som nå foreligger, så er dette egentlig momenter som Klima- og miljødepartementet og andre myndigheter allerede har tatt stilling til. Derfor fremstår dette umiddelbart som enda en omkamp som burde være mulig for Fiskeridirektoratet å avklare veldig kjapt, sier Mowis kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad til E24.

Utsetter etablering av oppdrett i verdensarv-område
Les på E24+

Les også: (+) Mowi-sjefen om skroting av «lakseskatten»: – Veldig gode nyheter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Fiskeridirektoratet
 3. Mowi
 4. Riksantikvaren
 5. Laks
 6. Oppdrettsnæring
 7. Miljø

Flere artikler

 1. Fiskeridirektoratet gir klarsignal til oppdrett i Vega

 2. Betalt innhold

  Øyparadiset er unikt i verden. Nå kommer et oppdrettsanlegg midt i utsikten.

 3. Salmar med laksevisjoner til havs for opptil 15 milliarder

 4. Betalt innhold

  Laksegiganten Mowi ønsker oppdrett i friluftsområder og nær lakseelver

 5. Betalt innhold

  Saksøker staten for å få drive oppdrett ved korallrev