Oppdrettsnæringen nærmer seg Vega

Fiskeridirektoratet gir grønt lys for at oppdrettsgiganten Mowi kan starte opp i verdensarvområdet Vega. Klagene er avvist, men departementet skal fatte endelig beslutning.

Det særegne kulturlandskapet på Vegaøyene på Helgeland i Nordland har ført dem inn på Unescos liste over verdensarv. Spørsmålet er om oppdrett passer inn.

Stig B. Hansen
 • Sigurd Bjørnestad - Aftenposten
Publisert: Publisert:

Fiskeridirektoratet har ikke tatt en lang rekke klager til følge. Dermed gir direktoratet klarsignal til at oppdrettskonsernet Mowi kan starte oppdrett i verdensarvområdet Vega.

Men direktoratets konklusjon er bare en innstilling til Nærings- og fiskeridepartementet. Departementet skal stå for den endelige klagebehandlingen.

Direktoratets klarsignal er det siste leddet i en lang kjede av vedtak, klager og omgjøring av vedtak over mange år. Det var nettstedet iLaks som først skrev om direktoratets konklusjon.

Mowi er verdens største oppdrettsselskap.

Les på E24+

Skal oppdrettsanlegget ligge midt i verdensarven?

På Vega har det lenge vært en strid mellom oppdrettsinteresser og verneinteresser. En rekke stemmer har engasjert seg i debatten om hvorvidt et oppdrettsanlegg er forenlig med Vegaøyenes plass på Unescos liste over verdensarv.

Klage på omgjøring

Formelt gjaldt den siste utviklingen i saken klager på Fiskeridirektoratets vedtak om omgjøring av tilbaketrekking av en tillatelse etter klage fra Mowi.

Direktoratet har behandlet klager fra Riksantikvaren, Forum for natur og friluftsliv Nordland og Vegaøyans venner.

– Vi opprettholder vårt vedtak om omgjøring av tilbaketrekking av lokaliteten Rørskjæran S, sier seniorrådgiver Knut Inge Engelbreth i Fiskeridirektoratet til iLaks.

Dermed er Mowi ett skritt nærmere å starte oppdrett i Vegaøyene etter et tidsbegrenset tillatelse som gjelder i fem år.

Ville utrede mer

Klagene gikk ut på manglende konsekvensutredning og at saken ikke var «tilstrekkelig opplyst» fordi direktoratet ikke hadde tatt hensyn til verdensarvverdien.

Direktoratet svarer at det etter loven ikke foreligger krav om konsekvensutredning eller «nærmere undersøkelser» når det gjelder omgjøringen av tilbakekalling.

Den utflyttede investoren John Fredriksen er storeier i Mowi. Han er bosatt i London og har i mange år toppet bladet Kapitals liste over Norges 400 rikeste.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Mowi
 3. John Fredriksen
 4. Vega

Flere artikler

 1. Utsetter Mowi-tillatelse i verdensarvområde

 2. Betalt innhold

  Øyparadiset er unikt i verden. Nå kommer et oppdrettsanlegg midt i utsikten.

 3. Kan gi etterlengtede kystjobber: Vil lage laksefarm av oljerigg

 4. Udir krever nær 10 millioner kroner tilbakebetalt fra private videregående skoler

 5. Betalt innhold

  Mens andre må kutte i produksjonen, slipper Firda Seafood unna: - Undergraver systemet, mener SV-politiker