Mowi avsto fra lakseauksjon etter skatteforslag: – Tror ikke de har forstått rekkevidden

Bransjen selv anslår at regjeringens lakseauksjon fikk inn fire milliarder mindre enn hvis grunnrenteforslaget ikke lå på bordet.

KAN IKKE FORSVARES: Sjefen for laksegiganten Mowi sier store investeringer ikke lenger kan forsvares med forslaget om grunnrenteskatt, og bød derfor ikke på lisenser for økt produksjon.
Publisert:

Årets auksjon av tillatelser for økt lakseoppdrett i sjø endte med inntekter på 3,8 milliarder kroner, og en fjerdedel av kapasiteten ble ikke solgt.

Sjømat Norge, som representerer laksebransjen, mener staten dermed gikk glipp av rundt fire milliarder kroner.

Det er basert på anslag fra lakseanalysebyrået Kontali, som hadde ventet inntekter på 8,5 milliarder uten forslaget om grunnrenteskatt.

Regjeringen har anslått skatteinntektene fra grunnrenteskatten på havbruk til 3,65-3,8 milliarder kroner årlig.

Norges største lakseoppdretter, Mowi, var påmeldt i auksjonen, men avsto fra å kjøpe.

– Vi kan ikke lenger forsvare slike investeringer med den skattemodellen som ligger på bordet, forklarer Mowi-sjef Ivan Vindheim på e-post til E24.

Les på E24+

Overskuddene i laks er maks i næringslivet

Ingen store kjøpte

Ingen av de store børsnoterte lakseselskapene kjøpte noe i gårsdagens auksjon.

– Vi registrerer også at langt fra alle konsesjonene ble solgt, og at en stor del av de konsesjonene som ble solgt faller utenfor grunnrentemodellen, sier Vindheim.

– Det viser nok en gang at den foreslåtte modellen hverken er investeringsnøytral eller tilrettelegger for å ta ut det fremtidige potensialet til norsk havbruksindustri, og de titusenvis av arbeidsplassene vi skulle skape i lag langs kysten, tilføyer han.

Har det vært samtaler selskapene imellom i forkant av auksjonen slik at det var enighet om å ikke by?

– Ikke som vi er kjent med, sier kommunikasjonsdirektør i Mowi Ola Helge Hjetland.

Andre store lakseselskaper som Salmar, Lerøy og Grieg Seafood kjøpte heller ikke noe i årets auksjon. I forrige auksjon kjøpte alle de store selskapene tillatelser.

Salmar viser også til skatteforslaget som grunn til at de avsto.

– I sin vurdering har Salmar lagt vekt på at forslaget innebærer en omfattende systemomlegging og betydelig skatteskjerpelse for havbruk i Norge, skriver investorkontakt Håkon Husby i en e-post til E24.

Les også

Salmar trekker kjøp av økt kapasitet: – Ikke forsvarlig

– Noen har forregnet seg

Mowi-sjef Vindheim oppfordrer regjeringen til å se på grunnrenteskatteforslaget på nytt.

– Jeg tror rett og slett noen har forregnet seg i Finansdepartementet og ikke har forstått rekkevidden av det de foreslår, sier han.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran sier det ikke er uventet at inntektene fra auksjonen går ned.

– Resultatet var derfor omtrent som forventet, gitt situasjonen vi er i nå, hvor forslaget om grunnrentebeskatning er på høring.

Skjæran peker videre på at auksjonen kun er en del av de samlede inntektene til stat og kommunesektoren fra havbruksnæringen.

– Jeg ser at de store aktørene som allerede sitter på en stor andel av den totale kapasiteten i markedet valgte å ikke kjøpe enda mer kapasitet nå. Det får bli opp til dem.

– Dersom vi skulle utsatt auksjonen av hensyn til grunnrenteskatten, ville det tidligst vært hensiktsmessig å sette opp en ny auksjon mot sommeren 2023. Dette ville hindret at aktørene som ønsket vekst nå, fikk mulighet til å kjøpe vekst. I tillegg sikret en gjennomføring innbetaling til Havbruksfondet, som igjen betyr utbetaling til vertskommunene, sier han.

Skjæran peker også at regjeringens skatteforslag er på høring frem til nyåret.

– Det er en reell høring og jeg håper aktørene benytter seg av den muligheten. Og så vil vi selvsagt ta stilling til det, etter høringsfristen har gått ut.

Høy lønnsomhet

Oppdrettsnæringen har i mange år hatt en lønnsomhet som ligger skyhøyt over resten av næringslivet.

Det er også noe av bakgrunnen for at regjeringen har foreslått grunnrenteskatten, slik at inntektene fra fellesressursene som fjordene utgjør, kommer fellesskapet mer til gode.

Mowi er ventet å legge fram et driftsresultat på nær 2,3 milliarder kroner for tredje kvartal, ifølge Infront TDN Finans. Det ventes også at selskapet betaler et utbytte på litt over en milliard kroner til aksjonærene basert på dette kvartalet.

Analytikerne har kuttet massivt i sine forventninger til lakseselskapene etter skatteforslaget, men de fleste anbefaler likevel å kjøpe disse aksjene.

Publisert:
Gå til e24.no