Frøya-ordfører frykter for øyas fremtid: – Alle planer for vekst og utvikling har blitt satt på vent
Ordfører Kristin Furunes Strømskag (H) lar seg ikke imponere over det nye forslaget til grunnrenteskatt.
– Hele skatteforslaget bærer preg av at dette er hastverksarbeid. Det kom brått på og har sendt sjokkbølger igjennom kysten. De tar heller ikke det steget tilbake som mange har bedt om. Jeg registrerer at de ikke er villig til å se på de mange konsekvensutredningene som har blitt jobbet med, sier Furunes Strømskag til E24.
Øya hun er ordfører på er i stor grad sysselsatt via fiskeri- og havnæringen. 748 ansatte er varslet om permitteringer fra 1. januar til 30. juni, bare hos Salmar. I tillegg er de fleste små- og mellomstore bedriftene på øya i en eller annen form tilknyttet næringen.
Lite øysamfunn
Hun har akkurat sett pressekonferansen fra marmorhallen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i det hun snakker med E24.
I det ferske forslaget senker regjeringen ned skattesatsen til 35 prosent, fra 40 prosent i det opprinnelige forslaget.
Regjeringens forslag vil fremmes for Kongen i statsråd senere i dag, og proposisjonen vil deretter bli lagt frem for Stortinget.
Med knappe 5000 innbyggere er Frøya ekstremt sårbare for ringvirkningene av grunnrenteskatten.
LO-topp om bedrifter som sliter: Glem lønnskutt for de ansatte
– Mye som ikke er godt nok
Ordføreren er sterkt kritisk til det hun mener er utydelighet. I tillegg forstår hun lite om at det ikke gis noe klart svar på om det kommer et fradrag for på investeringer på land.
– Det er mye her som ikke er godt nok. Vi vet fremdeles ikke hva dette betyr i kroner og øre. De sier lite om det. Men akkurat det forteller en del om hele forslaget, synes jeg, sier ordføreren.
Hun mener forslaget og retorikken bygges på at det er «de store mot de små».
– Og det synes jeg er helt feil. Jeg er glad for at hele næringen har stått samlet i denne saken. De små trenger de store, men de store trenger også de små. Det er virksomheten her på Frøya et godt bilde på.
– Tomme ordrebøker
Dette påvirker alt fra ungdommenes fremtid til de mellomstore bedriftene som nå står uten oppdrag, påpeker ordføreren, som understreker at Frøya er et samfunn som er bygd opp på havoppdrett.
– Når det går bra for noen, griper det inn i alle næringsvirksomheter som finnes. Fra sentralt hold snakkes det om at denne saken handler om milliardærer. Det er langt fra sannheten. Det handler om de som hadde tro på å bygge virksomheten sin rundt denne næringen. Alle planer for vekst og utvikling har blitt satt på vent. Vi har utrolig mange små- og mellomstore bedrifter som nå står med tomme ordrebøker.
– Hvor mange arbeidsplasser frykter du dette kan koste?
– Salmar var i formannskapet hos oss i mai i fjor. Det er kommunens største arbeidsplass og de skulle doble kapasiteten. Det er flere hundre ansatte. Det betyr mye for en liten øy som oss, ikke bare for de som allerede er her, men også med tanke på befolkningsvekst.
Gleder seg over Høyre
Nå trenger de tid på å lande konsekvensene dette vil ha, forteller hun. Men det er én ting hun gleder seg over på en ellers dyster dag som denne.
– Nå må vi se hva som legges på bordet, og hva som skjer i Stortinget. Men jeg er er glad for at Høyre har vært såpass tydelige. Dette er ikke godt nok. SV har tenkt å dra kysten i en annen retning. Skal det bli noe forlik, er det nok mye som må skje, sier ordføreren.