Erna Solberg krever endring i lakseskatten: – Forberedt på å gå i møter

Høyre-leder Erna Solberg vil gjerne diskutere lakseskatt med regjeringen, men krever endringer. – For alle oss som synes det er fint med brede forlik om store skatteendringer, var tirsdag en dårlig dag.

Høyre-leder Erna Solberg, her med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under spørretimen i Stortinget tidligere i mars.
Publisert:

Da han la frem regjeringens endelige forslag til grunnrenteskatt på havbruk tirsdag, tok statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) også til orde for et bredt forlik om skatten.

Det kan bli vanskelig, for det er stor uenighet blant de ulike partiene på Stortinget. Høyre har så langt avvist hele grunnrenteskatten, mens regjeringens støtteparti SV ønsker en høyere skattesats.

Nå åpner Høyre-leder Erna Solberg for formelle samtaler. Men hun krever store endringer for å gå med på endringer i skatteregimet for havbruksnæringen.

«Dersom regjeringen inviterer oss til formelle samtaler, er vi forberedt på å gå i møter. Men det forslaget de har lagt frem nå er det uaktuelt for Høyre å være med på», skriver Solberg i en e-post til E24.

«Vi er enige i at næringen kan skatte mer, det sier også næringen selv, men vi mener regjeringen må være åpne for å utrede flere modeller og måter å gjøre dette på. Og da særlig forslaget om en inntektsgradert produksjonsavgift», skriver Solberg.

– Står ved lag

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) svarer at det er viktig for havbruksnæringen og Norge at grunnrenteskatten kan stå seg over tid.

«Vår invitasjon til et bredt forlik står ved lag, og så får Høyre selv avgjøre om de vil være med og ta ansvar for forutsigbarhet om en ordning som bygger på en veldig god norsk tradisjon — nemlig at verdier fra fellesskapet også skal komme fellesskapet til gode», skriver Støre i en melding til E24.

«Vi mener at en grunnrenteskatt er best for næringen fordi det er en skatt som følger store overskudd. Hvis det går dårlig et år, blir det ingen skatt. Det vil overraske meg om Høyre heller vil gå inn for en mindre næringsvennlig ordning», skriver Støre.

Høyres landsmøte sist helg avviste forslaget om grunnrenteskatt. I stedet ønsket partiet å utrede forslaget fra havbruksnæringen om en produksjonsavgift etter modell av Færøyene. Der er det en avgift på oppdrett som varierer ut fra markedsprisen på fisken.

Les også

Vil ha lavere lakseskatt

– Vil være opp til vurdering

Høyre-lederen åpner for å reversere en eventuell skatt hvis Høyre får regjeringsmakt i 2025.

«Enhver innføring av nye skatter som nå skjer mot Høyres vilje, vil være opp til vurdering hvis velgerne stemmer oss inn i regjering i 2025. På akkurat dette området har vi alternative løsninger, som også næringen selv har tatt til orde for», skriver Solberg.

Hun sier at hun ser fantastiske muligheter i laksenæringen hvis myndighetene legger til rette for fortsatt vekst og verdiskaping.

«For alle oss som synes det er fint med brede forlik om store skatteendringer, var tirsdag en dårlig dag. Slik det også var en dårlig dag for mange kystsamfunn i hele Norge og for sjømatnæringen selv», skriver Solberg.

Les også

Høyres nestleder: – Veldig vanskelig å se at Høyre og regjeringen blir enige

– Leit

Det kom over 400 høringsinnspill til regjeringens forslag om lakseskatten, på totalt rundt 14.000 sider. Solberg mener at regjeringen ikke har lyttet.

«Det er svært små justeringer de har gjort i forhold til det de varslet i fjor, og som har møtt stor motstand langs hele kysten. Det synes jeg er leit», skriver hun.

«I stedet for nye investeringer, vekst og utvikling i en næring der Norge er verdensledende, risikerer vi nå brems og mer usikre tider som følge av regjeringens skattepolitikk», skriver Solberg.

Tirsdag sa statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen hadde lyttet til havbruksindustrien.

– Det har ikke vært vanskelig å lytte til næringen. Den har vært høylytt, både fra organisert hold og fra enkeltaktører, sa Støre.

Les også

Vedum vil ikke innfri SVs laksekrav: – Problematisk å justere satsen

Les også

Høyre om lakseskatten: – Ikke godt nok

Publisert:

Her kan du lese mer om