Politiet etterforsker dataangrepet mot Hurtigruten

Rederiet har i dag informert ansatte om at personlige opplysninger om dem kan være kompromitterte av det omfattende dataangrepet.

HACKET: Hurtigruten ble nylig utsatt for et omfattende dataangrep. Lørdag melder selskapet at dataangrepet er under politietterforskning. Her ekspedisjonsskipet MS Roald Amundsen.
  • Eivind Bøe
  • Hans Jordheim
Publisert:

Hurtigruten meldte tidligere denne uken at det har blitt utsatt for et omfattende dataangrep, og nå skriver selskapet i en oppdatering at dataangrepet er under politietterforskning.

Selskapet melder at det har fått mer oversikt over skadeomfanget.

«Sannsynligheten for at angriperne har skaffet seg tilgang til større mengder gjestedata er lav, men Hurtigruten holder muligheten åpen for at noen ansattopplysninger kan være kompromitterte», skriver selskapet.

– Vi har i dag informert Hurtigrutens ansatte om at det er en teoretisk mulighet for at dataangrepet mot oss kan ha ført til at angriperne har skaffet seg tilgang til personlige ansattopplysninger. Vi kan ikke med 100 prosent sikkerhet fastslå om dataene kun er aksessert og videre kryptert – eller om de potensielt også har lastet ut dataene fra våre lagringsmedier, sier konserndirektør for IT Ole-Marius Moe-Helgesen i Hurtigruten i en uttalelse.

E-post ute av drift

Selskapet skriver at de foreløpige kartleggingene deres egne eksperter har gjort sammen med eksterne ressurser med spesialkompetanse på området, viser at sannsynligheten for at angriperne har skaffet seg tilgang til større kundedata, er svært lav.

– Vi ber om forståelse for at vi på grunn av situasjonens natur og fordi dataangrepet er under politietterforskning, ikke har anledning til å dele ytterligere detaljer nå. Vi kommer gjerne tilbake med flere svar når situasjonen gjør det mulig, sier Moe-Helgesen.

Hurtigrutens reservasjonssystemer er fortsatt utilgjengelige på grunn av dataangrepet. Nettsidene er under gjenoppretting og testing. På grunn av dataangrepet er for tiden Hurtigrutens presse-e-post ute av drift.

Kriminell handling

Søndag morgen forteller operasjonsleder Stein Lillebo at den allerede begrensede kapasiteten som Hurtigruten nå opererer med, ikke påvirkes.

– Vi har to skip i rute, med manuelle systemløsninger.

Kunder som vil bestille seilas må ta i bruk telefon for bestilling. I tillegg har selskapet betalingsløsninger lokalt om bord.

– Er mistanken om at dette var et løsepengeangrep blitt styrket eller svekket?

– Det har jeg ingen kommentar til. Dette er en kriminell handling som er utført mot oss og nå bistår vi politiet med etterforskningen, sier Lillebo.

Les også

Hurtigruten utsatt for «omfattende dataangrep»

Les også

USA tar krisegrep etter omfattende cyberangrep

Les også

Avis: Russiske hackere står bak angrep mot USAs finansdepartement

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hurtigruten
  2. Dataangrep
  3. Hurtigruten

Flere artikler

  1. Passasjeropplysninger stjålet da Hurtigruten ble utsatt for dataangrep

  2. Hurtigruten utsatt for «omfattende dataangrep»

  3. Akva Group har fått kontroll på omfattende dataangrep

  4. Alvorlig datainnbrudd på UiT Norges arktiske universitet

  5. Flere alvorlige dataangrep: – Tror det er den nye normalen