Lakseforedler ber norske oppdrettere ta grep: – Russisk fôrhandel er problematisk

Med hundrevis av ukrainske kollegaer, oppfordrer Milarex lakseoppdretterne til å ta opp bekymringene rundt den russiske fôrhandelen direkte med leverandørene. – Vi synes det er problematisk.

REAGERER: Milarex, som er en av de største videreforedlerne av laks, har tatt kontakt med lakseselgerne for å få en slutt på handelen med Russland etter krigen.
Publisert:

Milarex er en av verdens største uavhengige kjøpere av laks til videreforedling. Med flere hundre ansatte fra Ukraina reagerer selskapet på at produsenter av fiskefôr fortsatt handler med Russland etter krigen.

Forrige uke sendte Milarex derfor ut et brev til samtlige av sine lakseleverandører, først omtalt av iLaks.

Milarex-sjef Thomas Farstad synes det er problematisk at fôrleverandørene fortsetter å handle med Russland.

– Har dere fått noen reaksjoner på brevet?

– De vi har snakket med har uttrykt stor forståelse for vår holdning. Vi hadde kontakt med leverandørene i slutten av forrige uke, og har forventninger om mer direkte tilbakemeldinger i løpet av denne uken, sier Milarex-sjef Thomas Farstad til E24.

Han har ikke mottatt noen negative reaksjoner.

Problematisk

Norske storoppdrettere som Salmar og Lerøy kjøper fôr fra Cargill og Skretting, som fortsetter å handle med Russland.

Mens kjøp og salg av fôr og fôringredienser fortsatt er lovlig i henhold til sanksjonene, er det forbudt for russiske båter å komme inn i norske havner. Dette kan imidlertid unngås ved å bytte til norske skip.

– Vi som selskap synes det er problematisk at fôrleverandørene fortsetter å handle med Russland, spesielt når man bytter skip for å unngå sanksjonene, sier Farstad.

– Selv om selve handelen ikke er omfattet av sanksjonene, så har disse leverandørene nå tatt aktive grep for å fortsette en handel som ellers ville vært stoppet på grunn av havneforbudet.

Hverken Cargill Norge eller Skretting Norge vil stille til intervju i E24, men referer til tidligere skriftlige uttalelser om at de forholder seg til internasjonale sanksjoner.

Les også

Skylder på matforsyning i Russland-samarbeid: – Noe søkt

Fjernet fra butikkhyller

Milarex-sjefen påpeker også at store butikkjeder i Europa og USA har fjernet produkter fra Russland fra hyllene, og at det derfor er naturlig at selskapet uttrykker sin bekymring til sine leverandører om forretningspraksisen i verdikjeden.

I brevet skriver Farstad at «vi oppfordrer dere som lakseleverandør til å gi uttrykk for denne bekymringen direkte til relevante fôrleverandører og andre relevante leverandører og passe på å ikke engasjere dere i økonomiske aktiviteter overfor Russland og Hviterussland som vil være tvilsom».

E24 har spurt Norgesgruppen, Coop og Reitangruppen om praksisen er problematisk for salget av laks i deres butikker, men har foreløpig bare fått svar fra Coop.

«Coop har på eget initiativ fjernet varer som produseres i Russland, og vi forventer at våre leverandører også er i dialog med sine underleverandører om å avslutte eventuelt samhandling med Russland», skriver kommunikasjonssjef Harald Kristiansen.

«Vi har ingen umiddelbare planer om å slutte med å selge norsk laks, men kommer til å følge opp produsentene med tanke på hvor de handler fôr fra», legger han til.

Les også

Norske fôrprodusenter fortsetter Russland-samarbeid

Håper leverandørene tar det videre

Milarex har et stort anlegg i Polen som kjøper laks fra norske oppdrettere. Her er det rundt 400 ansatte fra Ukraina.

– Der jobber vi skulder mot skulder med de ansatte fra Ukraina. Vi har vært opptatt av hjelpe familiene til de ansatte som har flyktet fra Ukraina, sier Farstad.

– Mange av våre kollegaer fra Ukraina har også reist hjem for å kjempe for landet sitt. Det har vi den største sympati og forståelse for. Å ta vare på våre kollegaer er vårt viktigst anliggende nå, tilføyer han.

– Vil dere gjøre noe mer, eventuelt stanse handelen med oppdrettere som fortsatt får leveranser fra disse fôrselskapene?

– Det er foreløpig ikke et tema for oss. Det viktigste er å uttrykke vår bekymring, og så håper vi at våre leverandører av laks tar det videre til sine fôrleverandører, og så får vi ta det derfra.

Publisert:
Gå til e24.no