Stor interesse for folkefinansiering av økologisk lakseoppdrett

På få timer strømmet 499 småsparere til for å låne ut 12 millioner kroner til økologisk lakseoppdrett via folkefinansieringsselskapet Fundingpartner. – Det er sunt at det blir mer konkurranse om utlån, sier fornøyd hobbyinvestor.

ØKOLOGISK LAKS: Bærekraftige investeringer er i vinden som aldri før. Hele 499 småsparere meldte raskt sin interesse for å tilby lånet på 12 millioner kroner som ble formidlet av Fundingpartner.
Publisert: Publisert:

Det norske eksportselskapet Villa Seafood hentet nylig 12 millioner kroner i lån fra 499 norske småsparere. Pengene skal gå til oppstart av økologisk lakseoppdrett på Skottland, og føyer seg dermed inn i en bølge av populære «grønne» prosjekter.

– Det er første gangen vi gjør det, og vi var positivt overrasket over at det gikk så fort å få lånet fulltegnet, og at interessen var så stor, sier markedsdirektør i Villa Seafood Group, Egil Ove Sundheim, til E24.

Folkefinansiering, også kjent som «crowdfunding» er et relativt nytt fenomen, som betyr at enkeltpersoner går sammen om å støtte et prosjekt, som regel ved hjelp av penger.

– Dette er jo en ny form for finansiering, og ikke vanlig i sjømatindustrien så vidt jeg vet, sier Sundheim.

Han tror den store interessen knytter seg til bærekraftprofilen i prosjektet, fordi det er en god match med ny kapital som i dag finnes på andre steder enn man tradisjonelt har sett.

Økologisk fiskeoppdrett stiller flere krav til vannkvalitet, reglene for fôr og medisinering er strengere og fisketettheten er langt lavere enn i konvensjonell oppdrett.

Markedsdirektør i Villa Seafood Group, Egil Ove Sundheim, er overrasket over den store interessen for å tilby selskapet lån.

– Vinn-vinn løsning i oppstartsfasen

Årsaken til at Villa Seafood valgte denne typen finansiering, er utfordringer med å få på plass en total finansieringsløsning for Organic Sea Harvest nå i høst. Lånet er derfor en slags mellomfinansiering på ett år.

– Det gikk raskere enn vi hadde trodd, så det var veldig gøy. Vårt konsept matcher nok godt med nye investeringsprofiler og forbrukertrender, sier Sundheim.

– Det ga en vinn-vinn-løsning for oss, for vi ønsket ikke å vanne ut verdiene til de eksisterende aksjonærene ved å hente inn ekstra egenkapital.

Selv om det er en ny form for finansieringsmodell, så anser han Fundingpartner som et godt selskap med solide eiere. Både Schibsted og DNB er inne på eiersiden med rundt ti prosent hver.

Les på E24+

Les også: (+) Aksjen for en grusom virusvinter

Villa Seafood Group er morselskapet i et norsk sjømatkonsern som er lokalisert i Ålesund. I 2015 startet selskapet Organic Sea Harvest (OSH), som satser på økologisk lakseoppdrett ved den skotske øya Isle of Skye.

OSH eies nå sammen med et nederlandsk og et kanadisk selskap som er store importører og distributører av laks.

Det er allerede satt ut en million fisk i de to første lokalitetene, og oppstart av slakting vil skje mellom april og juni i 2021. I løpet av tre til fire år vil selskapet øke produksjonen til om lag 6.000 tonn i året.

Geir Atle Bore, gründer og daglig leder av Fundingpartner.

Sjømat er ny satsing for Fundingpartner

Gründer og daglig leder av Fundingpartner, Geir Atle Bore, forteller at sjømat er et helt nytt segment hos dem, men at interessen har vært enorm.

– Lånet ble fulltegnet av 499 private investorer på kun noen få timer, noe som viser at det er stor interesse for selskapet blant våre investorer. Det er kult at folk bare hiver seg over det, sier han.

Renten på lånet er 9,9 prosent, der de private långiverne får en avkastning på 8,9 prosent, mens Fundingpartner får den resterende prosenten i forvaltningsgebyr. Renten er høyere enn banklån, noe som gjenspeiler at risikoen også er høyere.

– Selskapene som får «stang-ut» i banken er våre drømmekunder, sier gründeren.

Fundingpartner ble startet i 2018, og har formidlet 96 lån, der bare tre ikke har vært vellykkede.

Les på E24+

Les også: (+) Ole-Eirik Lerøy: – Har vanskelig for å se en grønnere virksomhet enn lakseoppdrett

Hobbyinvestor Finn Magnus Flesland Torall er blant dem som gitt lån via Fundingpartner.

Dobling av utlånsvolumet i år

Hovedgruppen som gir lån via Fundingpartner er menn mellom 30 og 50 år.

– De som er yngre har ikke nok penger, og for dem som er eldre kan det fort bli litt tekniske utfordringer, fordi man må gjøre alt selv over nett, sier Bore.

Han forteller at det har vært en jevn strøm av nye investorer som registrerer seg hos dem på rundt 10–20 per dag. Det kommer også gradvis flere kvinner. Blant dem som investerer de største beløpene, er kvinneandelen nå på rundt 30 prosent.

– Bankene synes kanskje det er nytt og skummelt å finansiere økologisk oppdrett av laks, mens kjernen i vår tankegang er at nye forretningsmodeller er spennende heller enn «skumle».

Fundingpartner konsentrerer seg nå om tre bransjer: eiendom, sjømat og teknologi.

– Vi ligger an til å doble utlånsvolumet i år fra i fjor til 240 millioner kroner til tross for corona, så det er sykt gøy!

Les på E24+

Les også: (+) Et nytt kapittel i norsk oppdrettshistorie

Du må ha minimum tusen kroner

For å delta i lånene må du ut med minst 1.000 kroner, og maksimumsgrensen fra Finanstilsynet er på en million kroner i året.

Bore opplyser at det er rundt 15–20 stykker som har gått inn med minstebeløpet på 1.000 kroner i lånet til lakseselskapet, mens det ellers varierer hvor mye folk har gitt.

Finn Magnus Flesland Torall (34) er blant dem som investerte litt mer i dette lånet.

– Det handler mye om tilliten til Fundingpartner og hvordan de vurderer casene sine, sier hobbyinvestoren, og tilføyer at han har investert i rundt ti av casene de har hatt så langt.

Torall bruker folkefinansiering som et supplement til andre investeringer i blant annet aksjer og fond.

– Det er bra og sunt at det kommer mer konkurranse rundt utlån. Jeg vil gjerne støtte opp rundt det, så det kan bli flere alternativer enn bare bank, obligasjonslån, og «family, friends and fools», sier han.

Torall er for øvrig fornøyd med avkastningen på lånet, og mener Fundingpartner gir grundig informasjon om risikoen i de ulike casene.

For ordens skyld: Schibsted, som eier E24, eier en tidel av Fundingpartner. Enkelte journalister i E24 har aksjer i Schibsted gjennom bedriftens aksjespareprogram.

Publisert:
Gå til e24.no