Storsatsing på laks i USA: Aquacon henter penger fra nederlandsk gigant

Nederlandske Nutreco bidrar nok en gang til å hjelpe et landbasert lakseprosjekt på bena, når det åpner lommeboken for Aquacons milliardsatsing i USA.

FÅR LÅN: Aquacon sikrer kapital fra Nutreco til å forberede sitt landbaserte lakseprosjekt i USA, som skal utstyres med teknologi fra Akva Group (avbildet).
Publisert: Publisert:

– Vi er meget fornøyde med å få Nutreco som ankerinvestor, sier Henrik Tangen til E24.

Den tidligere Pareto-rådgiveren er arbeidende styreleder i Aquacon, som vil bygge tre landbaserte lakseanlegg på østkysten av USA for én milliard dollar, med en samlet kapasitet på 45.000 tonn laks.

Nå har nederlandske Nutreco, en av verdens største aktører innen dyre- og fiskeernæring, investert 2,5 millioner dollar i selskapet gjennom et konvertibelt lån.

Nutreco eier blant annet Skretting, verdens største produsent av laksefôr.

– Aquacon har allerede er nært samarbeid med Skretting, som vil være vår fôrleverandør. Nutreco vil også delta i vårt Technical Advisory Board, sier Tangen.

Les også

Jakter milliarder til laks på land: Møter motvind blant norske investorer

STORE PLANER: Aquacons første av tre planlagte anlegg i USA vil ha en kapasitet på 16.000 tonn laks.

Norske investorer mistet interesse

Nutrecos inntog kommer etter at den norske utstyrsleverandøren Akva Group og det israelske investeringsselskapet Israelcorp begge bladde opp tilsvarende beløp i konvertible lån til Aquacon i forrige uke.

Aquacon skal benytte det totale låneprovenyet på 7,5 millioner dollar som mellomfinansiering før en større emisjon som er ventet i løpet av høsten, der alle de nevnte tre forventes å bidra med penger.

I et intervju med E24 i forrige uke bekreftet Tangen at Aquacons pengejakt er blitt mer krevende som følge av de mange driftsproblemene til konkurrenten Atlantic Sapphire, som bygger et enormt anlegg for landbasert laks i Miami.

– Norge er et litt trangt marked å hente penger i om dagen, det er alle klar over. Nå går vi mye bredere ut i vår finansieringsprosess, med strategiske og aktive investorer, sa Tangen.

PÅ PENGEJAKT: Aquacon, her ved styremedlemmene Henrik Tangen (t.h.), Marit Solberg og Christian Selmer.

Akva Group-sjef Knut Nesse, som for øvrig har bakgrunn som konsernsjef i Nutreco, argumenterte samtidig for at landbasert lakseoppdrett har vært for avhengig av tilgangen på norsk risikokapital, der det «er en del motstand nå».

– Løsningen ligger i å orientere seg ut av Norge og få tilgang til mer internasjonal risikokapital. Anleggene skal jo heller ikke ligge i Norge, så dette er helt naturlig, sa Nesse.

Nutreco eies av det nederlandske investeringsselskapet SHV, som omsatte for 16,7 milliarder euro i 2020 og satt på 1,2 milliarder euro i kontanter ved utgangen av fjoråret.

Les også

Israel Corp vil kjøpe 15 prosent i Akva Group

Hjelper egne kunder i gang

For Nutreco og Akva Group er dette andre gang på kort tid at selskapene hjelper et landbasert oppdrettsprosjekt på bena.

Duoen har også investert i danske Nordic Aqua Partners, som skal produsere laks på land i Kina, og gikk på Euronext Growth i fjor.

Les også

Milliardrush for «landlaks»: – Starten av noe som kan bli veldig stort

Også i dette tilfellet skal Nutreco og Akva Group levere henholdsvis fôr og produksjonsutstyr i prosjektet.

– Vi har tro på prosjektet, og ved å investere direkte på denne måten gjør vi oss til deltagere over tid. Vi vil sitte i et teknisk advisory board, og vi er med og får innsikt i drift og data etter utstyret er koblet opp. Det blir et partnerskap med kunden over flere år, sa Nesse til E24 om investeringen i Nordic Aqua Partners i november 2020.

Akva Group annonserte i forrige uke at det er blitt tildelt en kontrakt for å bygge Aquacons første anlegg i delstaten Maryland, med en anslått verdi på 1,3 milliarder kroner.

Aquacon ledes av tidligere Mowi-topp Pål Haldorsen, mens en mangeårig direktør fra samme selskap, Marit Solberg, sitter i styret.

«Siden 2019 har Nutreco investert i fem andre landbaserte akvakulturprosjekter, siden det tror dette er en av mange produksjonsmetoder for protein som vi trenger for å mate de nesten ti milliarder menneskene som ventes å befolke planeten i 2050», heter det i en pressemelding fra Nutreco mandag morgen.

Publisert: