Flere laksejobber i fare: – Kontraktmarkedet er dødt

Sjefene for Norges to største oppdrettere fortviler over at grunnrenteskatten ikke baseres på faktiske laksepriser. Det rammer nå videreforedlingsindustrien, der de fleste arbeidsplassene er.

ØDELEGGENDE: Både fersk Salmar-sjef Frode Arntsen (t.v.) og Mowi-sjef Ivan Vindheim er frustrert etter forslaget om grunnrenteskatt, som de mener nå særlig ødelegger videreforedlingsmarkedet for laks, der de fleste arbeidsplassene er.
Publisert:

Lakseselskapene kjemper videre mot forslaget om grunnrenteskatt. Selv om det endelige vedtaket skjer tidligst neste år, har det allerede fått store konsekvenser.

– Kontraktmarkedet er helt dødt, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim til E24.

Grunnrenteskatten tar utgangspunkt i normprisen, som fastsettes etter de løpende børsprisene på laks. Det er imidlertid ikke det samme som lakseoppdretterne faktisk får for å selge laksen sin.

Børsprisene svinger mye, og oppdrettsselskapene selger store deler av fisken på faste kontrakter. Det gjelder særlig videreforedlingsdelen, som sysselsetter aller flest i laksesektoren.

Kontraktene gir mer forutsigbarhet for selskapene, men er også en forutsetning for storkjøpere av laks som for eksempel skal ut i butikkene, der prisene ikke kan endre seg voldsomt fra uke til uke.

– Jeg tror ikke de har forstått konsekvensene av å foreslå at grunnrentemodellen skal baseres på normpris i stedet for faktisk oppnådd pris, sier Vindheim.

Regjeringens begrunnelse for å velge normpriser, er at det gir «mindre mulighet for skattemotivert tilpasning enn faktiske priser», ifølge høringsnotatet.

OPTIMIST: Mowi-sjefen tror på en god løsning rundt skattemodellen, i hvert fall hvis næringen blir tatt med i dialogen.

Kan gå mot permitteringer

Sjømatselskapet Lerøy varslet onsdag at det ville permittere 339 ansatte på grunn av skatteforslaget.

Det overrasker ikke den ferske sjefen i laksegiganten Salmar, Frode Arntsen.

– Vi har stor forståelse for det Lerøy gjorde i går, og vi har drøftet muligheten også i Salmar for at vi må gjøre det på et tidspunkt, sier han til E24, etter å ha lagt fram sitt første kvartalsresultat som toppsjef.

Han bekrefter Mowis utsagn om at det er helt stopp i kontraktmarkedet.

– Etter forslaget om grunnrenteskatt på normpris, er det ingen som vet hva prisen blir. Da tør man ikke inngå noen kontrakter, i frykt for å måtte betale skatt på en inntekt man ikke har, sier Arntsen.

– I tillegg er det flere elementer rundt grunnrenteskatten som gjør at kjøperne heller ikke vet hva prisene blir, så de tør jo heller ikke å kjøpe. Dermed har kontrakter stoppet helt opp og alle er veldig fortvilet over det – også kjøperne, tilføyer han.

SKREKKBLANDET FRYD: Arntsen tok over som ny sjef i slutten av oktober, og tar fatt på oppgaven med «skrekkblandet fryd».

Appellerer til ministeren

Både Arntsen og Vindheim tror det ville hjulpet en god del om forslaget var basert på faktisk oppnådde priser.

– Det er fullstendig ødeleggende, og så dumt og unødvendig. Det er bare å bruke oppnådde priser, slik man gjør i all annen type beskatning, sier Vindheim.

Så langt har ikke Mowi varslet permitteringer.

– Men hvis situasjonen med normpris vedvarer, vil vi også fort ende der, sier han.

Vindheim understreker at fiskeriministeren har ansvaret for å ta vare på industrien.

– Jeg har en appell til Bjørnar Skjæran, stå fram i morgen og si: Normprisen – den ordner vi!

Les på E24+

Overskuddene i laks er maks i næringslivet

– Unødvendig katastrofe

– Halvparten av laksemarkedet er dagligvare, og de må ha kontrakter i en eller annen variant. Akkurat nå dør sakte, men sikkert det markedet for norsk laks. Det er en katastrofe. Det er helt unødvendig, sier Mowi-sjefen.

Salmar-sjefen mener fjerning av normprisen særlig hadde hjulpet i markedet for bearbeidet fisk, selv om det ikke løser alt.

– Det gjøres også noen kontrakter på helfisk, og der er det stopp nå. Men det er bearbeidingsaktiviteten som har flest ansatte, og det aller meste av bearbeidede varer er kontraktsmarked, fordi det skal leveres inn til en kjede som ikke kan ha store variasjoner i prisene fra uke til uke.

Arntsen tror i likhet med Mowi-sjefen at dette er utilsiktede konsekvenser, basert på manglende forståelse av markedet. Han viser her til finansminister Trygve Slagsvold Vedums uttalelser på NRK onsdag, der han påpeker at videreforedling ikke er omfattet av selve grunnrenteforslaget.

Les også

Mowi avsto fra lakseauksjon etter skatteforslag: – Tror ikke de har forstått rekkevidden

– Tror fornuften rår

Mowi-sjefen er også sterkt misfornøyd med selve skattenivået som er foreslått, og håper regjeringen vil gå inn i en dialog med næringen om dette.

– Vi skal være konstruktive. Jeg skulle ønske vi kunne sette oss ned sammen og finne en enklere skattemodell som er mye billigere å administrere for alle parter, som både tar hensyn til fellesskapets beste og utviklingen i næringen.

– Tror du fortsatt at det ender opp med at hele forslaget skrinlegges, eller går det heller mot et slags kompromiss?

– Jeg er optimist, og jeg har veldig tro på politikere. Jeg tror fornuften rår, og at vi klarer å finne en bærekraftig løsning fremover. Skulle det ikke skje i første omgang, så tror jeg det skjer i neste omgang.

Etter at denne saken ble publisert, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) at Fiskeridepartementet er i tett dialog med aktørene i næringen, og at de er opptatt av å finne en god løsning.

– Vi ønsker en løsning og en modell som fortsatt vil gi arbeidsplasser og aktivitet langs kysten, samtidig som felleskapet sitter igjen med litt mer av overskuddet fra en svært lønnsom næring. Høringsprosessen er reell, og vi skal lytte til de innspillene som kommer, sier Skjæran.

E24 har vært i kontakt med Finansdepartementet, som tidligere torsdag sa de ikke hadde anledning til å kommentere saken.

Les også

Laksegiganten Lerøy har sendt permitteringsvarsel til 339 ansatte – gir regjeringen skylden

Publisert:
Gå til e24.no