Rekordhøye lakseinntekter: – Eneste sky på himmelen er inflasjonen

Lakseprisen har steget til stadig nye rekorder i år, men samtidig truer inflasjonen. – Uten sidestykke, sier Mowi-sjefen, som også er bekymret for konsekvensene for global matproduksjonen.

Publisert: Publisert:

Mowi, verdens største oppdretter av atlantisk laks, leverte rekordhøye inntekter i første kvartal.

– Den eneste mørke skyen på himmelen er inflasjonen, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim.

Han har vært i bransjen i 15 år og har aldri opplevd lignende prisøkninger.

– Det har vært like store prisøkninger det siste året, som i mine første 14 år til sammen, sier han, og sikter da til fôrprisene.

– Det vi har vært gjennom er uten sidestykke.

Vindheim forteller at det er inflasjonspress på alle innsatsfaktorer, men at det først og fremst er fôrkostnadene som har økt.

Det inkluderer blant annet soya, hvete og rapsolje, prisøkninger som merkes i matproduksjonen over hele verden.

Les også

Krigen kan gi matprissjokk: – Fryktelig mange jokere

– Ingen plass å gjemme seg

Den unormalt høye globale prisveksten startet med pandemien, og akselererte med krigen i Ukraina. I Norge steg inflasjonen i april til det høyeste på 14 år.

Lakseprisen har samtidig nådd nye høyder.

– Så langt har økte laksepriser mer enn utlignet økte kostnader, så vi skal ikke klage, sier Vindheim.

Den høye inflasjonen fører også til krav om høyere lønn.

– Det er vanskelig å snakke om å kutte kostnader når man står overfor den inflasjonen man gjør. Det er ingen plass å gjemme seg, sier han.

Krigen i Ukraina gir også krevende forhold for logistikken, spesielt når det gjelder frakten til Asia.

– Men når det er sagt så har vi fått transportert våre produkter, så vi har klart oss, men vi ser jo at det også driver kostnader.

Ond spiral

Vindheim tror likevel at Mowi kommer godt ut av situasjonen.

– Det slår jo alle, så til syvende og sist handler det om laksens relative posisjon i forhold til andre animalske proteiner, og den er veldig sterk, sier han.

– Det alle er redd for er at inflasjonen skal feste seg, så det blir en ond spiral. Det er ikke bra for business og heller ikke folk flest, for det er jo dem det rammer til slutt.

Han er også bekymret for matvareproduksjonen globalt.

– Nå ser vi at prisene begynner å stige i butikkene også, mat blir dyrere og det samme gjør kunstgjødsel. Det kan gå ut over den totale matproduksjonen som skal sikre at man kan brødfø verden, så det er litt skummelt.

Frykter ikke svekket etterspørsel

Vindheim frykter ikke at de høye lakseprisene skal ødelegge for etterspørselen.

– Nei, det er vi ikke redd for. En butikk uten laks fungerer ikke. Vi har vært gjennom svingninger med rekordhøye priser mange ganger, og det er alltid samme spørsmål, men det har aldri skjedd, så det har jeg ikke tro på i det hele tatt.

Mye av prisveksten knytter seg også til høyere etterspørsel med gjenåpningen etter pandemien, men også lavere tilbud av laks i markedet totalt sett.

Det ventes nå et fall i det globale laksetilbudet på 1 prosent i år, ifølge Kontali Analyse. Det vil normalt gi god støtte til lakseprisen.

Les også

Prissjokket på råvarer: – Alle kommer til å måtte betale

Bensin på bålet

I forbindelse med gjenåpningen etter pandemien har arbeidsledigheten falt til det laveste siden 2008. Det gir også utfordringer.

– Ja, det er en kamp om arbeidskraften nå. Vi klarer oss, men det var lettere før.

Mowi-sjefen tror det er på høy tid med en nedkjøling.

– Det er for mange prosjekter og aktiviteter på gang, så jeg tror nok at verdensøkonomien generelt, men også Norge, har helt for mye bensin på bålet.

– Jeg tror ting må kjøles ned, den smerten vi ikke var villige til å ta under pandemien, den tror jeg kanskje vi må kjenne litt på nå, sier han, og sikter til renteoppgangen.

Under pandemien kuttet Norges Bank renten til null, men har nylig satt den opp til 0,75 prosent og varslet ytterligere rentehevinger hvert kvartal fremover.

– Det at penger koster noe, det tror jeg er viktig. Kanskje må de aller svulstigste prosjektene utsettes, eller aldri settes i gang. Det er kanskje noe som må til nå.

Mowi er den klart største lakseoppdretteren på Oslo Børs med en markedsverdi på nær 126 milliarder kroner, etter en oppgang på 17 prosent så langt i år. Milliardæren John Fredriksen er hovedeier. Onsdag falt aksjen 0,78 prosent på Oslo Børs.

Les på E24+

Hold igjen på aksjekjøpene

Publisert:
Gå til e24.no