Mowi-sjefen om lakseskatten: – Fremmer ikke investeringer

Verdens største lakseoppdretter er ikke fornøyd med den nye grunnrenteskatten, selv om satsen er redusert, og håper fortsatt på utsettelse.

Mowi-sjef Ivan Vindheim håper fortsatt på utsettelse av grunnrenteskatten.
Publisert:

– Vi har notert oss at regjeringen sammen med Venstre og Pasientfokus er blitt enig om å redusere samlet grunnrenteskatt grunnrenteskattRegjeringen har foreslått en særskilt skatt på grunnrenten i oppdrett av ørret og laks. Grunnrenten defineres som verdien av en felles naturressurs, og viser seg som ekstra overskudd i bedrifter som gjennom konsesjoner får utnytte ressursen. (...) men skattetrykket er fremdeles mer enn doblet siden i fjor, så det er hverken bærekraftig eller fremtidsrettet, skriver Mowi-sjef Ivan Vindheim til E24 på e-post.

Enigheten om å redusere skattesatsen til 25 prosent, fra opprinnelig 40 og deretter 35 prosent, kom overraskende på de fleste torsdag.

Vindheim påpeker at lavere skattenivå «selvsagt er bedre», men at «skattemodellen som sådan heller ikke er tilpasset havbruksnæringen og ikke fremmer investeringer, utvikling eller økt sysselsetting i Kyst-Norge».

– Vi håper derfor fremdeles at vi kan utsette dette forslaget, og utrede en skattemodell og skattetrykk som ivaretar uttalte vekstambisjoner for næringen, tilføyer han.

Les på E24+

Thomas Nielsen: Blir selvtilliten for stor, gjør du feil

Milliardinvesteringer på is

For første kvartal lød Mowis «konservative beregning» av skatteregningen som følge av grunnrenten på 57 millioner euro (661 millioner kroner), men det var med en sats på 35 prosent.

Lakseprodusentene har lagt milliarder av investeringer på is som direkte følge av grunnrenteskatten.

– Vil dere kunne ta opp igjen noen av investeringene nå?

– En mer enn dobling av skattetrykket vil selvsagt få konsekvenser for investeringene våre i Norge. Det finnes ingen gratis lunsj, svarer Vindheim.

Grieg Seafood meldte torsdag at de nå vil revurdere sine milliardinvesteringer som er satt på hold.

Mowi-sjefen uttalte nylig at han setter sin lit til at grunnrenteskatten fjernes ved en eventuell borgerlig valgseier, noe Høyre også har antydet. Dette vil imidlertid kunne ta lang tid, og det er ingen garantier.

Børsopptur

Lakseaksjene fikk seg en real opptur i kjølvannet av det nye forslaget torsdag, men er fortsatt ikke tilbake på nivået fra før det opprinnelige grunnrenteskattforslaget kom i fjor høst.

Fredag morgen er det igjen noe fall blant lakseaksjene på Oslo Børs. Generelt sett venter lakseanalytikere nå større verdier i sektoren, og kursmålene til aksjene heves over hele linjen.

DNB Markets løfter også kursmål, men etter den kraftige oppgangen i går, anbefaler de nå ikke lenger kjøp av Salmar.

Les også

– Den positive tvisten er at Høyre og Frp ikke er med

Les også

Ulltveit-Moe om skatteforliket: – Prinsippet er etablert

Publisert:

Her kan du lese mer om