Vedum slår tilbake mot laksemilliardær: – En forutsetning for dialog er at dere møter opp, Witzøe

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum slår tilbake etter Salmar-styreleder Gustav Witzøes «diktangrep» tidligere i uken, og viser til at Witzøe har hatt mulighet for dialog.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) svarer på forrige ukes kritikk fra laksemilliardær Gustav Witzøe (t.v.). Her er de to etter Debatten i NRK i forrige uke.
Publisert:

Det var tirsdag denne uken at laksemilliardær Gustav Witzøe gikk til angrep på regjeringens forslag om grunnrenteskatt på havbruksnæringen, gjennom kronikken «Reisebrev fra Frøya» i E24.

«Det er en uggen følelse av maktesløshet i møte med maktens utøvere. Noe av dette oppleves som arroganse», skrev milliardæren, som ifølge Kapital er Norges sjette rikeste mann.

Les også

Les finansminister Trygve Slagsvold Vedum svar til Witzøe: Reisebrev fra Stange

Nå slår finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tilbake mot Witzøes utspill i et svarinnlegg i E24. Vedum påpeker at Witzøe hadde sjansen til å diskutere lakseskatten da han deltok i NRK Debatten i forrige uke.

«Jeg skulle ønske at han hadde blitt med i hele programmet, slik at vi kunne hatt en ordentlig debatt», skriver Vedum.

Vedum hadde også invitert de fem største lakseselskapene, inkludert Salmar, til et møte sist fredag. Selskapene sendte i stedet bransjeorganisasjonene Sjømat Norge og Sjømatbedriftene.

«Jeg skulle også ønske at Witzøes eget selskap og hans folk i SalMar hadde takket ja til invitasjonen min om å komme til Finansdepartementet dagen etter for å snakke direkte med hverandre. Han valgte å takke nei», skriver Vedum.

«Jeg registrerte også at de andre store oppdrettsselskapene i likelydende e-poster takket nei til å møte meg, og i stedet sendte sjømatorganisasjonene. En forutsetning for dialog er at dere møter opp, Witzøe», skriver Vedum.

Også fagforeningsleder i Industri Energi Frode Alfheim var kritisk til at selskapene droppet møte.

– Det syns jeg er forferdelig dårlig oppførsel, sa Alfheim til E24 i forrige uke.

Les også

Les Witzøes innlegg i E24: Reisebrev fra Frøya

Les også

Witzøe til «diktangrep» på Vedum

Skryter av Witzøe

Finansministeren finner også plass til å rose både Witzøe og laksenæringen, og sier at det står respekt av det Witzøe og Salmar har bygget opp.

«Sannheten er at jeg synes Witzøe er flink», skriver Vedum.

«Men det er ikke han som person, eller meg som person dette handler om. Det saken handler om nå, er at en næring med svært høye inntekter må bidra mer til lokalsamfunnene de får låne havet av, at de må gi litt mer tilbake til fellesskapet og betale en skatt som reflekterer lønnsomheten den har», skriver finansministeren.

Forslaget om grunnrenteskatt skal dra inn om lag 3,5 milliarder fra næringen, og har blitt møtt med sterk motstand fra bransjen og dens støttespillere, inkludert ordførere i kommuner hvor selskaper som Salmar og Lerøy har sendt ut permitteringsvarsler.

Les også

748 Salmar-ansatte på Frøya kastet ut i uvisse: – Vi er mange som er redde

– Opptatt av dialog

Vedum understreker at regjeringen vil lytte til innspillene som kommer innen høringsfristen 4. januar.

«Vi er opptatt av dialog med bransjeaktører for å få innspill. Det har allerede kommet mange forslag til mulige justeringer, noe regjeringen naturligvis lytter til i videre vurderinger», skriver han.

«Når endelig forslag skal utformes, er det likevel noen viktige forutsetninger regjeringen legger til grunn: Skatten skal ikke hindre videre vekst i næringen, den skal i hovedsak gjelde de store selskapene, skatten skal baseres på de reelle inntektene og kommunene og lokalsamfunn skal sitte igjen med mer enn i dag», skriver han.

Les også

Oppdrettsselskaper kommer ikke til Vedum: Sender bransjeorganisasjoner i stedet

Les også

Vedum ber oppdrettsselskapene snu: – Dumt og overraskende at de ikke ønsker møtet

Les også

Lakseselskaper droppet Vedum-møte: – Forferdelig dårlig oppførsel

Publisert:
Gå til e24.no