Mowi foreslår utbytte på over en milliard etter rekordkvartal

Laksegiganten leverer sterk vekst i et kvartal preget av historisk høye laksepriser og omstridt grunnrenteskatt. – Vi vil kjempe imot til krampa tar oss, sier Mowi-sjefen.

HØYE PRISER sikrer solid vekst for verdens største lakseoppdretter i første kvartal.
Publisert:

Mowi omsatte for 1,36 milliarder euro (15,8 milliarder kroner) i første kvartal. Samtidig foreslås det å betale ut 2,0 kroner per aksje i et kvartalsvis utbytte, totalt 1,03 milliarder kroner.

– Gode priser og sterke operasjonelle prestasjoner over tid fra mine 11.500 kollegaer i 25 land gjorde årets første kvartal til vårt beste kvartal noensinne. Sammenlignet med samme kvartal i fjor gjør vi det bedre på nesten alle målbare indikatorer, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim i børsmeldingen.

På forhånd var det ventet at inntektene i første kvartal skulle øke til 1,22 milliarder euro fra 1,10 milliarder euro på samme tid i fjor, ifølge Bloomberg.

Det operasjonelle driftsresultatetDet operasjonelle driftsresultatetDet selskapet tjener på driften før verdijusteringer på fisken i sjøen, renter og skatt steg til 322 millioner euro i første kvartal, i tråd med en tidligere oppdatering, og opp fra 207 millioner euro på samme tid i 2022.

Les på E24+

Resultatslipp fra laksekjempene: – Store sprik

– Vil kjempe til krampa tar oss

Mowi venter i likhet med hele sjømatnæringen spent på detaljene i grunnrenteskatten, som ble innført fra årsskiftet. Det siste forslaget lyder på en skattesats på 35 prosent, men stortingsforhandlingene pågår nå for fullt for å få på plass en løsning innen 16. mai.

For første kvartal lyder Mowis «konservative beregning» av effekten av grunnrenteskatten på 57 millioner euro (661 millioner kroner). Dette er foreløpig ikke tatt inn i regnskapet.

– Dette skattenivået er hverken bærekraftig eller forenlig med regjeringens uttalte vekstambisjoner for næringen. Hvis skatten blir vedtatt i Stortinget, vil den utgjøre enorm skade på den norske havbruksnæringen i form av reduserte investeringer og tapte arbeidsplasser, sier Mowi-sjefen.

– Vi vil kjempe imot til krampa tar oss, legger han til.

Opprettholder rekordhøyt slaktemål

Totalt slaktet Mowi 103.000 tonn i kvartalet og i andre kvartal venter selskapet å slakte 104.500 tonn. For hele 2023 er prognosen uendret på rekordhøye 484.000 tonn (inkludert Island), opp fra 464.000 i fjor.

Lakseprisene har steget til nye høyder i løpet av kvartalet, godt hjulpet av den svake norske kronen og et fall i den globale produksjon på drøye 4 prosent. For 2023 ventes det en global økning på 1,0 prosent ifølge Kontali Analyse. Det er lite og støtter fortsatt høye priser. Samtidig øker oppdretternes kostnader.

Mowi opplyser også om noe økning i kostnadene på grunn av den generelle inflasjonen og lavere sesongmessige volumer, mens fôrkostnadene ser ut til å flate ut etter toppen i fjerde kvartal. Det ventes likevel noe høyere kostnader i andre kvartal.

Kostnaden for å produsere en kilo laks ligger nå på 5,54 euro (tilsvarende 64 kroner med dagens kurs).

Lakseprodusentens viktigste oppdrettsregionen er i Norge, men selskapet har også oppdrett i Chile, Canada, Skottland, Irland, Island og på Færøyene.

Mowi er verdens største oppdretter av atlantisk laks, og har en markedsverdi på i underkant av 100 milliarder kroner, etter en nedgang på 23 prosent det siste året knyttet til grunnrenteskatten.

Milliardæren John Fredriksen er største eier i Mowi, etterfulgt av det statlige Folketrygdfondet.

Tidligere denne uken la den færøyske lakseoppdretteren Bakkafrost frem sine resultater for første kvartal, som også viste solid vekst.

Publisert: