Norske gründere først ute med gresshoppefôr til laks

Oppstartsselskapet Metapod blir Norges første produsent av gresshopper til laksefôr, etter å ha inngått en eksklusiv avtale med Salmon Group. Målet er storskalaproduksjon som kan skape hundrevis av bærekraftige arbeidsplasser.

OPPSTARTSSELSKAP: Metapod vil starte storskalaproduksjon av gresshopper til laksefôr i Ålesund. Bildet viser (fra venstre) Metapodgründerne Marianne Moltumyr, Magnus Sørensen, Åsta Dale og Frederick Darien.

Georg Deocariza / LD Studio
 • Camilla Knudsen
Publisert:,

Det Ålesund-baserte gründerselskapet Metapod har inngått en eksklusiv avtale om levering av gresshopper med Salmon Group.

Metapod blir dermed den første produsenten av gresshoppefôr til oppdrettslaks i Norge. Etter planen skal den første leveransen skje etter sommeren.

– Selv om vi har møtt mange interessenter, så er det helt avgjørende å ha en avtale med noen som vil kjøpe produktet. Salmon Group betaler også en høyere pris for å gi oss litt drahjelp i starten, forteller grunnlegger og daglig leder Fredrick Darien til E24.

På sikt skal gresshoppemelet koste like mye eller mindre enn dagens importerte råstoffer.

– På ingen måte lett

Gresshoppene og sirissene som Metapod satser på, kommer fra Afrika og Midtøsten, og kan ikke klare seg i norsk natur.

– Insektproduksjon er på ingen måte lett, det er en vanskelig og innviklet prosess. Gresshoppene har særskilte behov, blant annet krever de like høy varme som i ørkenen i Sahara, sier Darien.

For å ta høyde for dette, skal selskapet bruke tilgjengelig spillvarme fra andre bedrifter. Råstoffet til gresshoppeproduksjonen kommer fra matsvinn fra bakerier og bryggerier. På den måten skal hele prosessen være bærekraftig.

Kommunikasjonssjef i Salmon Group, Maria Schütz Fløisand.

Salmon Group

Oppskalering

I første omgang sikter Metapod mot å produsere 10.000 tonn med gresshopper, men håper å kunne øke til 50–60.000 på sikt. Det vil i så fall kunne generere opptil 800 lokale arbeidsplasser, som i stor grad vil kunne være ufaglært.

– Det som er fint med teknologien vår, er at den er veldig skalerbar. Bare tenk på de store gresshoppesvermene vi har sett i Afrika. Det er et tydelig bevis på at de formerer seg som gærne. Teknologien tillater også produksjon i høyden, så vi trenger ikke nødvendigvis så store arealer, forklarer Darien.

Målet er å bli den største produsenten av insektprotein i Nord-Europa innen 2023. Foreløpig er det stort sett larver som brukes til dette. Proteinråstoff fra insekter er også etterspurt i landbruket, og kan bli brukt til mennesker.

Metapod, som har sitt utspring i student- og forskningsmiljøet på NTNU, har arbeidet med ideen siden 2017. I fjor ble det første pilotprosjektet klart.

Innovasjon Norge har gitt de unge gründerne 3,6 millioner kroner i støtte, som foreløpig dekker halve budsjettet.

Les på E24+

Stavanger-gründere har solgt elbil-ladere for over 100 millioner i år

– Det er her det virkelig monner

Lakseoppdretterne bruker i stor grad soya importert fra Sør-Amerika som råstoff, men har de siste årene økt fokus på utvikling av mer bærekraftig fôr.

– Det er kjempeviktig at det skjer utvikling på denne fronten, for fôret utgjør det aller største karbonavtrykket i bransjen. Det er her det virkelig monner, sier kommunikasjonssjef i Salmon Group, Maria Schütz Fløisand, til E24.

Salmon Group er et nettverk for små og mellomstore, lokaleide oppdrettere langs kysten, og har hovedsete i Bergen. Nettverket utgjør til sammen den tredje største aktøren i Norge, og representerer 12 prosent av produksjonsvolumet av ørret og laks.

Les på E24+

Børskommentar: Lakseaksjene som skiller seg ut i stimen

Hun opplyser at avtalen de har inngått med Metapod innebærer at de vil kjøpe alt selskapet kan produsere av råstoff.

– Nå er det på høy tid å ta grep, og med denne avtalen vil vi gå i bresjen, tilføyer hun.

Fløisand opplyser at innblanding av gresshoppemel vil variere med proteinbehovet til de ulike fiskestørrelsene gjennom veksten. I første omgang vil ti prosent av fôret erstattes av gresshopper.

– Dette er en vinn-vinn situasjon, både med tanke på ressursforvaltning, økonomi, miljø og det sosiale, sier hun.

Les på E24+

Investere i oppdrett? Dette er fiskesykdommene du bør vite om

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Matsvinn
 3. NTNU
 4. Ålesund
 5. Laks
 6. Innovasjon Norge
 7. Bærekraft
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kan gi etterlengtede kystjobber: Vil lage laksefarm av oljerigg

 2. Braathen får ikke statlig starthjelp: Vil fortsatt starte flyselskap

 3. Stort oljeprosjekt i Canada legges på is: Kværner-oppdrag blir utsatt

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Øyparadiset er unikt i verden. Nå kommer et oppdrettsanlegg midt i utsikten.

 6. Betalt innhold

  Kan man virkelig tro på Amazons grønne ambisjoner?