Dieselutslipp på Nordlaks-anlegg i Troms

Det skal ikke være fare for at fisk ved anlegget, eller ved nærliggende anlegg skal bli påvirket av utslippet.

Gorm Kallestad / Scanpix
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Mandag oppdaget Nordlaks-ansatte et utslipp av diesel fra fôrflåten på lokaliteten Dypingen i Troms. Totalt skal rundt 5.000 liter diesel ha lekket ut, melder selskapet i en pressemelding.

– Kystverket og lokalt brannvesen ble varslet om hendelsen, og sistnevnte leder nå operasjonen som også involverer våre mannskaper. Vinden har brakt utslippet i land over et strekk på om lag en kilometer rett i nærheten (øst, sørøst) av lokaliteten. Det jobbes nå for å samle opp utslippet med bruk av absorbenter, sier kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks i en kommentar.

Anlegget Dypingen ligger ved Grytøya i Harstad kommune. Øya ligger nord for Hinnøya.

Utslippet skal ha gått til land

Troms politidistrikt bekrefter på Twitter at de er tilstede på øya i forbindelse med hendelsen.

– Vi er på vei med etterforskere for å snakke med de involverte på Nordlaks. Brannvesenet leder innsatsen med å få dette opp, sier operasjonsleder Jørgen Ahlquist i Troms politidistrikt til VG.

Ifølge selskapet er utslippet ikke lenger synlig i vannoverflaten i området. Politiet melder at det meste av utslippet skal ha gått på land.

– Vi driver med strandsanering, og har jobbet med dette siden i går. Og så sperrer vi av. Foreløpig har mannskapene kontroll, og vi har god kontakt med kystverket, sier Randi Johansen, alarmsentraloperatør i Troms branndistrikt, til VG.

– Svært beklagelig

Nordlaks vurderer at det «ikke er sannsynlig» at utslippet kan drive videre eller komme til å påvirke andre anlegg i nærområdet.

– Det er svært beklagelig at det har lekt ut diesel fra vårt anlegg, og at dette har havnet i sjøen. I tillegg til å rydde opp jobber vi også med å få finne årsaken til at utslippet har skjedd, sier Martinussen.

Selskapet opplyser at vindretningen har gjort at fisken i anlegget ikke har blitt påvirket av hendelsen.

– Lokaliteten Dypingen er elektrifisert og det brukes normalt sett ikke diesel om bord i flåten. Det var likevel et lager om bord til drift av backupgeneratorer i tilfelle strømbrudd og for bruk om bord i våre båter i området, sier Martinussen.

Her kan du lese mer om

 1. Nordlaks
 2. Diesel
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. I Nordlaks’ nye oppdrettsanlegg er det plass til 50 millioner middager

 2. Betalt innhold

  Øyparadiset er unikt i verden. Nå kommer et oppdrettsanlegg midt i utsikten.

 3. Lakseskolene som ble pengemaskiner

 4. Annonsørinnhold

 5. Her lukter det ikke fisk – det lukter penger

 6. Kraftig vekst i omstridt behandling av laks