I fjor ble laksen rødlistet. I år er det fiskefeber i mange elver.
Etter tidenes dårligste sesong i fjor, biter igjen laksen i norske elver. Det er likevel langt fra sikkert at 14 år gamle Torstein Hunvik Reiten kan regne med storfangst i fremtiden.
– Det var spesielt. Jeg har aldri fått fisk i en elv før, forteller den ferske laksefiskeren Torstein Hunvik Reiten (14) fra Hildre på Sunnmøre.
Bestefar Gudmund Reiten tok nylig med seg barnebarnet for å la ham prøve seg på laksefiske i Stordalselva. Det tok ikke mange minutter før 14-åringen fikk napp.
– Jeg prøvde å holde hodet kaldt, og det klarte jeg. Jeg slapp å kjempe mot den særlig lenge.
Bedre enn de siste årene
Torsteins debut som laksefisker illustrerer forholdene i mange elver. Det er en helt annen schwung over laksefisket i sommer sammenlignet med i fjor. I flere lokalaviser rundt om i landet meldes det om laksefeber.
Sommeren 2021 gikk nemlig inn i historien som den dårligste laksesesongen noensinne, delvis fordi den tørket bort mange steder. Uansett er det et håp om at bunnen var nådd, etter flere tiår med mange negative nyheter:
- parasitt-angrep
- overfiske
- nedgang i bestanden
- stengte elver
Forholdene så langt i sommer har derimot gitt mange fiskere en liten opptur. Elver som har vært stengt for fiske i flere år på grunn av lite fisk, er blitt gjenåpnet i sommer.
– Det generelle inntrykket er at det er en bedring sammenlignet med tidligere år.
Det sier seniorforsker Peder Fiske ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Halvveis i sesongen har også Miljødirektoratet konkludert med at det ikke er nødvendig å innføre begrensninger for resten av årets fiske.
Årets gladnyhet: Det fiskes i Rauma
Det er ikke bare fangsten som gir elveeiere og laksefiskerne et snev av håp og optimisme. En av landets mest ikoniske lakseelver – Rauma i Romsdal – er gjenåpnet for fiske i sommer. Det skjer etter en årelang kamp mot parasitten Gyrodactylus salaris.
– Vi er ikke der vi var før parasitten, men det er ingen grunn til at vi ikke skal bli det igjen.
Det mener Vidar Skiri. Han er leder i elveeierlaget i Rauma og har arbeidet i 40 år med å bli kvitt parasitten. Det har innbefattet flere behandlinger med plantegiften rotenon og forbud mot fiske i til sammen 14 år.
Fjernet parasitten i over 40 elver
Nå tror Skiri at Norge er i ferd med å vinne kampen mot parasitten. Opp gjennom årene har den infisert 51 elver. I dag gjenstår det å fjerne den i åtte elver.
– Dette er den største seieren i norsk naturforvaltning. Hadde vi ikke lyktes, ville all norsk villaks ha gått dukken, sier han.
Hittil i sommer er det fisket rundt 400 lakser i Rauma. Alle er blitt sluppet ut igjen, men fra 16. juli kan fiskerne beholde første hannlaks som fanges. Men de neste fire må slippes ut igjen.
Over milliarden i ringvirkninger
For en god del grunneiere og overnattingsbedrifter gir årets tall også håp om bedre tider. Villaksen blir knapt omsatt i dag, men laksefiskerne legger igjen betydelige beløp i mange dalfører.
Norsk institutt for naturforskning har beregnet at laksefisket gir økonomiske ringvirkninger på til sammen 1,3 milliarder kroner. Bare i Namdal i Trøndelag, hvor Namsen svinger seg nedover dalen, er det anslått at fiskerne legger igjen 24 millioner kroner.
– Potensialet er mye større, mener foreningen Norske Lakseelver. Foreningen representerer over 100 elveeierlag over hele landet.
Langt unna toppårene
Men varsellampene blinker fortsatt for villaksen. Trenden har vært nedadgående i mange år, og sommerens fiske vil trolig ikke bli noe større enn det var i årene før bunnåret 2021. Årets fangst er også ujevnt fordelt.
Det er fisket på Vestlandet og i Trøndelag, der det har vært bra med vann i elvene, som drar opp helhetsinntrykket. På Sørlandet og i Nord-Norge har fangsten vært langt mer variabel.
Erfarne fiskere mener derfor det ikke er noen grunn til å ta av. En av dem er Per Øivind Hansen (59), som Aftenposten/E24 traff ved elvebredden i Valldal.
– Både fiskerne og elveeierne er litt historieløse når årets fangst blir hausset opp. Det er ikke i nærheten av det laksefisket vi en gang hadde, sier han.
Verdens beste lakseelv stengt
Tross rapportene om laksefeber i enkelte dalstrøk: Villaksen er truet. I fjor ble den plassert på rødlisten over truede arter, etter at forskerne har beregnet at bestanden har gått tilbake 21–25 prosent de siste 15–18 årene.
Laksen har havnet i kategorien «nær truet». Der vil den være frem til neste revisjon av listen i 2027.
Kommunikasjonsansvarlig Pål Mugaas i Norske Lakseelver beskriver situasjonen for enkelte elver som bekymringsfull.
Blant disse er Tana-vassdraget i Finnmark, som tidligere er blitt kalt verdens beste lakseelv. For andre året på rad er det forbud mot fiske i dette vassdraget.
Bestanden har gått tilbake, og ifølge Mugaas er det ingen annen forklaring på dette enn overfiske.
Strenge regler i mange elver
Heller ikke der det kan fiskes, er det fritt frem. Det er innført restriksjoner i mange elver. Det dreier seg i stor grad om hvor mange fisker hver enkelt fisker kan ta på land i løpet av én dag eller i løpet av sesongen.
– Det er gledelig det som skjer i år, men vi må være forsiktige, understreker Mugaas. Hans inntrykk er at disse reglene stort sett overholdes.
– Det vil alltid være noen som ikke følger reglene. Men de fleste som fisker i dag har en annen tilnærming til fisket enn å fylle fryseren.
Det bekrefter tallene fra SSB: Nesten hver fjerde fisk som ble fanget i norske elver i fjor ble gjenutsatt i elven. Men Torstein Hunvik Reitens første laks skal på bordet hjemme på Sunnmøre.
– Jeg liker den røkt, så det blir vel til det.