Ulltveit-Moe om skatteforliket: – Prinsippet er etablert

Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe er fornøyd med dagens forlik, til tross for en markant reduksjon i skattesatsen. Hun mener det viktigste er at prinsippet er etablert.

Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo.
Publisert: Publisert:

– Det som er viktig er at hovedtrekkene i den opprinnelige modellen og forslaget er beholdt, sier Karen Helene Ulltveit-Moe, professor på Økonomisk Institutt ved Universitetet i Oslo, etter regjeringspartiene torsdag ble enige om en skattesats på 25 prosent.

Økonomiprofessoren ledet Havbruksskatteutvalget som i 2019 leverte en utredning om skattleggingen av havbrukssektoren.

Ulltveit-Moe sier det er «flott at det har kommet en tverrpolitisk enighet», og har kun én ting å utsette.

– Jeg skulle gjerne sett modellen uten bunnfradrag, men sett bort ifra det er det i det store og det hele greit, sier professoren.

– Nå har man etablert prinsippet om grunnrentebeskatning, og at det er overskuddsbasert. Det er det viktigste, sier Ulltveit-Moe.

Les også

Laksekuppet

Fortsatt på et vesentlig nivå

Flertallet i utvalget Ulltveit-Moe ledet foreslo å innføre en grunnrenteskatt på 40 prosent på oppdrett. Det er vesentlig høyere enn skatteforliket på 25 prosent. Ulltveit-Moe mener uansett at det viktigste ved modellen er i behold.

– Det er viktig å se på helheten, og da vi la frem forslaget var utbytteskatten og formuesskatten lavere, sier hun.

– Satsen er jo avgjørende for skattens proveny, men det er fortsatt på et vesentlig nivå. Det er det essensielle, sier Ulltveit-Moe

– En veldig legitim skatt

Da forslaget om en grunnrenteskatt på oppdrett kom i fjor kalte Ulltveit-Moe det for «en gledens dag for det norske samfunnet».

– Skattegrepet regjeringen foreslår reduserer behovet for andre skatter som er mer skadelige av natur. Videre vil skatten bidra til å gi staten inntekter som er avgjørende for å finansiere den norske velferdsstaten, sa hun den gang.

– Dette er en veldig legitim skatt. Oppdrettsnæringen har fått bruke oppdrettstillatelsene så å si gratis. Det er rett og rimelig at fellesskapet kompenseres for å dele naturressursene med næringen, sa hun.

Publisert: