Regjeringen venter med havneforbud – får kritikk fra opposisjonen

88 prosent av befolkningen støtter havneforbud for russiske skip, men regjeringen avventer. Både Høyre og Venstre frykter Norge blir frihavn.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) sier regjeringen tilpasser havneforbudet til Norske forhold, men han kan ikke si når sanksjonene blir innført. Foto: Torstein Bøe / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til Stortinget i mars og ba blant annet om at Norge stenger havnene for russiske skip. De fleste nordmenn støtter dette, viser en undersøkelse.
  • NTB
Publisert:

– Vi vurderer nå behovet for norske tilpasninger, særlig hensynet til det norsk-russiske fiskerisamarbeidet i Barentshavet og samarbeid om blant annet søk og redning, sier Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en epost til NTB.

Da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til de folkevalgte i Stortinget i slutten mars, var ett av ønskene hans at Norge stenger havner for russiske skip.

EU-landene og Storbritannia har innført et slikt havneforbud, med unntak for blant annet humanitær bistand og energi.

Skjæran sier til NTB at regjeringen tar sikte på å gjennomføre EUs femte sanksjonspakke i norsk rett.

– Det er for tidlig å si noe om når arbeidet med å gjennomføre sanksjonene i Norge er ferdig, utdyper han.

Stort flertall

I en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Norsk-Ukrainsk venneforening svarer 88 prosent at de er helt eller delvis enige i havneforbud. Blant dem som stemmer Arbeiderpartiet og Høyre, er støtten mest markant med 93 prosent.

– At hele Norge nå står samlet i kravet om stengte havner, er et viktig signal til regjeringen, sier Arnfinn Nordbø i Norsk-Ukrainsk venneforening, som har bestilt målingen.

Press fra opposisjonen

Til VG kritiserer tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) regjeringen for ennå ikke å ha stengt russiske skip ute.

– Vi har fra vår side gitt regjeringen full ryggdekning på å gjøre dette, med de unntakene som er nødvendig. Men nå har regjeringen brukt flere uker på å vurdere dette, sier Søreide som også leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til avisa.

– Vi begynner å bli veldig utålmodige på at regjeringen skal ta en beslutning om å innføre havneforbud, sier Søreide.

Også Venstre-leder Guri Melby har denne uken kritisert regjeringen for ikke å ha innført et havneforbud.

– Foreløpig er jo Norge en frihavn for russiske skip. Det ønsker ikke jeg at vi skal være, sa Melby til NTB på onsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om