Norske oppdrettere går igjen til retten etter laksestans i Canada

Det skjer fordi kanadiske myndigheter skal fase ut åpen lakseoppdrett i et område på vestkysten, av hensyn til den truede villaksen og flertallet i urbefolkningen.

NORSKE OPPDRETTSGIGANTER som Mowi og Grieg har tidligere gått til retten for å stanse begrensninger på lakseoppdretten i Canada. Urbefolkningen i landet har i årevis kjempet mot lakseoppdretterne for å verne villaksen. Bildet er en illustrasjon som er tatt ved en tidligere kontroll av et oppdrettsanlegg på vestkysten av Canada.
Publisert: Publisert:

På vestkysten av Canada er flere norske oppdrettsselskaper involvert i en langvarig konflikt mellom industrien, urbefolkningen, miljøorganisasjoner og myndigheter.

Nå går Grieg Seafood, Mowi og Cermaq igjen til retten, etter at kanadiske myndigheter tidligere i år valgte å ikke fornye lisenser i et område i British Columbia (BC) på vestkysten av Canada, ifølge ferske rettsdokumenter.

Kommunikasjonssjef i Grieg, Kristina Furnes, forklarer at klagefristen gikk ut 20. mars, og at de derfor nå går til retten for å få mer informasjonen om prosessen som førte til beslutningen om å ikke fornye lisensene.

– I forrige runde ble det funnet at prosessen som førte til beslutningen ikke var god nok og måtte gjøres på nytt. Vi ønsker å få innsikt i hvordan prosessen har vært denne gangen, som kan være nyttig å ha med seg for fremtiden, sier hun til E24.

Grieg hadde ett anlegg i dette området.

Bransjeorganisasjonen BC Salmon Farmers, der norske Mowi og Grieg er medlemmer, kalte beslutningen uansvarlig og ødeleggende, og hevder den ikke er basert på vitenskap.

Les på E24+

Oppdrettsselskap om laks på land: – Vokser fortere enn i sjøen

Urfolk i regionen (First Nations) har i årevis kjempet mot lakseoppdretten i regionen, for å bevare den truede villaksen.

Det har de siste årene vært rullet opp grusomme overgrep mot urfolk i Canada, og landet er nå i en prosess med økt fokus på urfolkets rettigheter.

Årelang kamp

I 2021 gikk blant annet Mowi, Grieg Seafood og Cermaq til retten for å stoppe regjeringens vedtak om å fase ut oppdrettslisenser rundt Discovery Islands i British Columbia (BC) på vestkysten av Canada.

Retten ga selskapene medhold i at beslutningen var ugyldig på grunn av prosessen, men etter en ny prosess ble det i februar avgjort at 15 lisenser ikke fornyes.

– Tilstanden til vill stillehavslaks er kritisk, og vi må gjøre det vi kan for å sikre at den overlever, sa Canadas fiskeriminister Joyce Murray i forbindelse med vedtaket.

– Dette var en vanskelig, men nødvendig avgjørelse. Ved å ta en styrket føre-var-tilnærming i Discovery Islands-området, vil Canadas regjering bidra til å sikre god tilstand for vill stillehavslaks for våre barn og barnebarn, la hun til.

Les også

Urfolk mot norske oppdrettere i Canada: – Det er et angrep mot vårt folk

Total utfasing?

Det store spørsmålet, som vil kunne få enorme konsekvenser for de norske selskapene, er hva landet vil gjøre med det overordnede målet om å fase ut all åpen oppdrett på kysten i BC, som lenge har vært et mål for regjeringen.

Hverken Mowi eller Cermaq har foreløpig hatt noen kommentarer om saken til E24.

Canada er en av verdens største produsenter av oppdrettslaks, bare Norge, Chile og Skottland er større. Norske selskaper er betydelig aktører i alle disse landene.

Les også

Canada tar oppdrettsgrep for å verne villaks

Publisert: