Kaller fiskeriministerens utspill «svært naivt»: – Torsken venter ikke på at grensen åpnes

Permitterte nordmenn på Nav kan ikke erstatte de utenlandske sesongarbeiderne som nektes innreise til fiskebruk, mener Sjømat Norge. – Ingen bør avvise folk som ønsker å sløye fisk i denne runden, sier statsminister Erna Solberg.

GÅR I BØLGER: Direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.
Publisert: Publisert:

Det store og verdifulle vinterfisket av torsk er i gang. Skrei for 3,5 milliarder kroner leveres langs hele kysten i løpet av årets fire første hektiske måneder. Fiskebrukene har behov for rundt 2.000 utenlandske sesongarbeidere for å ta imot fangsten.

Regjeringen innførte denne uken strengere regler for innreise for utlendinger til Norge, regler som nekter utenlandske sesongarbeidere innreise til Norge.

Fiskeriminister Odd-Emil Ingebrigtsen foreslo før jul at corona-permitterte nordmenn som får trygd fra Nav kan jobbe i fiskeindustrien, og denne uken gjentok han oppfordringen.

– Permitterte fra Nav alene vil dessverre ikke kunne dekke behovet for faglært arbeidskraft i sesongen, sier Geir Ove Ystmark, toppsjef i Sjømat Norge.

Les også

Stengte grenser kan ramme fiskeindustrien: – Vi krysser fingre og tær

– Svært naivt

Flere fiskeriselskap iTromsø har snakket med, sier permitterte på Nav ikke kan erstatte de utenlandske sesongarbeiderne, og får nå støtte fra sin bransjeorganisasjon.

– Vi har i samarbeid med stat, fylke og kommune i løpet av høsten i fjor klart å ta ned behovet for sesongarbeidere fra 4.000 til 2.000 arbeidere. Dette er fagfolk med kompetanse, sier Ystmark.

– De kan håndtere, flekke, kvalitets-sortere og filetere fisk, har trøkkførerbevis og kjenner maskinene på anlegget. Det er svært naivt å tro at utestengelse av disse sesongarbeiderne ikke får alvorlige konsekvenser for torskefisket, sier Ystmark.

I løpet av årets fire første måneder leverer fiskerne torsk som gir fiskebrukene driftsgrunnlag for over halvparten av året. Fisken som landes har en eksportverdi på fem-seks milliarder kroner for selskapene.

– Torsken venter ikke på at grensen åpnes. Den svømmer videre fra Lofoten og ut i Barentshavet. Da er den tapt for kystflåten, sier Ystmark.

Les også

Fiskeriministeren vil redde vinterfisket med arbeidsløse nordmenn

«Håndarbeid»

Han sier at næringen gjerne tar imot permitterte som får støtte fra Nav, og gjerne lærer opp folk som vil arbeide i fiskeindustrien. Samtidig mener Ystmark at det å håndtere fisk er en type «håndarbeid» som krever erfarne arbeidere som kan produsere fisk av høy kvalitet.

– Ledige som vil jobbe i fiskeindustrien er hjertelig velkommen. Men jo lenger grensene er stengt, desto mer vil næringen rammes, sier Ystmark.

– Vi er allerede i gang med sesongen, og vi kommer fort dit hvor vi får problemer med å kunne ta imot fisken, legger han til.

Les også

Årets skreisesong kan bli katastrofe for norsk fiskerinæring

VIL HA INN ARBEIDSLEDIGE: Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Erkjenner manko

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen erkjenner at det ikke er nok folk i landet som kan overta for alle de som nå mangler i fiskerinæringen.

– Norge er et lite land. Vi er avhengige av utenlandsk arbeidskraft, spesielt i sesongene. Men noe av det udekte behovet her må kunne dekkes av nordmenn. Folk som er interessert i å jobbe er grunnkvalifikasjon nummer én, sier statsråden til E24 fredag.

– Så er det selvsagt mye mer enn det som er viktig, med opplæring og så videre. Men det kan avhjelpe flere, fortsetter han.

Les også

Bemanningsselskap etter stengte grenser: – Det er ikke bare å ta inn hvem som helst

– Ganske mange kan håndtere en kniv

Under regjeringens pressekonferanse fredag, understreket statsminister Erna Solberg at næringen må være åpen for å bruke det som finnes av ressurser nå.

– Ingen bør avvise folk som ønsker å sløye fisk i denne runden. Og det er nok ganske mange i restaurantbransjen og andre steder som kan håndtere en kniv på en god måte og filetere en fisk. Så det bør man være åpen for, sa Erna Solberg under fredagens pressekonferanse.

Uttalelsen kom etter spørsmål fra Nettavisen om hva hun tenkte om at «fiskebruk i Nord-Norge avviser søringer fordi de er overkvalifiserte til å sløye fisk».

– Samtidig skal vi ikke undervurdere at det krever litt kvalifikasjoner noen av de jobbene vi henter folk til. Det er ikke sånn at vi henter mange helt ufaglærte folk, sa Solberg.

I tillegg til fiskeriene trakk hun frem bekymring for andre næringer:

– En av utfordringene vi vet kan komme hvis dette varer lenge er jo på slakteriene våre, knyttet til de som skal håndtere kjøtt og slakt. Det er presisjonsarbeid, og veldig få nordmenn som er faglært på dette.

– Det er en manko som vi må ta med oss, at vi burde hatt flere nordmenn til, men vi får ikke det til over natten, sa Solberg fredag ettermiddag.

NYTT ÅR: Erna Solberg på fredagens pressekonferanse.

Frykter utlendinger blir syndebukk

Før regjeringen varslet stengte grenser onsdag, har debatten rundt importsmitte rast.

Ystmark er frykter at utenlandske arbeidere som kommer til Norge for å jobbe, blir gjort til syndebukker for økt spredning og økt smitte av corona. Han mener det er få tilfeller av smitte som skyldes dette, og at industrien jobber svært grundig med å redusere smitterisiko

– Vi må passe på å ikke stigmatisere utenlandske arbeidere som smittespredere i samfunnet. Jeg vil advare mot en slik undertone i det politiske ordskiftet, sier Ystmark.

Han mener mesteparten av smittespredningen har skjedd gjennom sosiale tilstelninger, og ikke på arbeidsplasser.

I fiskeindustrien blir mange sesongarbeidere testet i utlandet før de kommer til Norge, og går også i frivillig karantene den første tiden de er i Norge, ifølge Ystmark.

Les også

NHO-sjefen etterlyser endringer i permitteringskostnadene

Publisert: