Mowi ønsker lakseprisavklaring: – Kontraktmarkedet ligger fortsatt nede

Manglende klarhet om hvilke laksepriser grunnrenteskatten skal ta utgangspunkt i, hindrer fortsatt markedet for lange kontrakter, ifølge oppdretteren.

Publisert: Publisert:

Mowi, som hele tiden har vært kraftig imot forslaget om grunnrenteskatt, har nå kommet med sitt offisielle høringssvar.

I tillegg til å be om ny vurdering av hele modellen, er det enkelte steg som haster mer på kort sikt.

– Fremdeles ligger kontraktmarkedet nede på grunn av uavklarte spørsmål, så det er en vesentlig negativ tilleggseffekt av det hele. På kort sikt kunne det vært løst med å være tydelig på at reelle inntekter vil bli lagt til grunn for beskatning også fremover, ingenting annet, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim til E24.

I regjeringens forslag legges det opp til at skatten skal beregnes ut fra såkalte normpriser, for å gi lakseselskapene «mindre mulighet for skattemotivert tilpasning enn faktiske priser».

Det har ført til full stopp i kontraktmarkedet for laks, ifølge lakseoppdretterne. Regjeringens senere forslag om et normprisråd har ikke hjulpet.

Les på E24+

Lakseskatten forklart fra sjøen til kjøledisken

– Helt uforståelig

– Hvorfor kan de ikke komme med en tydelig avklaring her og nå om at de legger reelle inntekter til grunn, sier Vindheim.

Han viser til at faktiske priser er enkelt å finne, og at de blir revidert gjennom et etablert kontrollsystem.

– Så det er helt uforståelig for meg at de ikke bare kan bruke de prisene. På kort sikt ville det løse problemene i kontraktmarkedet.

Normalt ligger andelen av selskapets lange faste kontrakter på rundt 30–40 prosent av salget, i likhet med flere av de andre store lakseoppdretterne.

Både Salmar og Lerøy viste til et dødt kontraktmarkedet da de varslet permitteringer fra årsskiftet.

– Vi har hatt møte med Finansdepartementet og regjeringen er godt kjent med våre synspunkter. Så langt har vi ikke fått noen signaler om at de er villig til å ta noen skritt tilbake, eller at det kan komme noen avklaringer før sommeren, sier Vindheim.

– Mister dagligvaremarkedet

Det er særlig de store dagligvarekjedene som handler på lange kontrakter, for å kunne ha forutsigbarhet overfor sine kunder.

– Hvis vi ikke får en avklaring, så blir kontraktandelen vår sterk preget av det. Da må all fisken selges til spotpris uke for uke, og da mister vi sakte med sikkert dagligvaremarkedet, som utgjør rundt halvparten av markedet for oss, sier Mowi-sjefen.

– Det vil være en katastrofe ikke bare for oss, men også for myndighetene og landet som helhet i form av mindre skatteinntekter. Det eneste vi ber om er å bli skattlagt for de inntektene vi faktisk har.

Norges sjømatråd melder også om usikkerhet i Norges eksportmarkeder knyttet til skatteforslaget og kontrakter for 2023.

– Dette går utover den forutsigbarheten som norsk laks har representert for importører, produsenter og dagligvarekjeder, sa leder for i Norges sjømatråd, Christian Chramer i forbindelse med eksporttallene for november.

Høringsfristen på skatteforslaget er 4. januar.

Les også

Flere laksejobber i fare: – Kontraktmarkedet er dødt

Publisert:
Gå til e24.no