Laksemilliardær om regjeringen: – Jeg tror det har låst seg for dem
Gustav Witzøe hevder finansminister Trygve Slagsvold Vedum lovet at lakseskatten var «en saga blott» i fjor. – Det er et svik mot oss og hele næringen, mener han.
Salmar-grunnleggeren tror ikke regjeringen vil komme oppdrettsnæringen i møte i spørsmålet om den omdiskuterte lakseskatten.
– Jeg håper i det lengste at vi har fornuftige politikere, men jeg tror det har låst seg for dem, sier Gustav Witzøe til E24.
Torsdag kveld uttalte han seg for første gang offentlig om regjeringens forslag til grunnrenteskatt på havbruk, under «Debatten» på NRK.
På debattsendingen sa Witzøe at finansminister Trygve Slagsvold Vedum hadde forsikret ham om at grunnrenteskatten var lagt bort, under et valgkampbesøk på Frøya sommeren 2021. Dette gjentok han til E24 som møtte han etter debatten.
– Da finansministeren var på besøk på Frøya i august i fjor sa han at grunnrenteskatten var en saga blott. På bakgrunn av det gjorde vi investeringer for cirka tre og en halv milliard kroner på Senja og i Steinkjer kommune. Når regjeringen likevel innfører en grunnrenteskatt på 40 prosent, er det et svik mot oss og hele næringen, sier han.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier til E24 at han ikke kjenner seg igjen i påstanden fra Witzøe.
– Jeg kjenner meg ikke igjen i det. Jeg kan ikke huske at grunnrente var tema på det møtet, sier Vedum og legger til:
– Jeg har veldig stor respekt for Witzøe, og de enorme verdiene han har skapt, men mener at fremover må mer av de inntektene deles med fellesskapet.
Lakseskatten forklart fra sjøen til kjøledisken
– Hvorfor skal vi holde på i Norge?
Witzøe sier at han hverken føler seg hørt eller forstått av finansministeren.
– Ikke i det hele tatt. Det er mulig at vi er dårlige på kommunikasjon, sier han og ler.
– Vi er heldige som har en oppdrettsnæring som kan vare evig, uten subsidier, hvis den forvaltes riktig. Det er en distriktsnæring, den gir oss eksportinntekter, det er manna fra himmelen for alle sammen. Nå tar regjeringen fra oss midlene som gjør at vi kan forvalte næringen riktig, sier Witzøe videre.
På spørsmål om hvilke endringer Salmar vil gjøre i driften, dersom dagens forslag til lakseskatt blir stående, antyder Witzøe at laksegiganten kan rette blikket mot utlandet.
– Vi må tilpasse driften og spørre oss hvorfor vi skal holde på i Norge, hvis næringen ikke er konkurransedyktig med andre land. Det produseres oppdrettslaks i Miami, på Island, i Skottland og på Færøyne. Laksen er mobil, fastslår Salmar-grunnleggeren.
Refser regjeringens lakseskatt: – Terningkast null
Har varslet permittering av 851 ansatte
Mandag sendte Salmar permitteringsvarsel til 851 ansatte. Varslene omfatter 748 ansatte ved Innovamar på Frøya, og 103 ansatte ved Innovanor på Senja.
Laksegiganten uttalte at permitteringsvarslene i hovedsak skyldes at regjeringens forslag til ny lakseskatt har «ødelagt markedet for langsiktige fastpriskontrakter».
– I fjor sendte Salmar ut permitteringsvarsel til 650 ansatte. Hva har endret seg i år?
– Historisk har permitteringsvarslene vært knyttet til aktivitet og mengden fisk. På vinteren og frem til mars er det mindre tilvekst og aktivitet. Da rammes Salmar særlig hardt, siden vi har stor aktivitet og bearbeiding, svarer Witzøe.
– I år er 450 permitteringsvarsler knyttet til at vi ikke har kunnet inngå kontrakter, slik at vi kan ha aktivitet på den fisken vi har. I stedet selges fisken hel på spotmarkedet, på grunn av usikkerheten som er knyttet til hvordan laksen skal beskattes, sier han videre.
Mener Vedum ikke bør endre lakseskatt: – Kan føre til hull i systemet
Dropper Vedum-møte
Tidligere torsdag ettermiddag ble det kjent at landets fem største oppdrettsselskaper, deriblant Salmar, hadde takket nei til et møte om grunnrenteskatten med finansminister Trygve Slagsvold Vedum og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.
Da han ble spurt om hvorfor Salmar ikke ville delta på møtet, svarte Witzøe:
– Den politiske ledelsen her i Oslo forsøker å splitte næringen. De inviterer bare de store selskapene. Men i norsk oppdrettsnæring står vi sammen, store som små.
På møtet, som finner sted fredag, vil kun bransjeorganisasjonene Sjømat Norge og Sjømatbedriftene møte opp.
– Jeg synes det er dumt og overraskende at selskapene ikke ønsker møtet og heller sender noen som gjør lobbyjobben for dem, uttalte finansminister Vedum til NTB om at oppdrettsselskapene har valgt å droppe møtet.
748 Salmar-ansatte på Frøya kastet ut i uvisse: – Vi er mange som er redde
– Ønsker å bidra mer
Programleder Fredrik Solvang konfronterte Witzøe med at Salmar siden oppstarten har fått «låne havet nær sagt gratis».
– Ja, og vi har betalt for det. De siste tre årene har vi i Salmar investert cirka 7 milliarder kroner å gjøre oppdrettsnæringen mer bærekraftig. Vi har tatt ut seks milliarder i utbytte fra selskapet, hvor mesteparten har gått til å betale formuesskatt, svarte Witzøe.
På direkte spørsmål fra programlederen svarte Witzøe at han aldri hadde sagt at han var imot å betale mer skatt.
– Jeg føler at vi allerede bidrar av vår rikdom, og vi ønsker å bidra mer. Men det må være forutsigbart, og så må det være slik at vi kan utvikle næringen vår og kystsamfunnene, svarte Witzøe.