Lakseprisen kraftig opp til ny rekord

Normalisering etter pandemien, kombinert med lite tilbudsvekst, løfter lakseprisene til ny rekord på 87,60 kroner per kilo.

REKORDHØYE: Lakseprisene har steget markant etter hvert som markedene har normalisert seg etter pandemien. Det er gode nyheter for de norske lakseoppdretterne.
Publisert:

Eksportprisen for fersk norsk laks stiger 13 prosent til 87,60 kroner per kilo i uke 7. Det er det høyeste SSB har målt noensinne.

Den forrige rekorden lød på 78,20 kroner per kilo, og ble nådd i uke 1 i 2020, før pandemien slo inn for fullt.

Lakseprisen er nå 72 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Eksportvolumet endte på 17.933 tonn i uke 7, opp 1,4 prosent fra uken før, men 6 prosent lavere enn i fjor.

Prisen på frossen laks stiger 5,3 prosent til 70,36 kroner per kilo, mens volumet er 34 prosent høyere enn uken før på 428 tonn.

LAKSEPRISEN har gått rett til vært i starten på 2022. Lavere tilbud og økende etterspørsel i kjølvannet av pandemien bidrar til oppgangen.

Normalisering etter pandemien

De største norske oppdretterne, som Mowi og Salmar, rapporterte i forrige uke kraftig økning i driftsresultatene i fjerde kvartal. Høyere laksepriser var en viktig årsak til det.

Normalisering etter pandemien, med økende etterspørsel og lavere tilbudsvekst, ligger bak prisoppgangen.

Lakseselskapene ser også positivt på prisutviklingen fremover, da det ikke er ventet noe særlig økning i tilbudet av atlantisk laks i år.

Mowi viste til Kontali Analyses forventninger om null global forsyningsvekst i 2022, og bemerket at dette under normale omstendigheter vil gi veldig god støtte til sterke laksepriser.

Fremover ventes det fortsatt bedring i etterspørselen, idet stadig flere land går tilbake til normalen med restaurantbesøk og hotellreiser, som er et viktig marked for lakseindustrien.

Resultater fra oppdrettsselskaper for fjerde kvartal:

SSB: Markant auke i eksportprisen for fersk laks
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om