Norsk selskap med på laget når verdenshavene skal renskes for plast

Med en ny prototyp på en plastoppsamler vil The Ocean Cleanup fjerne nær all plast i havene. Det norske selskapet Mørenot er sterkt involvert i utviklingen.

The Ocean Cleanup ønsker å samle opp 90 prosent av plasten som flyter rundt i verdenshavene og har derfor jobbet med en plastoppsamler som skal kjøre døgnet rundt hele året i verdenshavene for å samle opp plast.
 • NTB-Fredrik Moen Gabrielsen
Publisert: Publisert:

– Vi er virkelig stolte av å være med på dette. På en skala fra én til ti så er vi på tolv, sier Mørenot-sjef Arne Birkeland til NTB.

Selskapet The Ocean Cleanup ble stiftet i 2012 av den nederlandske gründeren Boyan Slat. Målet er å samle opp 90 prosent av den flytende plasten i verdenshavene.

Den første versjonen av plastoppsamleren fungerte imidlertid ikke etter hensikten, og denne uka lanserer det internasjonale selskapet en ny prototyp. Her er det norske selskapet Mørenot tungt involvert i utviklingen.

Enkelt forklart skjer oppsamlingen ved at to automatiserte båter kjører parallelt rundt i havet med et stort nett mellom seg. Den store nettposen samler opp plasten, og disse posene byttes jevnlig ut.

Prototypen skal seile rundt hele døgnet gjennom hele året. I slutten av juli vil den bli satt ut i Stillehavet for å starte arbeidet.

Notene og teknologien har blitt nøye testet over lengre tid. I slutten av måneden skal konstruksjonen slippes ut i Stillehavet, hvor den skal kjøre rundt for å samle opp plast.

Skal unngå å fange fisk

Mørenot har laget nettet samt elektronikken som er inni. Selskapet har også stått for design og testing, i tillegg til produksjon av utstyret.

Det over hundre år gamle norske selskapet er til vanlig en global leverandør til fiskeri, oppdrett og seismikkindustrien.

Mens selskapet har bidratt til å samle opp fisk i årevis, er det nå altså plast som skal samles opp – og det uten at det havner fisk eller andre dyr i nettet.

– Man har sett på atferdsmønster, analysert dette og utviklet rømningsåpninger. Det er i tillegg satt inn akustiske skremmesignaler og skremmelys for å sikre at det ikke fanges opp dyr og fisk. Det er også kameraovervåking, sier Birkeland.

– Så finnes det også en nødutløsning fra fartøyene dersom man er i ferd med å gå inn i en situasjon som kan skape en dyretragedie, sier han.

Det norske selskapet Mørenot har produsert notene og teknologien bak i det som er The Ocean Cleanups nye prototyp på en plastoppsamler i havet.

Påtar seg sin del av ansvaret

Hvert eneste år havner så mye som 8 til 12 millioner tonn plast i havet, ifølge Verdens naturfond (WWF). Det tilsvarer om lag 15 lastebillass i minuttet.

Birkeland erkjenner at fiskeindustrien og utstyrsleverandører som dem selv, må ta sin del av ansvaret for deler av forsøplingen.

– Vi er nødt til å ta innover oss at vi, som utstyrsleverandør i en industri i et hundreårsperspektiv, har hatt ekstremt fokus på effektivitet og ikke bærekraft, sier han og peker på problemstillinger med plastavfall som havner i havet, og utstyr som forsvinner eller sliter seg løs.

– Vi deler på ansvaret for situasjonen slik den har blitt, men vi er definitivt også en del av løsningen, sier Birkeland.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Mørenot
 2. Teknologi
 3. Plastavfall
 4. Fiskeri
 5. WWF

Flere artikler

 1. Går fra Microsoft til Røkke

 2. Betalt innhold

  Denne selvgående seilbåten skal ut på et helt spesielt oppdrag

 3. Betalt innhold

  Store mengder plastavfall fra Haukeland brennes hver dag. Ekspert er kritisk.

 4. Betalt innhold

  I Asia er det milliardbutikk. Her forsøker de å knekke koden i Austevoll.

 5. Her testar Shell og co. framtidas havvindteknologi