Rekordhøy laksepris

Eksportprisen på fersk laks fortsetter å øke. I forrige uke var den over 42 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Publisert:

I uke 9 kostet en kilo av den lyserosa delikatessen 119,48 kroner, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det stigning på 6,2 prosent, og medfører den høyeste lakseprisen noensinne. Lakseprisen er nå 42,66 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Ukens prishopp kommer på toppen av en stigning på 9 prosent den siste hele uken i februar (uke 8). Da ble rekorden fra våren 2022 på 108 kroner slått.

Les på E24+

Disse selskapene tjener på konsekvensene av Ukraina-krigen

Totalt sett har lakseprisen økt med nær 30 kroner siden nyttår.

Venter stabilisering

I alt ble 15.004 tonn fersk laks sendt ut av landet i forrige uke, opp fra 14.905 tonn uken før. Det tilsvarer en økning på 0,7 prosent.

Den generelle inflasjonen har imidlertid også gjort det dyrere å produsere laksen. Anslagene på produksjonskostnadene per kilo laks ligger på rundt 50 kroner i snitt, men det er store forskjeller.

De viktigste driverne for økte produksjonskostnader er raps og soya, skriver Pareto. Selv om det fortsatt er høye prisnivåer her, gjør en tilnærming til gjennomsnittsnivåene fra 2021 at meglerhuset venter en stabilisering av produksjonskostnadene på laks.

Mindre sjømat til utlandet

Norge eksporterer mindre sjømat nå enn for et halvt år siden.

I februar ble det eksportert 207.00 tonn sjømat fra Norge. Det er 41.000 tonn mindre enn på samme tid i 2022, ifølge tall fra Norges sjømatråd.

– Det har vært utfordrende produksjonsforhold, forklarte Sjømatrådets analytiker Paul Aandahl til E24 nylig.

Han understreket at det ikke er mangel på etterspørsel.

Sterk nedgang i eksport av lodde har bidratt mest til fallet, men det ble også eksportert mindre laks, sild, torsk, hyse og ørret i årets andre måned.

Totalt ble det eksportert 81.645 tonn laks i februar. Fisken hadde en samlet verdi av 8,8 milliarder kroner. Det er 1,2 milliarder kroner mer enn i februar 2022, men 8 prosent mindre fisk.

Publisert:

Her kan du lese mer om