Tidenes verste børsdag for Grieg Seafood

Lakseaksjen falt 17,89 prosent på Oslo Børs onsdag, etter å ha meldt om resultatsmell, prosjektutsettelse og mulig brudd på lånevilkår.

Grieg Seafood-sjef Andreas Kvame.

Amundsen, Paul S. / E24
  • Anders Nybakken Kvale
  • André Haugen
Publisert:

Grieg Seafood varsler onsdag om at driftsresultatet (ebit) før verdijusteringer vil ende på minus 187 millioner kroner i tredje kvartal, mot et positivt resultat på 154 millioner kroner i samme periode i fjor.

Det skyldes lavere spotpriser, høyere kostnader i British Columbia og 150 millioner kroner som er direkte relatert til avviklingen av driften på Isle of Skye, fremgår det.

Les også

Spetalen satser millioner på Hydrogenpro

Forhandlet med bankene

Selskapet melder også at det kan komme i brudd med lånevilkårene sine på grunn av utsikter til lavere inntjening på kort og mellomlang sikt.

Derfor har Grieg Seafood forhandlet med bankene sine og fått «endringer» i lånebetingelsene som løper ut tredje kvartal neste år.

«Covid-19-pandemien forstyrret laksemarkedet negativt, med et betydelig skifte i etterspørselen og lavere priser i sentrale markeder», skriver selskapet.

Samtidig utsettes deler av Newfoundland-prosjektet på grunn av coronaviruset og et usikkert marked. Investeringstempoet vil derfor senkes og konstruksjonen av post-smolt-fasiliteten dyttes frem i tid.

Det var i vinter at laksegiganten meldte om oppkjøpet i Canada, som innebærer eksklusive rettigheter for lakseoppdrett i Placentia Bay, et oppdrettsområde med et areal større enn Færøyene.

Selskapet har som mål å slakte 150.000 tonn innen 2025, og forventer fortsatt at oppdrett fra Placentia Bay skal bidra med 15.000 tonn til dette målet.

Les også

90 biotek-millioner borte for Must-familien på et blunk

Historisk tung børsdag

Ved stengetid på Oslo Børs onsdag er Grieg-aksjen ned 17,89 prosent - det største prosentvise fallet for aksjen noensinne, ifølge tall fra Infront.

Grieg-aksjen har vært svært tynget i år og er siden årsskiftet ned over 50 prosent.

Aksjen var ned 3,11 prosent til en kurs på 82,6 kroner før handelen ble stanset i påvente av meldingen. Lakseaksjen var etter handelen åpnet ned over 17 prosent til kurs 70,6 kroner.

Les også

Scatec Solar hentet 4,75 milliarder: Equinor takket nei

Grieg Seafood har en markedsverdi på 7,8 milliarder kroner etter onsdagens kursras.

Infront/E24

Slaktet 21.200 tonn fisk

Samlet slaktevolum for Grieg i år er nå ventet å lande på 90.000 tonn, der 5.000 tonn er flyttet til 2021 for å optimalisere slaktevekt og tid til markedet.

I tredje kvartal var slaktevolumet på 21.200 tonn, litt under selskapets guiding.

Resultatfremleggelsen til selskapet for tredje kvartal er utsatt til 17. november.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Grieg Seafood
  2. Aksjelive

Flere artikler

  1. DNB Markets om Grieg Seafood: Venter betydelig økt inntjening

  2. Verre driftsresultat enn fryktet for Grieg Seafood

  3. Grieg Seafood utsetter utbytte etter nok et svakt coronakvartal

  4. Kraftig resultatfall for Lerøy - slår likevel forventningene

  5. Bakkafrost med bratt fall i driftsresultatet, ser økt slakt i 2021