Massive analytikerkutt i laksesektoren

Pareto og Fearnley ser svakere utsikter i laksesektoren etter forslaget om grunnrenteskatt. Det kraftige børsfallet gir imidlertid attraktive priser.

Publisert:

Verdien på Norges største lakseprodusenter har rast etter at regjeringen foreslo grunnrenteskatt på oppdrett. Sjømatindeksen på Oslo Børs har falt 25 prosent siden forslaget, og enkelte selskaper har sett verdifall på mange milliarder.

Onsdag formiddag er lakseanalytikerne i både Pareto og Fearnley ute med nye analyser på sektoren, ifølge Infront TDN Direkt. Det er dyster lesing for investorene.

Begge meglerhusene kutter sine beregninger av lønnsomheten i laksesektoren betydelig, som følge av usikkerheten rundt en eventuell innføring av grunnrenteskatt på oppdrett.

Pareto trekker også frem en potensiell negativ påvirkning på veksten i selskapene som følge av den nye skatten. Kjøpsanbefaling beholdes imidlertid for de fleste selskapene.

Les på E24+

Overskuddene i laks er maks i næringslivet

Mowi og Lerøy er toppvalg

Mowi og Lerøy Seafood er Paretos toppvalg blant lakseselskapene, etter å ha falt kraftig den siste tiden.

Meglerhuset ser også stor oppside i Grieg Seafood, med deres eksponering mot Canada.

Også Fearnley har Mowi som toppvalg, med kutter kursmålet til 188 kroner per aksje fra 290 kroner. I skrivende stund handles aksjen til 139 kroner.

Kursmålet på Salmar, som har vært særlig hardt rammet, barberes til 343 kroner av Fearnley, som har en hold-anbefaling på aksjen.

Pareto anbefaler derimot kjøp av Salmar, med et kursmål på 380 kroner.

Salmar handles til 331 kroner i formiddagstimene.

«Bunnsolid» på sikt

For 2023 og 2024 nedreviderer Fearnley forventet resultat per aksje for de selskapene som berøres av grunnrenteskatten med rundt 30 prosent.

Det argumenteres imidlertid for at prisingen av aksjene er attraktiv gitt den siste tidens kursfall, blant annet fordi det fundamentale er «bunnsolid» på lang sikt.

– Forslaget om grunnrenteskatt kom som et sjokk, men når systemet er på plass og investorene fullt ut forstår implikasjonene, ser vi potensial for at prisingen kommer tilbake til tidligere nivåer, heter det i analysen fra Fearnley.

Fearnley nedgraderer imidlertid Måsøval til hold fra kjøp, begrunnet med den store eksponeringen mot norsk opprett.

Les på E24+

Lakseaksjeraset bærer all mulig preg av å være overdrevet

Setter investeringer på vent

Flere lakseselskaper har trukket tilbake kjøp av lisenser for ekstra vekst i påvente av avklaring om skatten.

Flere investeringsprosjekter er også lagt på is. Mowi har blant annet utsatt den planlagte utvidelsen av smolt-anlegget sitt på Varaldsøy i Kvinnherad.

– Prosjektet på Varaldsøy er satt på vent til vi vet om det blir innført grunnrenteskatt eller ikke. Situasjonen er så uoversiktlig nå at vi er nødt å gå gjennom alle våre investeringsprosjekt på nytt, sier Mowis kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland til E24.

Det var lokalavisen Kvinnheringen som først hadde saken.

Grieg Seafood utsetter også utvidelse av smoltanlegg for 1,9 milliarder kroner, ifølge bransjenettstedet ilaks.

Les på E24+

Den nye lakseskatten: Derfor blir det bråk

Publisert:
Gå til e24.no