Lakseprodusentene har aldri tjent mer på eksporten enn i mars
Høye priser og svak krone bidrar til at sjømatprodusentene tjener mer enn noensinne, til tross for at mengden som selges er kraftig redusert.
Verdien av den norske sjømateksporten stiger til ny rekord på 15,7 milliarder kroner i mars, godt hjulpet av høyere priser og en svakere krone, ifølge Norges sjømatråd. Dermed er forrige rekord fra oktober i fjor knust med 561 millioner kroner.
– En svak norsk krone påvirker eksporten og bidrar til å løfte eksportverdien til et svært høyt nivå. Samtidig spiller sterk etterspørsel og høye priser inn og bidrar med sitt til sjømateksporten i mars, sier leder for Sjømatrådet Christian Chramer, til E24.
Totalt øker inntektene fra sjømateksporten med 26 prosent fra samme tid i fjor, mens volumet (mengden) faller med 25 prosent til 212.825 tonn.
Laksenæringen vil ha skatt som på Færøyene. Det skjønner de ikke der
Svak krone demper prisvekst
Eksportverdien av laks steg med nær 3 milliarder kroner, eller 34 prosent, til ny rekord på 11,3 milliarder kroner i mars. Det skjedde samtidig som mengden laks falt med 4 prosent til 93.700 tonn.
Nedgangen forklarer Sjømatrådet med at det ble produsert mindre laks, og ikke svakere etterspørsel.
– I det amerikanske markedet er det sterk etterspørsel etter sjømat og flere norske sjømatprodukter gjør det bra i USA, sier Chramer.
– Når man kombinerer etterspørselen med en svak norsk krone mot dollar ga det sterke tall for 2022 og en svært positiv utvikling som vedvarer inn i det nye året, tilføyer han.
Mens en dollar kostet i underkant av 9 kroner i mars i fjor, lå den på mellom 10 og 11 kroner på samme tid i år. Det betyr at det blir rundt 20 prosent billigere for amerikanerne å kjøpe norske varer, noe som demper effekten av den ellers kraftige prisveksten.
– Fortsatt mye å gå på
Prisen på fersk laksefilet steg til rekordhøye 148 kroner per kilo i første kvartal, 23 kroner høyere enn forrige fra andre kvartal 2022.
– For norsk sjømat har starten på det nye året vært svært positiv. Vi har forlatt et år med eksportrekord på 151,4 milliarder og nå lagt bak oss et første kvartal hvor vi går frem med ytterligere 22 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier Chramer.
– Utsiktene er fortsatt gode og vi har fortsatt mye å gå på for å løfte den samlede verdien av norsk sjømateksport.
De største markedene for norsk sjømateksport i første kvartal var Polen, USA og Danmark.
Sjømatrådet jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som eier Sjømatrådet, men driften finansieres gjennom en lovpålagt avgift på sjømateksporten.