Mowi brukte 56 prosent mer lakselusmedisin i fjor
Antibiotikabruken er derimot noe lavere, men fortsatt høy i flere av oppdretterens virksomheter utenfor Norge.
Laksegigantens bruk av medisiner mot lakselus økte med 56 prosent i fjor, til det høyeste siden 2018. Det viser årsrapporten for 2022.
Mowis bærekraftsdirektør vil ikke svare på spørsmål om dette, men E24 får til slutt noen svar på e-post fra kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland.
– Det stemmer at medisinbruken økte noe fra 2021 til 2022, men det er fremdeles veldig lavt sammenlignet med tidligere år. Det er naturlig at dette vil variere fra år til år avhengig av sykdomsbildet, skriver han.
Lakselus er den største utfordringen i norsk oppdrett. Den er dyr for produsentene å håndtere, og for høye nivåer kan resultere i pålegg om vekstkutt.
117 personer i sjømatbransjen hadde formue over 100 millioner
Hoveddelen av medisinen som brukes mot lusa er såkalt badebehandling, der fisken blir behandlet i et lukket system mot lus eller sykdommer.
– Når det gjelder denne badebehandlingen, skjer alt lukket slik at det blir renset, eller skylles en del av dette rett ut i sjøen?
– Dette varierer etter hvilke behandlinger det er snakk om, men det skjer uansett i kontrollerte former og i henhold til retningslinjer satt for godkjente legemidler, skriver Hjetland.
De siste årene har man gått over til mer mekanisk lakserensing uten medisiner, men dette er også en utfordring med tanke på fiskevelferd og dødelighet.
Redusert antibiotikabruk
I tillegg til medisin mot lakselus, kommer antibiotikabruken som skjer på grunn av laksesykdommer. Selv om Mowi hverken brukte antibiotika på fisken i Norge eller Færøyene i fjor, er situasjonen en helt annen i selskapets fiskeproduksjon i Chile, Canada, Irland og Skottland.
Den totale antibiotikabruken er litt lavere enn året før, men sett bortsett fra 2021, er det likevel på det høyeste nivået siden 2015.
Hjetland forklarer nedgangen med forbedret drift og nye vaksiner, og minner samtidig om at det blir brukt antibiotika også i annet husdyrhold.
Mowi oppgir bruken i gram per tonn laks produsert, som i 2022 falt til 76 fra 91 året før. Etter E24s beregninger vil det utgjøre over 35.000 kilo ren antibiotika. Mowi produserte totalt 464.000 tonn laks i 2022.
– Er det andre regler for bruk i utlandet, siden det er så store forskjeller når det gjelder medisinbruk?
– Selv om vi ikke trenger å bruke antibiotika i Norge, er det tidvis nødvendig for å sikre laksens helse i en del andre land. Dette henger sammen med at det finnes ulike sykdommer i de ulike landene, skriver Hjetland.
De siste årene har det vært større oppmerksomhet rundt farene for antibiotikaresistens i takt med økt bruk av antibiotika generelt i samfunnet. I Norge er bruken av slike legemidler i oppdrettslaks nesten totalt faset ut.
Mowi rapporterer for øvrig om 11 rømmingshendelser i løpet av fjoråret, der de anslår at totalt 50.138 fisk rømte, opp fra 20.599 fisk året før, men betydelig ned fra 2020 da 146.873 laks stakk av.
I en tidligere versjon sto det at Mowi oppgir antibiotika i gram per kilo produsert, men det riktige er gram per tonn. Feilen er rettet 17.04 kl. 12.19. Vi beklager.