Stengte grenser kan ramme fiskeindustrien: – Vi krysser fingre og tær

Først ble fiskebrukene knallhardt rammet av stengte markeder, nå stoppes utenlandske arbeidere på grensen midt i den viktigste fiskesesongen.

KRYSSER FINGRENE: Daglig leder Bengt Pettersen på fiskebruket Joh. H. Pettersen i Kvaløyvågen utenfor Tromsø.
 • Rune Ytreberg (iTromsø)
 • Jørn Mikael Hagen (iTromsø)
Publisert: Publisert:

En fiskebåt med svære kveiter har lagt til kai i det lille fiskeværet Kvaløyvågen i havgapet utenfor Tromsø. Arbeiderne sløyer og pakker fisken, og gjør seg klar til at sjarkflåten snart kommer inn med dagens torskefangst. Fiskebruket Joh. J. Pettersen er kraftig rammet av corona, og frykter dette året blir enda verre.

– Vi krysser både fingre og tær. Vi håper det beste og frykter det verste. Vi sløyer og pakker og henger fisk, sier daglig leder Bengt Pettersen.

Selskapets inntekter falt kraftig fra 75 millioner kroner i 2019 til 60 millioner kroner i fjor, etter at salget av fersk fisk i Europa ble rammet av pandemien.

– Høsten i fjor var rett og slett grusom. Markedet falt som en stein, og jeg tror ikke dette året blir bedre enn i fjor. Det sies at folk må ha mat, men hva skjer om folk i Europa ikke har råd til å kjøpe mat, sier han.

Les også

Verftene om innreiseforbud: – Vil få konsekvenser ganske umiddelbart

Usikkert

Sjømat Norge var torsdag i krisemøte med fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) for å få vite om fiskeindustrien er omfattet av de nye reglene om stengte grenser.

– Ting er veldig uklart akkurat nå. Vi jobber for å få klarhet for virkningene av de regelendringene som gjør at vi ikke kan ta inn sesongarbeidere, sier kommunikasjonssjef Øyvind Haram i Sjømat Norge.

Fiskerinæringens standpunkt er at de er en samfunnskritisk næring som skal få unntak fra corona-restriksjoner. De nye reglene har ikke gitt fiskebrukene og oppdretterne det unntaket næringen trodde de hadde.

Sjømat Norge hadde i dag et medlemsmøte for å få informasjon fra bedriftene om hvordan de rammes.

– Våre bedrifter er usikre på hva som skjer, sier Haram.

Rammes trippelt

Norsk fiskerinæring hadde for første gang på flere tiår en nedgang i inntektene i fjor. Mens fiskerne tjente relativt bra, fikk mange fiskebruk på land kraftig reduksjon i inntektene.

Flere bedrifter som gikk med underskudd i fjor, rammes hardt av at markedet betaler langt mindre for fisken i år. På toppen kommer økte kostnader til arbeidere.

NØKKELBEDRIFT: Fiskebruket Henry Johansen AS har cirka 20 ansatte og sysselsetter brorparten av arbeidsstokken på Vengsøy.

En av tre arbeidere i fiskeindustrien er utenlandske sesongarbeidere. Mange av disse får nå ikke reise inn i landet, akkurat når det økonomisk viktige vinterfiske starter.

På fiskebruket Henry Johansen Drift AS på Vengsøya utenfor Tromsø kan bedriften bli uten arbeidere til å sette på agn på linen til fiskerne.

– Vi har ikke rukket å tenke konsekvenser enda, og det er klart at det medfører ingen umiddelbar krise for oss. Men skulle situasjonen med stengte grenser vedvare over lengre tid, vil situasjonen etter hvert stille seg annerledes, sier daglig leder Nils Jørgen Bruvold til iTromsø.

Les også

Årets skreisesong kan bli katastrofe for norsk fiskerinæring

Ser på reserveløsninger

Bedriften har 22 ansatte under torskefiske i vinter. De fleste kommer fra Litauen, og mange har allerede kommet ut til øya. Planen var å åpne en egen egnesentral med ytterligere seks arbeidere i full drift, men det er nå usikkert.

– To av våre faste ansatte fra Litauen reiste til hjemlandet for å knytte til seg ytterligere fire arbeidere. Disse skulle etter planen komme med bil over grensen fra Finland, men får ikke komme inn til Norge nå, sier Bruvold.

– Hva gjør dere da?

– Nei, vi må bare avvente. De aktuelle arbeiderne har erfaring med arbeid på fiskemottak fra tidligere. Nå må vi se på reserveløsninger som å knytte til oss arbeidskraft fra nærmiljøet, og disse må læres opp, sier han.

Les også

Regjeringen stopper pendlere på grensen: – Dramatiske konsekvenser for byggenæringen

Vanskelig å erstatte utlendinger

Skreien som vandrer inn fra Barentshavet til Nord-Norge fra januar til april er verdt mange milliarder kroner for fiskebrukene langs hele kysten.

Fiskeriministeren foreslår torsdag at fiskebrukene kan ansette permitterte nordmenn som går på Nav, i stedet for å bruke utenlandske arbeidere. Men det er ikke så enkelt, ifølge flere fiskebruk iTromsø har kontaktet.

– Vi har prøvd folk fra Nav tidligere, og det har ikke vært en lykkelig utgang. Selv om det er en spesiell situasjon med mange permitterte i Norge, kan vi ikke kaste ut de som jobber for oss, sier Pettersen.

CORONA: Bengt Pettersen, daglig leder i Joh H Pettersen AS, er spent på hvordan året blir preget av corona.

Han fryktet før jul at grensene kunne bli stengt, og ba arbeiderne fra Litauen om å la være å reise, og at de heller feiret julen i Tromsø. De 12 utlendingene utgjør to tredeler av arbeidsstyrken på fiskebruket.

Han stelte i stand julefeiring for arbeiderne, og er glad for at alle sammen nå er ute i Kvaløyvågen, og ikke står fast på grensen.

– Vi har 12 arbeidere som feiret jul sammen med oss, og de arbeider her nå. Vi bruker de gode, gamle arbeiderne. Det er en fast arbeidsstyrke som har vært her bestandig. Det er folk som kan arbeidet, sier Pettersen.

Les også

Fiskeriministeren vil redde vinterfisket med arbeidsløse nordmenn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sjømat
 3. Fisk
 4. Fiskeri
 5. Sjømat Norge
 6. Nord-Norge

Flere artikler

 1. Kaller fiskeriministerens utspill «svært naivt»: – Torsken venter ikke på at grensen åpnes

 2. Etter ilddåpen under årets skreifiske vil 18-åringen ha egen båt.

 3. – Vi mangler folk og vi mangler kompetanse

 4. Betalt innhold

  Fiskemottakene venter på arbeidere og åpne grenser. Fisken kommer uansett.

 5. Satser milliarder på nye trålere og ferske fiskepakker: – Vi prøver å tjene penger