Jubler for lakseskatt

Venstresiden er henrykt over dagens forslag om skattlegging av oppdrettsnæringen.

SKATTEHEIA: Torgeir Knag Fylkesnes og resten av venstresiden på Stortinget er svært positive til dagens skatteforslag.
Publisert:

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kunngjorde forslagene til de nye skattesatsene på en pressekonferanse onsdag. Der la de frem en skattepakke som de mener vil hente inn 33 milliarder årlig i statskassen.

I pakken ligger det en grunnrenteskatt med en effektiv sats på 40 prosent. Totalt vil det gi skatteinntekter på mellom 3,65 og 3,8 milliarder, anslår regjeringen.

Dette gleder MDG-leder Rasmus Hansson, som mener det har vært for gode tider altfor lenge for oppdrettsnæringen.

Les på E24+

– Sikkerhetssituasjonen i Nordsjøen endret seg totalt

Les på E24+

Harvard-professor: Mener bruken av hjemmekontor har gått for langt

– Det er på høy tid. Dette er Norges nest største eksportnæring, som tjener enorme summer på å bruke fellesskapets ressurser. Det er helt åpenbart riktig at en større andel av overskuddet går tilbake til fellesskapet, sier Hansson.

– Dette er Norges nest mest lønnsomme næring. Alle skjønner at sånne overskudd betyr at fellesskapet får for lite av kaken, og private lommer for mye, sier han.

Glede til venstre

E24 har vært i kontakt med flere aktører i oppdrettsnæringen. De beskriver reaksjonen på dagens nyheter som sjokkartet, og flere laksegiganter stuper på børsen etter at handelen åpnet klokken 9.

Hansson mener derimot at næringen har hatt for gode vilkår for lenge.

OPPDRETT: Norsk lakseoppdrett har vært en av nasjonens største industrieventyr i nyere tid.

– Lakseskatten burde stimulert til mer miljøvennlig produksjon. Oppdrettsnæringen er hovedårsaken til at villaksen er på rødlista. Forurensning, rømming og lakselus ødelegger fjordene. MDG har flere ganger foreslått en grunnrenteskatt på lukkede anlegg som tilfaller vertskommunene, og en høyere grunnrenteskatt på åpne anlegg som tilfaller staten.

På venstresiden av norsk politikk tas forslaget imot med jubel og takk.

Korteste vei til enighet gjennom Stortinget er via regjeringens samarbeidsparti SV. Ifølge SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes er prognosene for støtte foreløpig gode.

– Dette er positivt og nye takter fra regjeringen. SV har lenge kjempet for at verdier skapt av fellesskapets ressurser skal komme folket til gode. Å skattlegge bruken av naturressurser mer, gir mer til utdanning og helse, mer til folk og lokalsamfunn i krisetid. Det er rett og rimelig, sier Fylkesnes til E24.

Han understreker samtidig at SV vil sette seg inn i forslaget grundigere før de lover å støtte det.

– Endelig er det slutt på at laksebaronene får alt de peker på. Det er på høy tid at oppdrettsmilliardærene må betale mer for å utnytte norsk natur, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

SKEPTISK: Hans Andreas Limi sier han og Frp er bekymret for regjeringens siste skatteforslag.

– Bekymret

På høyresiden er derimot Frp ikke like positive. Hans Andreas Limi, som sitter i finanskomiteen, erkjenner at han ikke har studert forslaget i detalj, men er ikke entusiastisk.

– Vi er bekymret. Den nye regjeringen fikk gjennomført historisk høye justeringer for skattesatsen nylig. Vi er skeptisk til å foreslå enda høyere skatter.

Han erkjenner at oppdrettsbransjen har tjent gode penger, men påpeker at det også genererer arbeidsplasser.

– I den grad de tjener gode penger, så betaler de mye skatt allerede. Det er tusenvis av arbeidsplasser ute i distriktene. Dette dreier seg også om forutsigbarhet. I den tiden vi går inn i nå, med mye usikkerhet, burde regjeringen vært forsiktig med å øke skattene. Det setter arbeidsplasser i spill, sier Limi.

Les også

Her er de nye skatteforslagene fra Regjeringen

Les også

Et politisk råtassgrep

Tina Bru, finanspolitisk talsperson i Høyre, sier at regjeringen i dag har kommet med en svært omfattende endring av det norske skattesystemet, og at partiet nå vil bruke tid på å få oversikt over hva forslagene betyr for ulike næringer.

– Vi er bekymret for omfanget av de varslede endringene, som kommer på toppen av allerede kraftige skatteskjerpelser i statsbudsjett for i år. I neste uke legges neste års statsbudsjett frem, og vi frykter at dagens nyheter bare er starten, og at skattene skal videre opp for folk og bedrifter, sier hun.

Bru mener at regjeringen med denne skatteøkningen ikke viser vilje til å prioritere i det kommende statsbudsjettet.

– Det at staten tjener mye penger på rekordhøye kraftpriser, bør ikke føre til en enda større offentlig sektor. Det er ikke bra om regjeringen nå kjøper seg fri fra prioriteringer, ved å velte regningen over på næringslivet, sier hun.

Les også

Laksemilliardær om lakseskatt: – Staten vil rane kysten

Publisert:
Gå til e24.no