Avdekket storstilt ulovlig fiske

Sjøtjenesten i Fiskeridirektoratet gjennomførte i helgen kontroll av fiskeredskap ved Kvitsøy i Rogaland. Inspektør Knut Morten Bauge er skremt av resultatet.

– Når vi finner masse hummerteiner uten navn og kontaktinformasjon, vitner det om en ukultur. Det er en grunn til at hummeren er fredet ti måneder i året. Kontrollen viser at Kvitsøy har et holdningsproblem. Dette er miljøkriminalitet, sier Bauge til Aftenbladet.
Hummerkommunen Kvitsøy
Søndag la et av sjøtjenestens nye kontrollfartøy til kai i Stavanger med 33 ulovlige teiner og to garn om bord. Resultatet etter helgens kontroll er nedslående – på alle måter. Kvitsøy er kjent som en fiskerikommune. Det er også en av ytterst få kommuner med eget hummermuseum.
– En skulle jo tro at folk kjente til regelverket på et slikt sted der hummerfiske står så sterkt. Noen av de ulovlige teinene skyldes nok uvitenhet, men vi har all grunn til å tro at mye av dette fisket også skjer med overlegg. Teinene vi finner er hjemmelagede, men forseggjorte. Noen har ikke fluktåpning i det hele tatt. Når det heller ikke er identitet eller kontaktinformasjon på blåsene, er det grunn til å tro at dette er gjort med overlegg. Vi har også funnet mye ulovlig redskap i dette området tidligere. Per nå vil jeg kalle Kvitsøy for et verstingsted, sier Bauge.
Ufravikelige regler
Her er det vel på tide å minne om hvilke regler som gjelder for fiske med teiner. Alt redskap som brukes skal ha fluktåpning. Dette er ufravikelig og gjelder 12 måneder i året. Ti måneder i året – fra desember til og med september – skal denne fluktåpningen være minimum 8 centimeter i diameter. I hummerfiskesesongen – som strekker seg fra 1. oktober til og med 30. november – er det tillatt med fluktåpning på 6 centimeter i diameter.
Blir du tatt for å fiske med én ulovlig teine i fredningstiden for hummer, er boten i størrelsesorden 5000–6000 kroner. Blir du tatt med flere ulovlige teiner, øker den tilsvarende.
[caption id="attachment_3077559" align="alignnone" width="2048"] I alt 33 ulovlige teiner ble hentet opp av sjøen ved Kvitsøy i helgen. Foto: I alt 33 ulovlige teiner ble hentet opp av sjøen ved Kvitsøy i helgen. Foto: Kristian Jacobsen
[/caption]
Snakkis på Kvitsøy
Kvitsøy-ordfører Mirjam Ydstebø (KrF) er glad for at fiskerne i kommunen blir kontrollert. Like fornøyd er hun ikke med det kontrollen avdekket.
– Jeg synes det er trist at folk ikke følger regelverket. Det er veldig mange som driver med hummerfiske på Kvitsøy, og da er det nok noen som tar snarveier. Det ønsker vi å få slutt på. Derfor er det bare bra med kontroller som den vi hadde i helgen, sier ordføreren.
– Følg regelverket
Det er ikke første gang fiskekontrollørene gjør nedslående funn. I løpet av en to dagers aksjon i starten av juli fant inspektørene 145 ulovlige fiskeredskaper langs kysten fra Sotra til Stavanger.
Fiskeridirektoratet oppfordrer alle som skal fiske, om å sette seg inn i gjeldende regelverk.

Les hele saken med abonnement