Jakter milliarder til laks på land: Møter motvind blant norske investorer

Norske Aquacons pengejakt til landbaserte lakseanlegg i USA er blitt mer krevende etter utfordringene til konkurrenten Atlantic Sapphire. – Vi merker en del motvind i dette segmentet, sier investor.

STORE PLANER: Henrik Tangen, tidligere rådgiver i meglerhus som Pareto og SEB, jakter kapital til flere landbaserte lakseanlegg i USA.
 • Lage Bøhren
Publisert:

Tidligere Pareto-topp Henrik Tangen og hans Aquacon vil bygge tre anlegg for landbasert lakseoppdrett i USA, med en samlet prislapp på 9,5 milliarder kroner.

I forbindelse med at Dagens Næringsliv omtalte planene i juni 2020, sa Tangen at det var planlagt kapitalinnhenting i flere runder, samt en notering på Merkur Market (nå omdøpt til Euronext Growth) i løpet av 2021.

Onsdag morgen melder utstyrsleverandøren Akva Group at det er blitt tildelt en kontrakt for å bygge Aquacons første anlegg i delstaten Maryland, med en anslått verdi på 1,3 milliarder kroner.

Akva Group eide fra før en mindre andel av Aquacon. Kontraktstildelingen betyr imidlertid ikke at sistnevnte har finansieringen på plass, ifølge Akva Groups konsernsjef Knut Nesse.

I stedet går Akva Group og det israelske investeringsselskapet IsraelCorp inn med en mellomfinansiering til Aquacon gjennom et konvertibelt lån på fem millioner dollar, med opsjon på ytterligere 15 millioner dollar.

Mens Aquacons planer fortsatt er på tegnebrettet, har den børsnoterte konkurrenten Atlantic Sapphire slitt voldsomt med sin landbaserte laksesatsing i USA og Danmark så langt i 2021.

Nesse bekrefter at dette også har påvirket Aquacons kapitaljakt.

– Vi merker en del motvind i dette segmentet, sier Nesse til E24.

FÅR KONTRAKT, GIR LÅN: Akva Group og konsernsjef Knut Nesse har fått en stor kontrakt av Aquacon, og bidrar samtidig med et lån på fem millioner dollar.
Les også

Israel Corp vil kjøpe 15 prosent i Akva Group

– Vært for avhengig av norsk kapital

Omfattende fiskedød, oksygenmangel og brann har sendt Atlantic Sapphire-aksjen ned over 70 prosent så langt i år.

Da selskapet hentet en drøy milliard kroner i ny egenkapital før sommeren, var det ingen av de norske storeierne som spyttet inn mer penger.

Les også

Sjefen hausset markedet før emisjon - kjøper ikke aksjer selv

I løpet av de siste ukene har også en annen norsk aksjonær, Block Wathne-arving Lars Nilsen, solgt seg kraftig ned i selskapet.

– Jeg mener personlig at landbasert lakseoppdrett har vært for avhengig av tilgangen på norsk risikokapital. Og der er det helt klart en del motstand nå, sier Nesse.

Han viser til at IsraelCorp vil gi Aquacon tilgang til sitt omfattende investornettverk internasjonalt.

– Løsningen ligger i å orientere seg ut av Norge og få tilgang til mer internasjonal risikokapital. Anleggene skal jo heller ikke ligge i Norge, så dette er helt naturlig, sier Nesse.

– Men investorkompetansen på dette feltet sitter jo primært i Norge?

– Ja, det er riktig, men den finansielle løfteevnen her hjemme står ikke helt i forhold til ambisjonene på dette området. Det beste er nok å kombinere norsk kompetanse med internasjonal kapital, sier Nesse.

– Litt trangt om dagen

Henrik Tangen, som i mange år jobbet i kulissene med store sjømattransaksjoner i meglerhus som Pareto, SEB og Carnegie, er arbeidende styreleder i Aquacon.

– Norge er et litt trangt marked å hente penger i om dagen, det er alle klar over. Nå går vi mye bredere ut i vår finansieringsprosess, med strategiske og aktive investorer, sier Aquacon-sjef Henrik Tangen til E24.

I tillegg til Akva Group og IsraelCorp er selskapet i ferd med å hente inn en tredje og foreløpig ukjent investor, ifølge Tangen.

– Akva Group har bekreftet under sin presentasjon i dag at de skal etablere et investeringsfond med IsraelCorp på 100 millioner dollar. Det er sannsynligvis denne nye strukturen de vil bruke til å investere i Aquacon, sier Tangen.

Selskapets nye mellomfinansiering skal brukes til ulike formål for å forberede byggeprosessen.

Tidligere Mowi-topp Pål Haldorsen er hentet inn som adm. direktør, mens Gunnar V. Aasbø-Skinderhaug, med bakgrunn fra Cermaq og Aker Seafood, er finansdirektør.

Mangeårig Mowi-direktør Marit Solberg, som blant annet ledet oppdrettsgigantens norske virksomhet i flere år, sitter i styret.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Akva Group
 3. Atlantic Sapphire
 4. Oppdrettsnæring
 5. Risikokapital
 6. Euronext Growth

Flere artikler

 1. Storsatsing på laks i USA: Aquacon henter penger fra nederlandsk gigant

 2. Israel Corp vil kjøpe 15 prosent i Akva Group

 3. – Ser ut som man har investert hos verdens mest uheldige mennesker

 4. Oppdretter skal bygge for milliarder - meglerhus venter nytt år med dundrende underskudd

 5. Atlantic Sapphire-aksjen stupte etter brann