Mowi etter Salmars bud på NTS: – Vår interesse er fortsatt der

Da Salmar overbød Mowi og meldte om støtte fra over 50 prosent av aksjonærene, trakk Mowi sitt bud. Skulle forutsetningene endre seg, vil Mowi vurdere et nytt bud.

Mowi-sjef Ivan Vindheim
Publisert:

Lakseoppdretteren Salmar annonserte fredag at det vil kjøpe NTS for 15,1 milliarder kroner, etter at Mowi tidligere hadde budt 13,8 milliarder.

Samtidig opplyste Salmar at det hadde støtte fra over 50 prosent av aksjonærene. Det førte til at Mowi umiddelbart trakk sitt bud, fordi forutsetningen om aksept på over 50 da falt bort.

– Vi trakk vårt bud da grunnlaget falt bort, men skulle det endre seg, så er interessen vår fortsatt der, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim til E24.

Han sikter da spesielt til betingelsen om at minst 50 prosent av aksjonærene godtar budet.

– Vi er en industriell aktør, så det er en forutsetning at vi får innflytelse ved et eventuelt kjøp. Derfor må vi ha minst 50 prosent for at det skal bli aktuelt, forklarer han.

– Vår interesse er fortsatt der, og hvis forutsetningene endrer seg, så vil vi se på det igjen, for vi mener det er en god match for oss. Det burde ikke overraske noen.

Les på E24+

Nå bør småaksjonærene i Salmar følge ekstra nøye med

Intern maktkamp

Salmar har imidlertid bare sikret seg forhåndsaksepter fra aksjonærer som eier rundt 23,6 prosent av aksjene i NTS, mens de resterende 26,5 prosenten kun har gitt sin støtte til budet.

Også Salmars bud er avhengig av at selskapet får kjøpe over 50 prosent av aksjene i NTS.

Innad i NTS har det vært en turbulent tid. I slutten av januar fremmet en gruppe aksjonæropprørere et forslag om å kaste storeier Helge Gåsø og sønnen Anders Gåsø ut av styret, angivelig for å «forbedre eierstyringen» i selskapet.

Gåsø sa i etterkant at han tror gruppen vil «slakte selskapet», inkludert et salg av NRS, hvor NTS eier 68 prosent i dag. Gruppen uttalte at de «frykter å bli sittende innelåst i en aksje uten likviditet og med økende usikkerhet rundt likebehandling av aksjonærene».

Forslaget ble nedstemt på generalforsamlingen da en av opprørerne byttet side i siste liten.

Fredag er det klart for generalforsamling i NTS, der valgkomiteen har innstilt på at Nils Martin Williksen bli ny styreleder. Han er blant de som har støttet Salmar-budet.

Les også

Sissener-fond satset 55 mill. i laksekamp: – Ser ut som vi har truffet

Tre mulige scenarioer

Analytiker Christian Nordby i Kepler Cheuvreux ser for seg tre mulige scenarioer etter at Salmar kastet seg inn i kampen om NTS.

– Det ene er at Salmar får 50 prosent av NTS. Det er ikke gitt, fordi 26,5 prosent har kun gitt støtte og ikke akseptert. Et annet scenario er at de ender med 23,6 prosent og ikke får noe mer, sa Nordby til E24 tidligere denne uken.

Han viser også til en tredje mulighet, der NRS blir solgt ut av NTS.

– Det er generalforsamling på fredag. Det kan ende opp med at NTS velger å bare selge ut NRS direkte. Det er fortsatt ikke usannsynlig, sa Nordby.

Analytikeren synes selv det er vanskelig å si hvilken vei det går.

Publisert:
Gå til e24.no