Salmar vil støtte Ukraina, handler fôr av selskaper med russervirksomhet

Norges nest største oppdretter fortsetter å kjøpe fôr fra selskaper som handler med Russland, samtidig som de sier det er «viktig å vise solidaritet med Ukraina».

UPROBLEMATISK: Salmars nye konsernsjef Linda Litlekalsøy Aase kan ikke svare på om det er uproblematisk å handle med russiske varer, men synes det er et godt spørsmål.
Publisert:

Den norske lakseoppdretteren Salmar kjøper fiskefôr fra Skretting og Cargill, som begge har produksjon i Norge og opprettholder handelen med Russland til tross for krigen.

I torsdagens resultatrapport skriver Salmar at det er «viktig å vise vår solidaritet med folket i Ukraina».

– Er det uproblematisk for dere å fortsette å kjøpe fôr fra disse når de fortsetter å selge til Russland, og kjøper fôringredienser derfra nå?

– Det var et godt og viktig spørsmål, sier den nye sjefen i Salmar, Linda Aase, til E24.

F.v.: Salmars nye konsernsjef Linda Litlekalsøy Aase, finansdirektør Gunnar Nielsen, direktør for strategiske prosjekter Runar Sivertsen og IR-ansvarlig Håkon Husby.

Uproblematisk?

IR-kontakt Håkon Husby legger raskt til at de har vært «i dialog med fôrleverandørene rundt dette».

– Hva innebærer denne dialogen?

– Hvor de får fôringredienser fra, og hvordan man legger til rette for ansvarlig handel, sier Husby.

Tall fra SSB viser at det ble importert rapsolje fra Russland til bruk i fiskefôr for 75 millioner kroner i mars i år.

– Men er det uproblematisk for dere å handle fra dem?

– For oss er det viktig å gå i dialog med dem, svarer Husby og legger til at de legger vekt på samarbeid for å nå bærekraftsmålene.

– Har dere stilt noen krav relatert til Russland?

– Vi kan ikke gå inn i detaljer på kommersielle og strategiske diskusjoner med våre leverandører, sier Husby, som fortsatt nekter å svare på om praksisen er uproblematisk.

Les også

Skylder på matforsyning i Russland-samarbeid: – Noe søkt

– Viktige verdier

Professor Birger Svihus ved NMBU har kritisert argumentasjonen til Cargill og Skretting, som i hovedsak skylder på matsikkerhet for å fortsette samarbeidet med Russland.

Eksporten av fiskefôr er ikke underlagt sanksjoner, så det er fortsatt fullt lovlig å kjøpe og selge til Russland.

Bærekraftsansvarlig Leif Kjetil Skjæveland i Skretting Norge har tidligere fortalt E24 om hvorfor de fortsatt handler med Russland:

– For øyeblikket fortsetter vi å samarbeide med våre leverandører og kunder i Russland og Ukraina, da vi tror at som et selskap innen fôr- og matproduksjon, er det vårt sosiale ansvar å støtte samfunnet med å fortsette matforsyningen.

Mange bedrifter har på eget initiativ valgt å stoppe handel med Russland, enten på etisk grunnlag, eller av frykt for omdømmeproblemer og juridiske utfordringer.

Nylig ble også norske havner stengt for russiske skip, men kjøp og salg av fôr er likevel med Russland er likevel lovlig såfremt det brukes norske skip.

Den norske fôrgiganten Biomar har derimot bestemt seg for avslutte all handel med Russland så raskt som mulig etter krigsutbruddet, av etiske hensyn.

I praksis vil det si fra juni, på grunn av kontrakter de ikke kommer ut av.

E24 spør Salmar-sjefen om hva hun tenker om at det finnes en fôrleverandør som har gjort det.

– Det er et godt poeng, vi skal se på det, sier hun.

Salmar selger ikke laks til Russland eller Hviterussland, men det gjorde de heller ikke før krigen. Selskapet påpeker og at de har gjort en rekke tiltak for å vise solidaritet med Ukraina.

– Dette er viktige verdier for oss også når vi snakker med våre leverandører, sier Husby.

Les også

Salmar dobler driftsresultatet i første kvartal

Publisert:
Gå til e24.no