Lasting av soyabønner i Brasil.

Bærekraftig vekst i oppdretten – med avskogingsversting på leverandørlista?

Regjeringen vil ha mer «bærekraftig vekst» i oppdrettsindustrien. Men så lenge 8 av landets 10 største oppdrettsselskaper fortsetter å kjøpe fôr fra et av selskapene som er ansvarlig for massiv avskoging i Brasil, er det vanskelig å se at denne veksten blir bærekraftig.

 • Nils Hermann Ranum og Ida Breckan Claudi
  Regnskogfondets nullavskogingsprogram
Publisert: Publisert:
Dette er et leserinnlegg
Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kroniker og debattinnlegg til E24 her.

La det være sagt: norsk laksenæring har løst store deler av soyaproblemet sitt da de fikk igjennom en banebrytende avtale med sine brasilianske soyaleverandører tidligere i år. Regnskogfondet har lenge oppfordret laksenæringa til å be sine brasilianske soyaleverandører om å avstå fra å kjøpe soya dyrket på nylig avskoget land, og selge det til andre markeder, selv om denne soyaen ikke ville inngått i deres egen verdikjede. Det har norske oppdrettsselskaper nå fått gjennomslag for, og det er et glitrende eksempel på hvordan næringsliv kan ta ansvar ut over egen verdikjede. Men laksenæringa stoppet dessverre før de kunne erklære seg som helt uten kobling til avskoging. Ett av mellomleddene som kjøper soya i Brasil og lager fiskefôr til norske oppdrettere, er nemlig avskogingsverstingen Cargill.

Det betyr også at norsk laks går glipp av muligheten til å bli markedsført på verdensmarkedet som en vare som har kuttet alle bånd til avskoging.

Cargill er av selskapene som gang på gang kobles til avskoging og skogbranner i Sør-Amerika, fordi selskapet selger avskogingssoya videre til verdensmarkedet. Selskapet er blant dem som kommer dårligst ut i anerkjente vurderinger av selskapers avskogingsrisiko fra blant annet Stockholm Environment Institutes Trase-initiativ og CDP. Cargills offisielle policy er at selskapet kan fortsette å selge avskogingssoya fram til 2030. Da er det kanskje ikke så rart at selskapet har blitt kåret til «verdens verste selskap».

Norsk oppdrettsnæring mister muligheten til å være verdens første storskala produsent av animalsk protein til verdensmarkedet som er helt uten kobling til avskoging når det fortsetter å handle fiskefôr fra Cargill, i stedet for å gi forrang til de andre avskogingsfrie fôrprodusentene på markedet.

Ifølge en fersk kartlegging foretatt av Regnskogfondet kjøper nemlig hele 8 av de 10 største oppdrettsselskapene fiskefôr fra Cargill. Det utgjør et bærekraftsproblem for næringa.

Regjeringen har nå annonsert at de vil legge til rette for «bærekraftig vekst» i oppdrettsindustrien. Dessverre hopper regjeringen bukk over en av de største bærekraftsutfordringene næringen står overfor, nemlig bruken av en av verdens verste avskogingsselskap som fôrleverandør.

Nå kommer det igjen rapporter fra Brasil om økende avskoging, og Cargill er en av de største aktørene som fortsetter å pushe avskogingssoya ut på verdensmarkedet. Så lenge norsk oppdrettsindustri fortsetter å kjøpe fra denne avskogingsgiganten, er det umulig å påstå at en videre vekst i norsk oppdrettsindustri kan være bærekraftig. Det betyr også at norsk laks går glipp av muligheten til å bli markedsført på verdensmarkedet som en vare som har kuttet alle bånd til avskoging.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Soyabønner
 3. Cargill
 4. Regnskogfondet
 5. Brasil

Flere artikler

 1. Går av som Cermaq-sjef: - Vil prioritere tiden min annerledes

 2. Fluefisker Johan H. Andresen eier oppdrettsaksjer for over to milliarder: Ber næringen ta grep for å redde villaksen

 3. Salmar vil ha laksemerder i urørt skjærgård nær naturreservat

 4. Senja bruker over 200 mill. på Salmar-anlegg: – Witzøe viser en kolossal frekkhet

 5. Regjeringen vurderer krav om nullutslipp av lus fra oppdrett